用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

我都認為最近的 centre 最好,除非嗰間 centre 的老師真係唔好啦!

PS : 幸運地囝囝 centre 的負責人好好 ,老師亦教得唔錯,又最近屋企 ,我非常滿意。

原帖由 十月媽咪 於 10-2-24 16:52 發表
我地住TKO, 所以CENTRE都係響屋企附近, 步行就到!

hi bb86,

Nice to meet you.  My child is also studying ERP BII.

I agree with you that "digest" & "absorb" are more important than "speed".

My child is doing 555555 now and he will cut to 343343 (20 worksheets per week) after he promote to CI.

Have a nice day.

原帖由 bb86 於 10-3-6 10:17 發表
你囡囡英文係咪讀ERP呢----yes now bII 尾
中文---C1尾
做10頁唔會日日做, 可能1-2天做晒.

我覺得大家唔好覺得做得少 worksheets 就係 side 錢,唔吸收就真係 side 錢啦!況且入咗小學&越咗學年真係無可能日日10張架。
我哋既 target 係輕鬆地持續學習。  大家一齊加油!

原帖由 十月媽咪 於 10-3-7 13:19 發表
433433 per week唔side錢架喇...我女科數學係...323232 per week, 即係一星期至做15 pages咋!

"公文始終係跟小朋友能力去畀功課, 有快有慢, 只要自己小朋友有進步, 學到野, 那就足夠了...千祈唔好作任何比較啊!" -

原帖由 十月媽咪 於 10-3-8 18:14 發表
3A重複5次, 甚至乎10次都唔奇的, 我女朋友仔K3做3A果陣, 淨係一個3A, 就用左7個月喇...而我女...3A + 2A夾埋至3個月, 我唔係話我女有咩過人之處, 只係....小朋友真係搭唔通條線, 重複又重複, 係絕對會發生既事唻啊!
...

囝囝中文做緊 AII,雖然只係平學年(P1),但佢都係 433433 咁做,暫時吸收都ok;再升level B,可能會再減紙。

囝囝學公文中前經常被中文老師投訴中文&普通話唔;直至最近的成積表顯示佢中文讀、寫已超越同齡(above year group expectation),普通話聽、講亦等同同齡(at year group expectation)。我自己就非常滿意囝囝一點一滴地吸收啦!

PS : 囝囝除公文中外,並無參加其他中文/普通話 course。

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 13:47 發表
mmak,

以前under學年果陣, 何止每日10張丫...每日20張都試過啊! (分別係EFL 7A-5A, 中文5A, 數學3A - 2A), 呢堆LEVEL, 全部都係每日20張的啊! 不過自從平LEVEL, 就全部改番10張10張一日, 到超學年又再改...改到而家 ...

每日20張,TT 真係好犀利! 想當日仲未平學年,囝囝最多都係10張 (只係中文5A, 英文5A至4A)。

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 13:47 發表
mmak,

以前under學年果陣, 何止每日10張丫...每日20張都試過啊! (分別係EFL 7A-5A, 中文5A, 數學3A - 2A), 呢堆LEVEL, 全部都係每日20張的啊! 不過自從平LEVEL, 就全部改番10張10張一日, 到超學年又再改...改到而家 ...

TT真係乖女! 若囝囝嗰schedule 係咁,佢實"乍仍"無 free play time。

10:00 pm to 06:00 am, TT夠唔夠瞓?

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 19:37 發表
BB86,

以下係我女每日既時間表 (大約)...時間上會有少少出入, 但大致上係咁樣安排....

時間/日期星期一星期二星期三星期四星期五星期六0600-0630
起床, 梳洗, 吃早餐, 換校服
0630-0730
    回校上課
0730-0830
  ...

補充小小,公文中開始只係聽CD & 讀,唔駛寫字,所以好輕鬆。

原帖由 十月媽咪 於 10-3-11 19:47 發表
嗯...我女果陣就係好似你女而家咁喇, 又係每日五分鐘左右就做晒10張, 所以果陣我女又係會一日做兩三份, 預先做埋其他果D, 所以我又係去問老師拎多幾份功課....其實如果真係HANDLE到, 阿女又樂意做的話, 係可以同老師 ...

旅行係去玩,玩就要盡興,若旅行我會停公文 (e.g. 1 week),費事大家咁大壓力。

原帖由 pkt 於 10-3-17 11:36 發表
由於3月尾我們全家會去旅行, 有無人可以分享下去旅行如何安排做Kumon功課呢? 我已同教室講去旅行期間減張數. 但你們會否在旅行期間每天都keep住做功課呢? 因我們plan行程都緊密, 我怕佢晚上回酒店時太累, 再叫佢做會 ...

Yes.

原帖由 pkt 於 10-3-17 14:49 發表
Hi, Yau_Cheung

咁係未可以同Centre商量架?? Thank!

唔買嘢爭取時間做功課,都係好方法!

原帖由 十月媽咪 於 10-3-17 16:27 發表
其實都視乎你同囡囡既意願...我呢兩年幾都有響旅行期間帶埋三科公文去做, 原因係唔想個女覺得去玩就乜都唔駛做....當然, 都要衡量行程既緊密程度, 如果真係密到你預計到係唔會有時間做的話, 咁就無謂勉強, 索性停幾 ...

----duplicate------

kenzo

K1

ERP 7A

pkt

K2

2A

EFL 3A

easonkinki

K2

3A

7A

wacha

K3

3A

4A

ERP 4A

sumsumbb

K3

B

2A

ERP AII

princesshk2

K3

2A

4A

ERP 3A

raycarbb

K3

A

ERP AI

lingchuling

K3

2A

5A

小豆媽

P.1

5A

EFL 2A

nataliemama

P.1

2A

fyeung

P.1

B

十月媽咪

P.1

E

CI

EFL"I"

Jasmine

P.1

3A

scarecrow

P.2

ERP BI

Yau_Cheung

Y2

AI

ERP CI

(=P1)

wasabb

P2

B

EFL 'D'

Ansonrubby

P2

Dcut

Acut

EFL J

迪迪洛洛媽媽

P2

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽媽

P4

AII

ERP BI

Littlehipo

P2

E

AII

ERP BII

Heidi

P3

G

wasabb

P5

EFL'F'

Welcome back!  How old is your girl now?

原帖由 小豆媽 於 10-3-23 22:18 發表

有冇家長 quit 左公文又再學番 ?

I see.  大家都係03 baby。

原帖由 十月媽咪 於 10-3-23 23:31 發表

yau_cheung,

小豆媽個大女無完全離開公文架, 只係原本讀三科, 後尾cut左兩科, 而家剩番一科中文啊! 佢個女同我個女一樣, 都係一年級啊!

阿十 & other moms,

我地個表真係太大啦!加唔到名,有冇計仔?

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-20 19:46 發表
   數中英kenzoK1男  ERP 7ApktK2女2A EFL 3AeasonkinkiK2男3A 7AwachaK3女3A4AERP 4AsumsumbbK3男B2AERP AIIprincesshk2K3女2A4AERP 3AraycarbbK3男A ERP AIlingchulingK3男2A5A 小豆媽P.1女 5AEFL 2AnataliemamaP. ...

ERP 對閱讀理解好有幫助,讀ERP 亦識多唔少voca,與多閱讀英文書相輔相。

原帖由 十月媽咪 於 10-3-24 17:36 發表
小豆媽,

原來BOBO係讀ERP, 咁如果穎穎想開始番, 而你又唔想穎穎科英大由低LEVEL做起的話, 咁不如你幫穎穎轉ERP, 唔好讀番EFL, 咁感覺上就無咁SIDE喇! 同埋ERP深過EFL好多, 由較低LEVEL做起都有著數啊!

...

我覺得小朋友的"可塑性"好強。以我的小朋友為例,K3/year 1 及以前每個中文老師都投訴佢中文&普通話差,佢由K3/year 1 開學開始學公文中,佢係主要靠公文中去改善佢既中文&普通話能力,佢現時 (year 2)公文中已經平學年;學校school report 仲話佢中文(普通話)聽&講已超越左同齡,讀&寫亦等如同齡。所以話只要家長&小朋友可持續學習,不遠將來一定見到成果,而學英文又容易過學中文,可能你的小朋友遲啲英文仲叻過中文tim。

一齊努力!!

原帖由 小豆媽 於 10-3-27 13:39 發表

我就係想個大女閱讀理解可以好小小.

ERP的7A已經係句子+100生字了, 我個BOBO一向唔係講英文, 可能要一年先升班 .
我諗我大女轉ERP都可能要由7A/6A開始. ...

阿十,

你有冇問定老師 complete EFL 後再學 ERP, 由 level 幾開始?我唸 TT 好快可以 complete,可能可以做最 young 既終極完成者。

原帖由 十月媽咪 於 10-3-27 17:50 發表
ERP若然真係由7A/6A開始, 都唔會蝕的, 因為真係兩個好唔同既課程, 從頭學起, 對穎穎未嘗唔係一件好事唻, TT既目標係, COMPLETE EFL之後, 再由ERP做起.....唔知到時我仲有無咁既能耐啊?!

...

講開ERP, 我想問下讀國際學校的學生,是否G1/G2學的東西已經好似ERP 的AII咁深?- 好難比較 wor!我見囝囝學校 spelling test 的生字都幾深,有些字自己都唔識,要同佢一齊查字典;學校 classwork 有 worksheets、亦有 journal writing (作文)等,老師係圍繞一個 topic 去教,classwork 亦係嗰個 topic。

最近見阿仔的功課,我兩公要都嚇親,我老公話有些用字佢一世人都未見過(可能我地才疏學淺,但佢其實都係英國讀左7年書) - 你哋太謙啦!以我 & hubby 係 local U 出品,ERP我哋都有生字唔識,當然囝囝亦有生字唔識啦!不過部份佢睇前文後理會估到嗰意思,亦有部份佢唔係完全明白嗰意思但唔會阻礙佢整體理解。不過可能佢睇書多,有些我唔識既字佢竟然識,佢會解釋比我聽,我再查字典引証。

我就覺得有些文章程度比本地一般中學的中一英文課本文章還要深!奇怪阿仔又算OK,好彩佢頂得住,我覺得A比2A深好多,唔知B比A是否同樣又深好多?- 小朋友既"可塑性"好強架!佢整體理解無問題就唔需要擔心,我既心態係讀公文英當比佢睇多啲書,其實 IS 學生睇書好少查字典,佢地都係整體理解,同1個字見得多就會識架啦!

原帖由 SumSumBB 於 10-3-30 06:43 發表
講開ERP, 我想問下讀國際學校的學生,是否G1/G2學的東西已經好似ERP 的AII咁深?最近見阿仔的功課,我兩公要都嚇親,我老公話有些用字佢一世人都未見過(可能我地才疏學淺,但佢其實都係英國讀左7年書),我就覺得有些文章程度比本 ...

‹ 上一主題|下一主題