用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 加而晴媽媽 於 09-9-26 10:41 發表
溫馨提示 : 28日要帶水果,燈籠同圖片呀.

我係下午班第三組媽咪,應該係28日食了月餅&水果, 燈籠就仍然在學校(唔知大家係咪無燈籠return 呀?)

好開心 巧研終於肯講下學校d 野lu, 話有個新同學蔡澤茹,同佢好friend,仲講咗好幾個同學名tim 架, 但我唔記得了.

前晚仲唱中秋節歌 :
月光光,月光光,東方出來,
月光光,月光光,十分明亮,
小朋友,小朋友,快出來玩,
看花燈,吃月餅,真是快樂.

(係郵差叔叔,郵差叔叔,工作艱辛....melody,有d春田花花幼稚園歌d feel --因為勁唔啱音,但係好好笑!)

原帖由 天藍 於 09-10-2 12:40 發表
jk923 / all,

星期三(30/9)學校派番個燈籠, 我都收到la~
我都好期待快d有得睇學校既中秋影片呀!!!

是,收到return燈籠了.

巧研話30/9 生日會係高班表演.唔知下次個video有mud呢 ? 中秋,國慶,生日一齊攪,我都好期待個video.

巧研呢兩日就成日唱國歌.

睇行事曆10月份生日會會係低班表演,look forward to seeing this from the school website.

請問星期三(30/9)學校派咗mud野通告呀?
阿女手冊蓋了星星印仔但又唔見有通告wor ?
any ma ma knows, pls adv, thanks !

原帖由 muichujamie 於 09-9-30 18:24 發表
泳喬又係同蔡澤茹好friend架!一齊坐校車架!佢日日都提住蔡澤茹....

我又記得一個叫何家涥(唔知係咪咁寫)男仔wor.

原帖由 mimi666 於 09-10-3 01:44 發表
9/30 有一份"親子閱讀計劃" 通知.

Thanks ! What's the content ?
Should we bring the story book we wrote the report to school on Monday ?

原帖由 jk923 於 09-10-6 18:50 發表

顈穎手冊有no.

巧研手冊未有number wor ??

原帖由 icwlam 於 09-10-6 13:30 發表
各位唔好意思呀, 這陣子很忙所以身為repeat K2 媽媽都沒有幫手解答妳們的問題...

有關""親子閱讀計劃" ... 不過我對official answer 都不是太清楚,  因為去年哥哥係平均一星期交一份(多過official requirement) 所 ...

all mama,
老師尋晚打咗電話俾我,解釋得好清楚,再睇返以前通告(家長會果日派的),意思同你們講嘅一樣.

{原來(30/9)我話MISS 通告果日嘅通告就係張閱讀報告 -- HA HA !! ,不過我視為功課紙lor~~}

最好最少each month one report, the book named with your kid's name and class must be attached with the report, the book will be returned by end of each month, if needed the book returned earlier, pls raise your request on the 手冊, once teacher read the message, the book will be returned in the next day to your kid.

要自己影印定d空白report.

如果交得reading report 多嘅, 到學期尾會有嘉許.
小朋友要識得講圖書d 內容.

think all is clear now.

原帖由 天藍 於 09-10-7 11:32 發表
jk923,

穎穎已有no., 但昊藍未有?! 今晚我再check下
睇有無先, 如唔係再打電話返學校問下老師~
Thanks!!!

尋晚見到手冊有number lar :)

reminder :
星期五(9 oct) 記得帶環保袋,學校會派返k1的兒童學習檔案.

reminder :
16 oct 前記得交完成網上問卷的回條.

muichujamie,

我真係無有關交通的填色比賽紙wor

原帖由 muichujamie 於 09-10-7 13:51 發表
網上問卷的回條?咩野黎架?
交通安全填色比賽係早兩個weeks前派架... deadline 係10月9日。

我真係無填色比賽紙wor,可能老師見泳喬平時填色ok,先派俾佢 ? 巧研仲未填得ok 所以無 ??
但應該唔會咁唔公平架 ??

其他mama,你地有無呀 ??

網上問卷回條 -- 學校派咗兩次架lar, 幾時派就唔記得lak, 係中文大學的,網址 sips.fed.cuhk.edu.hk

第一次派呢張紙時,未給登入系統代號wor,第二次派果張紙就有此代號lak.

要有代號才可登入架,我2 oct 完成問卷,今日交咗回條lak.

16 oct 前要完成問卷, 20 oct 前交回條返學校.

原來我無你email address, 唔介意的話請pm我 or sms 於我電話上, thanks !

原帖由 muichujamie 於 09-10-7 16:38 發表
I have PM you  la! Pls check!
網上問卷回條....真係無呀! 見到無見過!
我估呢D都唔係全部學生有,可能係抽籤掛!

我e 咗俾你,(因為我唔識post d attachment right here lor, 所以要你email add) remind 吓你有無見過 ?

我e果張係第一次派未有登入系統代號.
有登入代號果張已交咗.

原帖由 chy1015 於 09-9-30 13:48 發表

我係下午班第三組媽咪,應該係28日食了月餅&水果, 燈籠就仍然在學校(唔知大家係咪無燈籠return 呀?)

好開心 巧研終於肯講下學校d 野lu, 話有個新同學蔡澤茹,同佢好friend,仲講咗好幾個同學名tim 架, 但我 ...

原來月光光歌詞在主題學習報告上有架.

原帖由 加而晴媽媽 於 09-10-7 22:37 發表
請問環保袋係唔係有通告 ? 因為我無見過.
另外,交通填色比賽我都無喎.
網上問卷我有,已交.

係有通告架,我都係想摷清楚有無"交通安全"填色比賽張紙果時from 某通告見到這個帶環保袋提示 -- 可能係家長會派果疊通告啩 ?? 唔記得lu.

原帖由 天藍 於 09-10-8 10:09 發表
chy1015 / all,

我昨晚再check仔仔手冊已見有no. 啦~
網上問卷早前已做, 回條已交了回校。
早前見通告說會派兒童學習檔案, 但
要帶環保袋回校, oh~好彩你提下唔
係唔記得。
交通填色比賽我都無收到??? 唔知係
咪個 ...

可能真係唔係人人有lar, 如果真係因應小朋友平時填色嘅好壞而厘定有無呢張填色紙的話, 巧研無都唔出奇,因為佢油顏色真係唔係做得好好, 但咁嘅安排就似乎不是太恰當lak, 應該人人都可選擇交唔交返去比賽, 又或者要註明要經過校方甄選才可參加比賽mar.

原帖由 chy1015 於 09-10-7 20:31 發表

原來月光光歌詞在主題學習報告上有架.

巧研又唱一首普通話歌,同大家分享吓,幾得意架 唔知有無聽錯歌詞,if any mama know what s/b right, 請告知 :

中國的國旗真美麗,
我們齊齊站大地,
我是那麼愛中國,
現在就敬個禮,
敬禮!

(第二,第三句聽得最唔清楚)

原帖由 AnitaHo 於 09-10-9 00:25 發表
me too 我2樣都無。

網上問卷回條 -- 關於边方面架 ?

関於優質教育,
主要問家長對創價幼稚園於各方面教學做得如何,係選擇評分--即十分重要,重要,普通,不重要,
十分滿意, 滿意 .....等

原帖由 天藍 於 09-10-8 17:06 發表
chy1015,

昊藍有成日唱o黎首歌, 我只係聽到佢成日
唱"敬禮", "敬禮"有個動作做敬禮架! 好搞笑~
係lu~我都覺得填色比賽人人有份先公平, 昊藍
好鍾意繪畫, 成日都油顏色, 但都無份好失望...

...

天藍,
係呀,做埋個敬禮動作架,好CUTE

有無mami 問過學校的九龍仔公園旅行駛唔駛帶食物呢 ? 記得去年係帶0食, 今年通告無提, 應該一樣 ?? 你地打算帶mud ?
‹ 上一主題|下一主題