用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原帖由 200012 於 08-12-19 16:56 發表
HELENJOE      好d啦, miss 好好

200012,

咁就好啦.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

買書 + 考試

時間過得很快, 今天和明天, 要返學校買書, 書商只在這2天在學校售書.

所以, 今晚放工我要趕去學校買書.

另, 小一至六, 今wed開始考試, 大家要努力, 加油呀!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

昨天放工返學校買左書呀....
小一下學期total 19本書.

原帖由 Diane俊俊媽 於 09-1-13 10:00 發表

我地今日才去學校買書.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 09-1-21 15:34 發表
哩排放產假, 係屋企咁得閑, 包好d書最啱 !!

lee排我好忙, 未有時間包書.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 09-1-22 07:53 發表
你地覺得祟真深吾深呀 ?

我覺得比同區的資助小學深, 但我覺得崇真是"好"的. 佢又跟得上.

我仔仔在學校裏穫益良多.....真係要多謝校長和教過仔子的老師.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

祝各位崇真家長,

新年快樂,
心想事成,
最緊要小朋友聰明健康呀!

佢地初十返學.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 CYMCYM 於 09-2-2 13:56 發表
Hi,

How are you mothers.  My son is studying in P1P.  Nice to meet you!!

hello...cymcym,

我仔仔讀P.1H, 歡迎你呀....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 BOBO1229 於 09-2-5 14:54 發表
My son accept , and will pay deposit on next week.

hi bobo1229,

恭喜你呀....盼望你仔仔今年9月來我地學校讀小一.
你選主流班 or 國際班?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

好消息: 告知各位.

diane已平安誕下女兒, 現已出院回家坐月.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

學校旅行

各位,

你地有無參加今星期六學校旅行呀?
地點: 賽馬會大棠保良局渡假村

到時見啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 BOBO1229 於 09-2-11 13:10 發表
主流班. Can you ask me the teacher is nice?

仔仔話地道老師和西人老師都好nice.
我自己亦會間中接觸佢地d 老師, 個個都盡責, 對學生和家長都好nice.
放心啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 09-2-16 11:03 發表
主流班是全英語及普通話教學(pe,宗教廣東話) 雜費每學期一千元以內, 課外活動是自費約60元一堂.有些只是一學期收 $50(如團 契,小記者)

HI 200012,

你解釋得好詳細呀....

我仔仔小一下學期join左小記者....收$50/學期.
every thur 放學join小型網球.....好似收$600/學期.
every sat早上join 喜樂團, 之後join 男子籃球...好似收$5xx/學期.

剛sat, 你有無參加學校旅行呀?
我做車長和集體遊戲幫手呀.....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

家長日

各位,

今fri, 派成績表和家長見班主任....我的時間老師已安排了早上.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 NgVivian 於 09-2-15 22:58 發表
仔仔2009年將入讀小一
請問各位家長主流班是否全英語及普通話教學 老師對小朋友有愛心嗎 小朋友喜歡上學 雜費一年多少? 課外活動是否自費? 很抱歉 因為我對此校不太熟 ...

hi NgVivian,

我仔仔而家讀緊主流班小一, 佢好鍾意返學呀....

佢d 普通話進步了不少....佢地小息可以去"大家來說普通話"和"learn with fun", 跟老師講講, 有印仔吸, d印仔可以去校務處換gift, 以作為獎勵作用呀....係校長諗呀.

課外話動係自由參與的.

雜費和書簿費, 我覺得貴過政府學校少少啦...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 09-2-16 15:46 發表

我無參加旅行啊!家長日班主任問我地想見既時間,無比時間我地

旅行那天, 讓我能認識更多同學和家長呀...好開心呀!

我收到通告有時間安排給我們. 你要打電話比你仔仔班主任問下先.

另, 旅行那天, 聽家長講, 佢地孩子收到加強班資料(中英數).....個人學生才有, 我仔仔沒有收到.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 09-2-16 15:46 發表

我無參加旅行啊!家長日班主任問我地想見既時間,無比時間我地

仲有呀...旅行臨走那天, 突然下雨了..... 有點兒掃興.

我和另一位車長, 點好人名, 我讓他們上了車, 我一家搭taxi走, 因晚上我們要去屯吃我媽媽的生日飯.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 09-2-16 16:51 發表
加強班???有d甘既野咩 ?洗吾洗$架 ?我上年就吾聽見

200012,

我都係小一家長話我知, 係下學期$1,500/科.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 hong2002 於 09-2-17 09:11 發表
各位, 星期五你們約了老師幾點呀,睇下撞唔撞到?我7:40am(好早)!

HI...hong2002,

我仔仔10:30am呀.....你咁早?
遇5到你呀~~
因為果日我和老公專登請假, 帶埋仔仔一齊返學校見班主任. 下午3人去威威, 未諗去邊度威威.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 NgVivian 於 09-2-16 22:21 發表

多謝回覆 請問老師愛惜小朋友嗎課外話動後有沒有校車呢?  雜費$1000一年可以嗎?

據我所知, 老師是很關心同學的, 放心啦.....

要放手讓小朋友學習獨立, 我仔仔也是學懂, 這點令我們很欣慰.

課外活動後, 有校車送回家的, 分3班校車:
1. 正常放學時間, 3:30-3:45
2. 5:00pm
3. 6:00pm
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 hong2002 於 09-2-19 12:15 發表
Helen

遲d等Diane坐完月,不如揾埋20012 gathering?

好呀....贊成!
可以去佢會所呀!! 我仔仔和佢地地成日一齊去會所玩呀...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題