用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

返工舒服過放假, 呢個頓悟真係一D都冇錯.

原帖由 keroro_him 於 09-9-4 13:56 發表
熙熙好醒呀! 子謙9月1日請咗假。

返咗下午班,結果係星期六好節目 - 所有活動都要安排在星期六,游水 + 興趣班 ++ 明天下午的 seminar ,日出去到日落返 ,真係返工好D呀

...

Cruxcat,

好開心禮拜五晚見倒你, 同埋一齊食飯...
臨走時, 我匆匆"塞"左少少車錢, 諗下又好似冇乜禮貌, 希望你唔好介意.

Cruxcat,

你都傾得開心就得喇, 我係真心叫你來, 又怕好似逼你咁架. 你咁斯文, 唔會俾我(地)嚇親就得了. 哈哈.

你真係得閒過下去K1F果邊傾啦. 其實都唔係真係好多係K1F架咋, 只係大家傾開嘛.

我又想問問你, 坐保母車呢, 佢地響大校落車, 使唔使行好遠先到學校呢? 雙子媽媽提我問埋呢樣, 我估係如果要行得遠, 怕晉晉對腳裝左摩打, 保母車EE睇唔住佢...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-7 15:00 發表
Stliu,

我都好開心跟你同其他mami見面,食飯傾計.你地個個真係好人又爽 ,之前我都驚阻住你地,但唔使一陣已傾到停唔到,真係連飯都可以唔食! 如果唔係夜要返屋企,真你唔想停.睇來我就來忍唔住過K1F條thread都 ...

Cruxcat,

你個樣都唔嚴肅, 我怕你悶就真, 不過我見你地都傾得好開心, 同埋坐你附近果幾個mami都係有女女, 應該都好0岩傾.

唔該晒你呀, 咁保母車都幾安全. 等我睇下我老公轉唔轉保母車啦, 佢話事.

CrystalSo,

Ryan真係叻, 我問晉晉, 佢都係十問九唔應, 如果佢唔係只係K2生, 我真係以為佢做左逃學威龍呀!

原帖由 Cruxcat 於 09-9-7 17:49 發表
Stliu,

我真係好謝你叫埋我食飯呀. 好在你星期三先話俾我知, 如果唔係多幾晚訓唔著,因為太期待啦事實真係好開心.

我個樣咁嚴肅,希望無嚇親你地就真.

講番保母車, 上次開學我跟車了解過情況-- ...

CrystalSo,

講開學校, 佢地咪有張A-Z字要過膠的... 尋日我攞左出來睇, 好順手就擺返入個folder個pocket裡面, 晉晉見倒, 即刻攞出來, 就咁夾住響個folder度, 佢話老師叫咁樣放, 就可以只係伸隻手入去就攞倒, 而唔使要成個folder打開先拎倒出來. 哈, 我覺得好得意, 老師連呢D都咁"著重"同教佢地.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-8 09:53 發表
Hi All
昨晚問亞仔有咩做過:
1. 寫過"十"字
2. 出公園玩,去好遠過度,即邊度要出去,又不是???
3. 有上英文堂嗎? 無, 明天先見到Ms Ng
有其他家長報料嗎?

Uncle Sam
子謙玩到發燒,有可能玩Pet Society太興奮啦?期待星期六 ...

CrystalSo,

哈哈, 晉晉一定不是沉默, 只係十問九唔應. 我都係表現好興奮咁架, 奈何, 佢係有的沒的亂答一通.

keroro_him,

希望子謙早日康復. 呢幾日似乎都係溫習K1學過的... 晉晉尋日都係話寫中國數字(唔記得左係咩數字).

原帖由 CrystalSo 於 09-9-8 11:16 發表

Stilu
我睇晉晉是沉默不是羔羊,他也跟足老師的做法,好叻呀。
亞仔講學校的事,我會表現得好興奮,好似大家都一齊讀咁,我又會張你們的情報講吓,咁有聽眾就會想講呢? ...

selinashum126,

hi, 好開心, 又多一位K2M 媽咪.

係呀, 尋日我仔晉晉都係只做左一版A字, 我返去時佢已經做完, 我見後面冇做, 心諗, 應該係佢唔知要做.. 咁我特登暗示啦, 跟住佢話老師只叫做一版, 因為後面果版都冇寫名.
佢仲話, 老師話做得好先有野送! 大家知唔知係送咩? 就係果張寫"A"字的紙, 俾佢地返屋企寫埋佢... 哈哈, 真係好犀利... 搞到張紙咁"經"貴!

原帖由 selinashum126 於 09-9-8 21:59 發表
Hello K2m ,
I am kenneth's mother, i am so happy cac擊活我的賬號 finally. And met all of u. Hi Hi HI. 逸喬ma ma how are u.
today my son tell me only do one page letter A.Is it ture? i ask him why no  ...

CrystalSo,

係呀, 老師們真係好有辦法. 今到做功課變左係榮耀.
我都好怕要提晉晉做功課, 希望佢自己自動自覺做功課, 提慣左就變左唔係佢自己責任.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-9 09:16 發表
Hi Selinashum126
好呀 有同學仔加入一齊交流。

老師真有辨法,把功課擋成玩意令佢地做得有樂趣。當返學校收暑期功課,老師話:你睇好好玩的功課薄,(心想你唔好玩啦,但口講是好好玩)。

昨晚問有無功課做,他才知機 ...

Cruxcat,

晉晉都唔係主動做架, 係我老公問起. 我都係慣左放工就睇佢個書包/手冊. 真係好想狠心試下唔提佢有功課囉. 之前睇左書都係話, 唔好提小朋友, 因為功課係佢責任, 提左佢, 佢就唔會覺得係自己責任. 但真係唔狠心得落囉.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-9 10:05 發表
Hi Selinashum126,

你終於上倒bk啦 多d入唻傾.

all,
逸喬都無主動做功課 ,好彩我習慣一返屋企就睇書包,如果夜d先發現要佢做,就慘囉 .佢都話只需做一板,另一板無寫名,留番第二日做. 雖然有 ...

Cruxcat,

頭先搞左一輪都上唔倒來呢度.
提唔提真係睇我地夠唔夠狠心一次, 我估佢試過一次唔記得, 下次就會學乖呱(奢想!)
唉, 之前都有諗過俾個仔上公文數, 後來覺得好悶咁. 聽佢地講enopi講左一排喇, 而家先的起心肝搵搵囉. 所以我今朝好忙 ---咁睇緊D回應.

你想幫逸喬報幾時呀? 因為我只可以報晉晉報禮拜六, 但佢禮拜六仲有個興趣班在油麻地... 所以都唔知D時間, 同埋地點囉... 一報興趣呢, 我就好想搬屋架喇... 我果度真係好吊腳.

如果你想去荃灣, 我幫你問問人, 我知有另一個mami個小朋友上緊, 係荃灣的.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-9 11:47 發表
Stliu,

但我怕唔提佢, 老師提我啵 . 上年佢好主動做功課,但過咗一個悠長暑假,個心散晒! 希望佢快d適迎,收拾心情.

今日路過2k見你問enopi. 我都睇緊荃灣的centre呀. 如果夾啱,一齊囉! ...

Cruxcat,

Please check PM.

Uncle Sam & Crystal,

絕對同意.
同埋呢一代的小朋友, 太被保護和照顧了, 從來都沒有經歷過風浪...變成不堪一擊.

Cruxcat,

哈哈, 真係資源有限, 慾望無窮. 上年, 晉晉有上個英文班, 但係呢, 佢上左一排就話悶, 所以我地停左. 你會唔會幫逸喬報phonics呢? 好多小朋友都有上, 我地未俾晉晉上住, 因為望佢都係嫌悶.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-10 00:21 發表
Uncle Sam
小時不教大時無得教,我都累見不少令人氣憤的惡果,真係好得人驚

Uncle Sunny,

如果真係咁樣情形, 老師話都係應該的. 只係唔知前因後果, 個小朋友點解會咁做...

Cruxcat,

我都冇研究過2者之間的分別, 只係好耐之前我老公去聽過 荃灣有間centre(個名係英文字母組成)的介紹, 佢果套phonics正正就係某區內小學用的教材. 但我都唔記得係邊套教材...

siusiusu,

小朋友心靈咁弱小, 你唔好笑Gaille啦! 我見晉晉果張就淨係畫左粒大星. 我開頭以為係圈左錯, 但睇下係粒星(唔知有冇睇錯), 唉, K1時老師會"給"印仔, K2係咪唔再會喇? 感覺真係好似小學咁...

Hi Cruxcat,

Pls check PM.

Cruxcat,

我又何嚐唔係有紅筆恐懼症丫. 同埋, 冇諗過老師咁"實惠", 用打星來代替貼紙嘛... K2真係唔同D...

siusiusu,

向前望啦, 唔好再諗佢果幾個圈圈了, 話晒都係開學後的第一份功課.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-10 16:28 發表
Stliu,

多謝報料!

逸喬份功課都有粒星.初時未睇真以為打圈圈,嚇一嚇 . 我有紅筆恐懼症!

All,

晉晉話佢調左去香蕉組, 佢講左長篇大論, 大概係老師調左佢位, 等佢唔使俾同學仔遮住, 睇黑板清楚D.

All,

上星期五, 我放工返去時, 晉晉已經自己做晒功課, 我真係老懷安慰呀!
我見隔離班話今個禮拜會有默書了... 真係快...

原帖由 stliu 於 09-9-11 08:48 發表
All,

晉晉話佢調左去香蕉組, 佢講左長篇大論, 大概係老師調左佢位, 等佢唔使俾同學仔遮住, 睇黑板清楚D.

Cruxcat,

晉晉都做左assessment(在荔枝角), 我地都係諗住俾佢10月開始.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 10:45 發表
Stliu,

晉晉好叻 識講番件事出唻.

上星期六帶逸喬去Brandon媽介紹個間centre做enopi assessment. 跟手報埋,十月開始上堂.

All,

已經宣佈左幼稚園停課了(風球).  
我都好想唔使返工!

原帖由 stliu 於 09-9-14 11:04 發表
Cruxcat,

晉晉都做左assessment(在荔枝角), 我地都係諗住俾佢10月開始.

都係架, 冇乜野做.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 11:36 發表
但唔使返學,亞女就會喊悶 .
‹ 上一主題|下一主題