用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

Cruxcat & siusiusu,

我都係, 之前都聽人講左好多, 本來想俾晉晉去上公文數, 後來覺得麻麻地, 就攞低左件事, 最近先的起心肝搵返Enopi D野來睇咋...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-15 15:19 發表
Siusiusu,

其實我聽人講e.nopi好都有一段時間,依家先落實執行.   

selinashum126,

唔該晒你的資料, 你講的係四小龍果頭那間嗎?咁我要留意下...

原帖由 selinashum126 於 09-9-15 21:17 發表
Hi, Kenneth already study in Lai Chi Kok centre of Enopi english and Maths  since July. He is OK with English but not OK with Maths due to too much assignment of Maths ( 3 books each week), My son sai ...

Cruxcat,

我估小朋友好快適應, 唔使擔心.
我仔係數數弱D架, 所以佢basic係由level 2開始我都覺得合理.
我會密切跟住佢的進步, 希望佢係合理情況下就可以升呢...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-16 10:43 發表
Selinashum126,

多謝你的分享. 我報個間centre只有math,阿女做評估個日由中國籍老師中英兼備下得出結果-basic由level 3起,critical thinking由level 2 起. 我都唔知有無高估咗佢.我只擔心由外籍老師教,佢適應唔到.  ...

Cruxcat,

係啊, 最緊要佢地鍾意. 係時候俾少少鬥志思想準備俾佢...等佢想挑戰升呢.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-16 11:15 發表
Stliu,

我相信每個level之間的分別不太大,旨在讓小朋友容易達到升呢的目標.

All,

尋日係咪有兩樣功課? 哈, 晉晉真搞鬼, 佢做左中文, 但冇做英文. 我返去睇下, 就攞左果兩本簿出來.
問下佢, 佢話做左中文. 咁我問, 英文呢? 佢又話唔記得左做... 咁都得???
然後, 佢果D"寫字核突求其症"又發作了. 個"工"字, 寫到好似 I 字咁, 唔知仲以為佢有兩份英文功課添. 個"C"字呢? 寫完, 真係似求其"撩"左一筆響本簿度囉... 唉唉!

fatbayfat,

衰鬼, 你咁快又過左來呢邊!
我大愛人幫晉晉擦左D呀. 本來我想叫佢唔好, 又係等老師圈佢好過, 不過都擦左了,就再寫過...
唉, 可能佢地手仔真係未發育得咁好, 所以寫字都有難度... 但係, 我見晉晉明明係可以寫倒, 只係佢求其, 先咁樣0者.

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-17 14:29 發表
stliu,

唉, 我肥妹都差不多, 佢寫到個 "工"字變左個 "土"字呀, 大部份都穿晒頭, 真攞命 , 不過我都無叫佢擦, 佢有做我都算, 等老師圈佢我先同佢解釋下, 因為如果要擦, 真係差不多要擦晒咁濟, 我唔想打擊佢 ...

fatbabyfat,

唔好太擔心, 我諗老師見慣"大場面", 應該都唔會太surprise!

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-17 14:44 發表
stliu,

唉, 真係好得人驚嫁, 個個字變晒個 "土" , 你話我有咩辦法唔驚佢點書, 連寫字都咁, 你話默書點會合格

Cruxcat,

照咁睇, 我仔算好了, 起碼自己做左一本, 另外果本就唔記得.
佢寫得核突我都唔理佢了. 今日又放假喇... 尋日都幾樣功課...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-17 17:29 發表
Hi all,

佢地放完兩日大假,我地先知味道
正式第一日返3個鐘,已經夠倦,再加兩本功課簿,我一睇差d暈低.但又唔想留番今朝做,唯有又鬧又'tum'下勉強完成. ...

fatbaybfat,

真係飲得杯落呀!
before you know it, 佢地好快長大呀...
真係要珍惜現在!

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-18 10:15 發表
All,

同你地分享下肥妹的怪事, 真係令我好開心同驚訝.

怪事一 :

尋日我做完物理治療返屋企, 我一入門口, 肥妹比佢本楷簿我睇, 佢自己寫左一版 "人" 字, 重問我佢寫得靚唔靚, 話要交比老帥喎, 咁我梗係話好靚重即 ...

Cruxcat,
地盤... he..he..
唔驚得咁多喇, 唯有積極迎戰啦... 盡左力就算.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-18 10:16 發表
Stliu,

我今朝叫佢寫'大'或'田'字,英文字要點上下線,較難掌握,要擦又麻煩,都係等我喺到睇住做穩陣d.

各跟德夫人在地盤談論k2學習生涯,我越睇越 ...

fatbabyfat,

嘻嘻, 我頭先睇倒, 都咁做架. 不過, 我諗大家都唔介意, 小朋友的事, 一齊分享.
我呢幾日都係K2M, K2K, K1F週圍走, 好忙!

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-18 11:12 發表
All,

我估因為我睇得太多thread, 手快快係呢度講左肥妹的 "真人怪事"比你地聽, 其實我係想寫係 08/09 K1F上午班 條thread出現, 因為佢地熟肥妹呢隻小鬼多d, 所以我而家要 COPY 多一次去果邊話多次呢件怪事比佢地知 ...

CrystalSo,

只有4個咁少?
係囉, 尋日已經full gear 3樣功課, 晉晉都自己做晒, 個"E"雖然寫得比較窄, 但我都冇叫佢擦, 因為佢做晒3樣其實已經好攰, 我由得佢, 如果老師派返來係圈左, 我先再同佢講返囉.
係呀, 放工回去見一陣, D時間真係好趕!

原帖由 CrystalSo 於 09-9-22 09:07 發表
Hi 各位
昨天是否大部份小朋友都無返學呢???亞仔話只有4個同學上堂;子謙、英國+黑皮膚、自已、xxx,另我非疑所思....

昨晚已開始三樣功課,當然爸爸回來要佢再改啦。做功課+食飯,玩一會又睡覺,時間好趕,早上又未見就返工,快 ...

我都見倒果行字, 我都奇怪. 但如果係默書, 又好似簡陋左少少...

原帖由 keroro_him 於 09-9-23 12:10 發表
子謙話係默書呀

Cruxcat,

我驚我今晚發夢夢見本星簿!

原帖由 Cruxcat 於 09-9-23 14:35 發表
Stliu,

小試牛刀 . 當傳說中的星簿出現後, 就有得 無得 ......

All,

原來功課都有改正呢回事. 尋日晉晉派返一本中文簿, 個"田"字, 佢好多個都冇連筆. 所以老師響左上角寫左一個田字, 個字係用紅筆寫, 唯獨連筆果度係用籃筆. 隔籬再劃左一條紅線, 似係改正. 咁我地叫晉晉寫返一個0岩的上去.

睇來, 做中文真係要睇住佢地做先得, 起碼知道佢筆順有冇問題.

Cruxcat,
老師有適當要求都係好, 希望D小朋友知道會慢慢進步.
晉晉都好似有提起有個同學入左醫院, 又係跌親. 不過佢唔知人地叫咩名!

原帖由 Cruxcat 於 09-9-24 11:04 發表
Stliu,

老師都好有心機,用藍筆highligth注意部份. 寫中文除睇筆順,更要留意連筆(即埋口)同線長要合符比例.

噚晚睇番阿女寫的'大'字有2個俾老師改過,但我覺得問題不大.老師對學生有要求,相信更會逐步提昇 ...

All,

傳聞的星簿終於出現了!真係聞名不如見面啦! 後面D句子真係嚇親我呀!
照咁睇, 係下星期默書了, 係嘛?

Cruxcat,

我鍾意"如釋重負"呢個形容!不過, 我自己就仲有種大難臨頭的感覺!
逸喬好叻喎, 仲讀D句子俾你聽. 晉晉淨係好緊張咁話, 果本簿唔可以劃花... 咁我話好, 跟住又順手攞包書膠包埋囉.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-25 09:54 發表
Stliu,

可能已有足夠的心理準備,所以見到星簿的出現,有如釋重負的感覺. 阿女仲有興奮咁介紹本簿,又話讀句子俾我聽.....哈,佢都唔知呢本簿的威力,日後就知味道啦!

...

Cruxcat,

哈哈, 個"G"字, 我望多兩望, 直頭諗緊究竟係咩來, 因為真係唔似個"G"字.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-25 11:42 發表
'大難臨頭' - 我都有呢種感覺呀! 我一諗到升小問題就頭暈
阿女邊有咁叻識讀句子俾我聽 認叻咋.最後一句都冇讀過. 我都冇叫佢讀已識的字,費時加重我倆的壓力.

噚晚佢嘅功課做得很好,都唔使點修正(之前 ...

All,

尋日晉晉收倒做show & tell的通告, 主題係"認識自己", 下星期要做了.

另外, 原來上星期五派左張紙要整風箏, 我尋日在佢堆亂書中見倒果張貼左佢名同K2M的紙, 再摷下又見倒D彩紙, 問佢, 佢又好似唔係好記得, 結果要打電話問朋友仔!
估計佢係禮拜五放學後, 自己響個美勞袋攞晒D野出來, 亂放一通, 跟住又唔記得左要做囉...
‹ 上一主題|下一主題