用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

引用:回復+Kyle+的帖子 我都有同仔仔介牛奶,昨

原帖由 apple~y 於 13-03-08 發表
回復 Kyle 的帖子

我都有同仔仔介牛奶,昨天買0左杏仁奶比佢飲
我重回味緊德國佬阿姐打俾我飲杯腰果奶。有少少白芝麻㗎!好香好香。

引用:Quote:Kyle+發表於+13-3-8+13:50+玻璃碗好

原帖由 dorisfan 於 13-03-08 發表
仲以為瓷器無問題添. 所以剛才食飯即刻去買左康寧的餐具, 但匙更無哂貨. 好貴呀! 你話吾返工點得呀! 呢個 ...
小心啲用玻璃,打爛咗要買過巧肉痛,其他野好襟的。包你話慳唔少。

引用:Quote:Kyle+發表於+13-3-8+13:50+玻璃碗好

仲以為瓷器無問題添. 所以剛才食飯即刻去買左康寧的餐具, 但匙更無哂貨. 好貴呀! 你話吾返工點得呀! 呢個 ...
唔記行鬧鬼你,幫完個仔驗咗食物敏感又唔介口,咁你驗嚟做咩呢?都未試介口,就走去試精神科藥物唔得囉!你揾到個玄機要搞搞去嘛!搞完唔得先話無辦法才去試精神科藥囉!

引用:Quote:Kyle+發表於+13-3-8+14:12+跕板+epic

請問在邊度買? 大約幾錢度? 等我可以prioritize 一下wishlisth先.
一田

引用:Quote:原帖由+dorisfan+於+13-03-08+發表請

原帖由 Kyle 於 13-03-08 發表
一田
貴過天上野,唔同size唔同價錢,三百至過千。

引用:Quote:Kyle+發表於+13-3-8+15:23+貴過天上

我見website介紹是用樹脂包面, 請問用耐左會吾會有漬或有切痕?
有切痕,話用沙紙磨下就得。

引用:Quote:Kyle+發表於+13-3-8+15:23+貴過天上

我見website介紹是用樹脂包面, 請問用耐左會吾會有漬或有切痕?
唔會有漬,唔會發霉。

dorisfan  謝謝  發表於 13-3-8 16:10

引用:回復+Capricorn2521+的帖子 乾貨淮生要用

原帖由 chris-BB 於 13-03-08 發表
回復 Capricorn2521 的帖子

乾貨淮生要用熱水煲下去再攞出來用涷水過清先可以煲汤架!你講在那里買新鮮日 ...
大間果啲百佳成日都有有機鮮淮山。

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+13-02-26+發表申報利

原帖由 why-me 於 13-03-08 發表
邊隻牌子?係咪長期都係sogo?想見下你
呢排成日上網答問題,俾 sogo 炒咗嘞!

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+13-02-25+發表寫緊張

原帖由 why-me 於 13-03-08 發表
我仔拎起支筆好似發軟蹄冇力,但佢平時係好大力,OT又話佢小肌未 ready 攪到寫嚟寫去都係一、1、十、唉!加 ...
Why me, 你個仔幾多歲?寫到"十",點解唔寫埋"土""口""T""E" "F"? 我要瞭解下係學校個 OT 懶定你個仔扮野?

引用:回復+Kyle+的帖子 唔記得提提你地-我朋友

原帖由 chris-BB 於 13-03-08 發表
回復 Kyle 的帖子

唔記得提提你地-我朋友曾经係citysuper做過parttime,佢話個經理要佢地將過期日子既產品 ...
蔬果類肉眼都見到新唔新鮮,係包裝野驚啲。

Surveyor 發表於 13-3-8 17:28
回復 dorisfan 的帖子

在那裡有康寧餐具買

Patrick, 忍唔住問你其實你是不是不在香港住?

iamgrace 發表於 13-3-8 19:26
請問你地用乜野鑊炒菜n煎魚?
煎魚用不锈鋼平底鑊, 炒菜未用不锈鋼平底鑊, 不锈鋼中式鑊或康寧煲都得.  我今晚會打埋篇驗重金屬文章.

chris-BB 發表於 13-3-8 18:20
回復 Kyle 的帖子

唔記得提提你地-我朋友曾经係citysuper做過parttime,佢話個經理要佢地將過期日子既產品 ...

有無係大陸啲酒店食過飯?人地會將隔離枱食淨的白飯, 倒番落個飯煲到, 跟住再好自然咁畢番俾你食.

ChingMan1002 發表於 13-3-8 23:34
想問folinic acid 和Thorne research 5-MTHF 1mg, 60 veggie caps (半粒)是否可一齊食?

...

不是, 我問咗你好多次你女幾歲, 食緊既 folinic acid 一粒幾多份量, 你又唔答我, 而家居然問係米一齊食. 你唔好亂嚟, 答咗我兩條問題先.

Kyle 發表於 13-3-8 23:42
不是, 我問咗你好多次你女幾歲, 食緊既 folinic acid 一粒幾多份量, 你又唔答我, 而家居然問係米一齊食.  ...

Please would you let me know how old is your daughter and what is the amount in terms of mg of the folinic acid capsule she is taking everyday.   Don't take 5MTHF and folinic acid together.  Thanks.

回復 yuyu.tszwang 的帖子

重金屬測試: 好難寫呀, 要摷番好多年前的資料.

主要有兩個test, 一個叫Urine toxic metal test 在美國 (實驗室是The Great Plains Laboratory 或 Doctor's Data, 兩間好似背後同一班人, 因個報告格式是一樣的), 另一個叫 French Urine Porphyrin Test, 實驗室在法國.

法國果隻可以自己問實驗室取TEST KIT, 在家拿小朋友清早的尿作樣本, 寄回即可.  它是主要以尿液中的代謝物質來估計身體水銀或其他重金屬的水平.  報告內主要睇兩個指數, 第一個指數是水銀的副度, 第二個指數是所有重金屬的副度.  個報告好少資料, 第二個指數是看不到細項, 只知道整體重金屬高, 但不會知道那個金屬高的.  而這個實驗室的人唔多懂英文, 追報告都幾煩, 但勝在價錢平, 和可以自己在家搞掂.     

香港醫生主要做美國果隻.  做美國果隻必須食過好幾次排毒丸或打過幾次排毒針才可驗.  因為重金屬被人體吸收後會深藏細胞,骨頭內, 不容易排出的, 若不食排毒丸驗, 個報告會相當靚仔, 我仔排毒前驗過一次, 每樣重金屬都在安全水平, 打針排毒後驗, 水銀鉛是正常的十倍.

要驗通常醫生會安排病人食一段時間的 supplement來準傋排毒, 跟住數個星期病人要打針或食藥排數次毒, 在驗的那天會再安排排毒一次, 然後叫病人收集食咗排毒藥或打咗針後六個小時的尿液, 跟住會將尿液寄往美國化驗.  報告相當詳細, 會列出樣本中每種重金屬的含量.

唔想排毒的媽咪我覺得無可能驗到美國呢隻.

唔知大家明唔明?

引用:😓比呀仔小息食!+ +

原帖由 boc 於 13-03-09 發表
😓比呀仔小息食!
點可以俾糖小朋友小息食㗎!你預佢上堂會扎扎跳喎!你到時唔好話個仔,同埋自閉兒啲牙比正常小朋友脆,好容易爛牙。

引用:😱😱😱😱than

😱😱😱😱thanks Kyle 教我們上網訂野!我想問咁我米要次次用湯匙來「不」D油 ...
你是不是6/3 訂?唔通昨天就收到?
冬天用隻長不銹鋼匙畢油進鑊,畢完後把匙暫放在扭開的蓋上,之後都是用呢隻匙畢油,直至用完油先關蓋洗匙。夏天就倒油進細油樽。

引用:😱😱😱😱than

😱😱😱😱thanks Kyle 教我們上網訂野!我想問咁我米要次次用湯匙來「不」D油 ...
係唔係好抵呀?爛鬼city super 細細樽賣二百幾蚊,超級揾笨。

‹ 上一主題|下一主題