用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

佢去完簡介會更喜歡了TSL
打算申請English - Chinese, and third language is French

原帖由 flostangraphy 於 10-7-4 15:25 發表
hey great! so you made it!!
you went with your wife?! how does she comment about TSL after the 簡介會?

醒目開學勳章

俾我發下白日夢先都得掛

原帖由 silvia_ng 於 10-7-5 21:26 發表

3RD LANGUAGE係收左先選架喎...我就希望妹妹選日文, 而家哥哥都讀既日文, 他日佢地學得好, 佢地兩個可以SHARE小秘密而爸爸媽媽都唔會識聽。

醒目開學勳章

可以同我個囡做孖公仔,一樣都係答我"唔知呢", "唔記得"

但好彩我經過這2年高強度訓練,學識了重組案情,

像上次音小面試,她面試了30分鐘,出來我跟她重組案情用了我2個小時,東併西就

原帖由 ggoo 於 10-7-6 11:56 發表
我女坐唔定,問佢野有時諗都未諗就話唔知,"唔知"是我女既口頭蟬,你話幾慘,做佢媽咪既我真是 .英文又麻麻,我諗我都要報多幾間,我怕到時真是冇間收就慘.mouth:" /> ...

醒目開學勳章

你現在學定重組案情都差不多,我發現囡囡都是這樣,當父母同佢玩緊,你現在去學,經3~5年一般性訓練,到時就剛好

我比囡囡interview得重久,我同老婆in完發現囡囡在等接的課室很久了

原帖由 flostangraphy 於 10-7-6 12:16 發表

醒目開學勳章

1. 將佢當做老師, 問她可否教返我
2. 要記得承上文,啟下的時間序, 因她們會先後調換
3. 高強事件週邊觀察力
4. 豐富想像力
5. 高演戲

那就成功了80%,因你能記得她的調轉了的事時,她就會講多一些
例:音小面試一組約10個 (就是point 3), 她自已唔記得
她說玩扒船, 就想像(point 4) 扒船唔會1個人, 就問她是一隊人排直線扒嗎,多少個人
她回答5個,那我就裝傻,你地唔係10個小朋友嗎,餘下的5個呢
她就會講埋那5個
明明是玩遊戲先,她會講答問題,然後是數學
那我就說,你之前上午答我有玩遊戲,那是看故事之前定之後
她回答是之先,那我就裝很痛苦的說(point 5),你剛說了數學之前是答問題(point 2)

係考你耐性,組織性的高強度心臟承擔能力

原帖由 flostangraphy 於 10-7-6 12:22 發表
真係要過兩招過我!!!

醒目開學勳章

好似我都要在佢調亂了時間序時,扮很痛苦的樣,她才心痛地再想想,講多一些東西

所以一定要演戲,唔係好難令囡囡講多一些

你有4-5年時間,慢慢來

原帖由 flostangraphy 於 10-7-6 12:47 發表
高演戲.... 呢樣比較難....

醒目開學勳章

我有幾張如抬挙道升級証書等,要開學先拿到
你比我好了

原帖由 chuppy 於 10-8-4 09:14 發表

你就好啦,我仲切緊...有幾張cert要月尾先有!

醒目開學勳章

多謝啦,我個囡也是學校找會館返去教,但最後一堂臨放暑假才考升級,知道成績ok,但條帶及証書要新學期才有

我個囡是考黃綠帶啊

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 14:06 發表

我都有兩張跆拳CERT呀! 借比你啦。

我地幼稚園搵會館返去教, 所以學期尾已經拿了回來啦。

醒目開學勳章

咁多問題
1. 交了音小的留位費
2. 真道未安排second interview,即係未收
3. 真道通常如你所說,第2輪面試即知結果,並3天內決定交唔交留位費
4. 我心儀而打算申請的
TSL, ICQM, LOGOS, EC, HKGUA, True Light,這6間,係這topic上也說過了
如果6間都收,首選是TSL
其次, 應該是 EC/LOGOS/True Light
再次是 ICQM/HKGUA

為什麼是因ICQM/HKGUA,都連搭車食飯等其他開支較貴,雖然負擔到,但有選擇梗係選平啦

True Light雖然貴過HKGUA,但只俾6年學費嗎,我係"cheap精"
其實我申請得係真的很喜歡很喜歡這6間,基本上喜歡程度沒有相差太大的.
不過自從聽聞DGJS是用中文interview,心絲絲想俾個囡見識一下,但肯定就唔會讀,原因唔係學費,而係補習班等開支

原帖由 ggoo 於 10-8-4 15:45 發表
ziyi:
音小收著你女,你有冇交留位費?真道有冇收你女?我有個朋友舊年考真道時個校長面試完就話收佢個女,叫佢三日內交留位費.你有冇遇到呢個情況?我聽到幾個人都話面試完即叫三日內交留位費.
仲有想問下點解你會咁鍾意 ...

醒目開學勳章

真光是我寶貝老婆大人喜歡多過我
她好想好想入女校,但自己入唔到,希望囡囡入
雖則真光小學唔係女校,但
1. 中學係
2. 120人得20個男仔,同女校都沒有分別

另外,係忘記了你問什麼,但寫到一半,唯有先post,再睇問題,再revise加寫,人老了,唔可以一次記得咁多問題

原帖由 ggoo 於 10-8-4 16:16 發表
ziyi
點解你咁鍾意真光?(你忘記答) 假如真光同陳守仁都收你女,你會揀邊間?

醒目開學勳章

係啊 ,我都係喜歡真光相同的東西,英雄(雌)所見相同
我相信可以蒙混過關的
其實我對真光都沒有太大信心考得上,唔係因為難,而係在其他BK看過真光喜歡的是文靜一些,但我個馬騮囡
而也有人說好易,可能就是文靜的小朋友?
但想深一層,無理由考得到ICQM,考唔到真光
如果係,即係証明,考到ICQM的是因為我面試表現良好

原帖由 ggoo 於 10-8-4 16:57 發表
ziyi
我女就話唔讀女校要入讀男女校,我諗住真光都有小小男仔入讀唔算女校,都可以蒙混過到我女個關.mouth:" /> 不過真光對外只是招收50個位,我諗收我女既機會都好微. 我鍾意真光主要是鍾意個校舍環境同埋校風純 ...

醒目開學勳章

多謝多謝
希望有機會做你小朋友的學妹吧
下星期就開始online application

原帖由 flostangraphy 於 10-8-4 18:39 發表
hello! longtime no see!!!
ziyi daddy, seems your family has already started the battle!!!

good to heard that you have some positive result already!!!

叫小馬騮女努力!!!

醒目開學勳章

其實對比其他學校,真光真的不是特別出色,也沒有出什麼狀元
如果嚴格來說更加是brand 1尾
但喜歡她的純樸,校風而已
而且沒有聽聞學校因成績屬於這樣而谷學生
也沒有像一些很top的名校,要不停去補習
所以都申請她
而DGJS,應該都會比佢見識一下
我自己也想見識

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 23:09 發表

考啦...大家都係見識下, 玩下JE...
至於真光, 我之前都有考慮, 但我有個朋友係舊生, 話小學麻麻地, 叫我都係搵返D學校"往上"發展既, 好過搵舊校喎...SO, 我放棄左呢... ...

醒目開學勳章

係啊,打的可能30元以內
如果我囡囡下年就未必會去見識啦,因為已經搬回去了

原帖由 ggoo 於 10-8-5 11:23 發表
DGJS就響TKO面試咁方便,更是去見識下啦.

醒目開學勳章

唔考...因為已經選了6間了,如果加埋去DGJS見識,有7間
全港直資及私立小學有60間,邊考得咁多
又沒有打算破記錄,而且原本打算5間以內,現在已經超額咁多

原帖由 chuppy 於 10-8-5 13:32 發表
你地考唔考德望呀?

醒目開學勳章

唔好啦
想想我自己比較喜歡囡囡的
但如果再生多個囡囡,即係我一個要服待3個女人
頂唔順,但又唔喜歡囝

原帖由 flostangraphy 於 10-8-5 14:50 發表
"已經超額"...
生多個小朋友咪可以囉多d quota lor!!!

醒目開學勳章

那9/4記得帶齊東西,親身去學校填表報名啦
我都係咁耐上BK,見第一間要帶齊文件,即時拿表,即時填,即時交的學校,好傳統啊
我就要下星期準時上網online application TSL,唔係怕選唔到10/10 interview,就頭痛啦

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 15:33 發表

我地會考呀。

醒目開學勳章

你唔知 ,TSL是可以選10/9 or 10/10
但沒有得選時段
所以才唔怕佢同true light撞期
online上選,選了沒有得改,簡介會楊校說的

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:06 發表
面試有得自己揀時間?份表有兩個時間揀定要自己特別注明日子呢?
德望我都唔會報,女校我只是報DGJS,其他全部是男女校.有間以前是男校依家轉做男女校,但男仔多過女仔好多既,就是高主教.唔知你地覺得高主教點呢? ...

醒目開學勳章

Sorry..Sorry
1. 我唔記得你無去
2. 我以為你看到我係第2個topic回你的回覆

我在那topic也是說最怕反而是EC跟True Light撞期
因我有不好的經驗,申請LOGOS時已經知道她第1天面試時跟ICQM撞了,專登在LOGOS申請表上大大隻寫了"想安排在7/3號那一天"
結果是...沒有用,她們是按照入表的次序排interview
所以我今次可能除了大大隻寫外,也會臨截止前才申請,比較保險一些

另外,我比你好彩啦,差不多收工啦,心儀的都出了first in的日期,只有True Light跟EC有機會撞期
second in唔知
但現在我選的學校,除了TSL跟HKGUA有2nd interview,其他沒有

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:40 發表
你唔好咁 望住我wo,我冇去陳守仁簡介會所以唔知者. 咁都好d,唔怕同真光撞期,但播道其中一日面試都是10月9日,可能要響份報名表到注明先得,仲有好多學校面試時間未出,到時都有機會撞期,唯有揀d真 ...

醒目開學勳章

因為喜歡孩子的媽,如果生個女孩子樣,但男孩出來,想起都
現在囡囡跟孩子媽是99.99%一樣的
如果compare孩子媽小時候的相100%一樣,多可愛
而且女孩也可跑步踏單車

原帖由 flostangraphy 於 10-8-5 17:02 發表
做乜唔鍾意囝囝?!!?!
囝囝可以同你踼波跑步踏單車....
需然囡囡都可以.... 不過都係唔同錫法.
家下有囝有囡,都真係幾過癮!!!
‹ 上一主題|下一主題