用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

今個星期六, 天文台預測會落雨, 唔知陸運會會唔會除消呢,你地參加左邊個項目呀?

有冇人報名參加水運會?
菲媽 =^_^=

Zoey,

去日本wor, 緊係有興趣, 但冇錢wor.  

菲媽 =^_^=

桃子,

我就arm arm 同你相反, 我就想菲菲參與下, 學zoey 話, 要積極參與學校活動, 但菲菲死都唔肯報名, 比佢激死.

至於陸運會, 菲菲參加左擲木球, 佢話 亞sir 一問邊個想擲木球, 就立刻舉手, 佢話最容易, 因為跑步好辛苦wor, 你地睇下佢幾懶…..

Zoey,

Maggie水運會報左邊個項目呀? 佢咁叻, 有機會做 “女飛魚” wor, 所以Maggie 參加, 我都唔敢參加lu

順便預祝Maggie在陸運會成為60米短跑“女飛人”!

菲媽 =^_^=

Zoey,

你形容得好攪笑, [耆英老伯伯游緊水], 笑死我    ! 其實佢地已經好盡力游, 唔好要求咁高啦!

我咪就係話Maggie 叻law, 起碼有信心游完全程, 又肯參加! 菲菲堅持唔肯參與, 最多同Maggie 做啦啦隊! 加油!努力! 加油!努力!   
菲媽 =^_^=

Zoey,

講真, 我又咪係比哂d錢佢學野, 就好似張d錢掉落海一樣, 完全冇回報, 如果將佢課外活動既錢儲起就發達lu, 想去邊樹旅行都得啦!
祇要有$$ 又做足準備, 一定冇問題啦! 自由自在, 無牽無掛, 正!

[quote]
Zoey 寫道:
Heidi媽,

前幾年我地都集中左資源係阿女既課外活動度, 講左話等佢大 d 先會 plan 同佢去旅行, 佢大 d 懂事 d, 咁就更加可以領略到旅遊既樂趣, 而我又真係好想好似人地咁,
菲媽 =^_^=

桃子,

復活節假我沒有安排特別節目, 所以會照常上堂.  :

Zoey,

希望你一家玩得開心, 盡情享受假期!
回來記得報告行程!
菲媽 =^_^=

Zoey,

時間過得真快, 又是一年一度音樂日營, 回想起往年都玩得好開心, 記得第一次下著傾盆大雨, 雖然只能在室內活動, 但大會安排十分餒善, 另我們大開眼界, 包括有中樂團, 管弦樂團, 大小提琴演奏……現在也回味無窮, 又記得上年陽光普照, 天氣十分熱, 但參加了不少戶外活動, 如射箭, 大家都盡興而歸.   

每次活動你也熱心籌辦, 心裏十分感謝你 .  而這個音樂營也連續參加了兩年, 今年想樣個位比其他人 : . 其實我想找一些只是小朋友參與既活動, 好樣她們學習獨立.

Zoey 寫道:
各位,

黎緊 summer holiday 大家還有沒有興趣參加音統既 day camp?  今次的地點是曹公潭 (上次下大雨我地沒有出去玩), 日期 24/7 - 4/8, 費用係大人 $36, 小童 $28, 5 月中截止          .
菲媽 =^_^=

Zoey,

唔好講引退啦  , 好似講到要退休咁, 你仲咁後生    ……..不過我都覺得自己老左好多 , 唔好話上網, 樣樣都提唔起勁, 有小小力不從心, 筋皮力盡…..今個復活節假期沒有約人, 想好好休息一下, 過些優閒既生活, 唔使左撲右撲, 感覺好舒服 ….

我想菲菲參加幾日的宿營, 有冇呢方面既資料, 幫我留意下?
菲媽 =^_^=

Zoey,

係咪星期五同你地食完野就肚痛, Maggie 有冇事
菲媽 =^_^=

Miffy2,

有好野唔早d介紹! 唔彩你呀! :tongue:

你係咪參加小領袖訓練, 我都聽人講呢次日營攪得好成功, 小朋友有得四圍去玩 又可以學習下獨立, 下次一定要預我呀!

長隆都唔錯wor, 果然有好介紹, 今次算你啦!  

我都係入唔到NEWGROUP.
菲媽 =^_^=

sunniema,

星期六一早去左拉丁舞比賽, 我地請左假, 亞sir有冇
菲媽 =^_^=

Zoey,

係wor, 你唔講都冇留意tim, 我地都交左copy 比音樂老師, 但都係未有名!

Miffy2,

上到newgroup啦, 唔該哂!

騎馬都唔錯 wor, 我真係大鄉里, 都唔知邊樹有得騎馬tim?
菲媽 =^_^=

菲媽 =^_^=

時間過得好快, 剛剛接過成績表, 而下時期又測驗了, 今個星期要認真溫習了!

講開又講, 其實今次分數是比上學期進步了, 但名次就未如理想 , 尚有很大的進步空間, 要繼續努力.

Zoey,

聽講d同學仔真係好強勁!

不過真係一個好好既經驗, 可以挑戰自己, 而又能突破自己, 已經是最好的回報和獎勵!

明年我一定鼓勵菲菲參加!
菲媽 =^_^=

Zoey,

有冇留意最近學校派左張宣傳單, 係關於露營和宿營, 你有冇興趣, 菲菲都有少少興趣, 快d研究下啦!
菲媽 =^_^=

Zoey,

好似上年都有人參加過wor, 我打探緊有冇其他消息!  
菲媽 =^_^=

Christina,

Hi, 這兩個星期是學校測驗, 所以大家都比較忙…

我們大部份也是從幼稚園直升小學, 所以不知考試的形式, 但聽聞要考筆試. 今年九月小一開始轉全日制, 收生制度也有改變, 所以未能回答你的問題. 請見諒.  
菲媽 =^_^=

祝大家 [size=x-large]母親節快樂[size=xx-large]!

[size=x-large]日日都是母親節   
菲媽 =^_^=

Zoey,

唔該哂! 想約你個日一齊食晚飯, 有冇興趣傾下計吹下水?

Zoey 寫道:
菲媽,

學校既音樂會門票已經收到啦, 或者下星期 call 妳取票啦          .
菲媽 =^_^=

Zoey,

音樂會係星期日21/5呀! 千其唔好攪錯! 我地1:00在學校集合, 成個下午我就自由啦!

想問音樂會幾點開始? 菲菲話中樂團係第一隊出場, 唔好遲到呀!
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題