用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

macro ma,

我囡真係唔 g 攪咩 .... 呢幾日問咩都唔係好答 !

唱煲冬話歌起碼有 3 隻 ( 2 隻 stamp 已授 ) 都話唔識 .... 係唱個隻快來, 快快來 + 外星話咋 !

通告仲有一張寫準備小禮物 , 你想點呀 ?? 我打算買小小野 .... 5 份 - 10 份到比佢地 , 當大家開心 !

10/10 我都會帶 hebe 番去玩, 好似好多野玩甘呀

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-20 00:52 發表
hebe ma,

係呀,佢話今天去騎單車,老師叫佢脫咗件冷衫(因為校車好凍,佢一路坐校車到入課室都唔脫),老師話唔係熱死你喎,都唔知係咪真係咁講!

我問佢食咩,佢話芝士包包,牛奶或清水喎!
今天真係好多通告,家教會嗰張都唔g點填!

...

其實暫時都係星期五先有功課 , 同埋個本係綠色封面 , 叫趣味學者甘架

同埋留意係要做個版會有個日字印係右上邊 , 到時你睇番就 g 架啦 !

原帖由 Michelle_Hung 於 09-9-21 12:05 發表
真係要出黎交流下! 我個仔又係十問九唔應, 唯一一樣會答係我問佢返學係唔係要"o者"咭咭佢話係, 問佢點"o者"佢就o係心口扮拎起張咭"o者"俾我睇. 我問佢係唔係有小朋友俾人整到喊喊, 佢又話無, 我再問係唔係有個妹妹俾 ...

搵到張相啦 :

校車我囡又係同一個位架, 仲要好近 ee tim !

同埋番學放學, 車上都有小朋友瞓緊架

原帖由 靚太太 於 09-9-21 17:25 發表
chu chu ma:

我剛剛問工人校車ee有無幫BB著冷衫,佢話上車佢自己幫BB著,落車見BB有著冷衫,但我依家諗緊會唔會係BB由返學著冷衫著到放學呢?

算啦!著左好過無著學校入面都有冷氣,佢熱自己應該會除衫架啦!:me ...

10/10 我都報左義工, 真係唔 g 要唔要幫手呢 ??

不過睇到個日好似好多野玩, 仲有波波池 .... 我估
幾好玩都唔定 !

同埋如果見到 miss , 問下佢囡囡學校生活如何
都好麻

原帖由 chuchu_ 於 09-9-21 16:47 發表
曦Hei媽:

準備小禮物唔係for 生日會架. 係for10/10open day 用黎for d遊戲既小禮物唷,
我都報左做義工唷,好似話如果多過15個家庭就要抽籤呢,so我都唔知有無份唷

...

今日到我啦 ..... 用鉛筆寫左"請完成功課"

我會完成佢, 不過寫左紙條問 miss choy 呢 d
唔係填左就係咩 ?  攪咩一半係 school , 一半要
番黎填 ?? 甘會令到我地好 confused

原帖由 Michelle_Hung 於 09-9-21 12:05 發表
真係要出黎交流下! 我個仔又係十問九唔應, 唯一一樣會答係我問佢返學係唔係要"o者"咭咭佢話係, 問佢點"o者"佢就o係心口扮拎起張咭"o者"俾我睇. 我問佢係唔係有小朋友俾人整到喊喊, 佢又話無, 我再問係唔係有個妹妹俾 ...

係 wor .... hebe 講 9/21 (mon) 既茶點係 :

grape juice + 蜜糖星星 ( 不過係唔水加奶奶既 )

你地小朋友有無講呀 ???  唔 g 真唔真呢 ??

其實個 2 張 free 飛係同一日, 分第 2 場 part 1 同 part 2 甘姐 !

你地有無打算去呀 ? 我寄比你地去啦 .... 唔水再買飛 , 慳番 $ 20 麻
原帖由 JJAZ 於 09-9-24 11:38 發表
hi,

請問你地有無收到懇親會入場卷呢 ? 琴日收到2張, 一張免費, 一張要比 20, 你地都收到嗎 ?? 有d莫名其妙, but 我都比左錢去買 !

番學準左 d , 放學都係 late

原帖由 basicjanny 於 09-9-25 14:28 發表
覺唔覺哩幾日校巴都幾準時.

我都有呢個問題, 但 9/29 個晚浸大 FUNCTION 係
08/09 既小朋友姐 !!

所以我估都係日頭正常番學放學, 不過星期一我都係
打電話番學校問下先

原帖由 靚太太 於 09-9-26 00:57 發表
同意呀!我工人話這兩日校車突然好準時喎! 不過反而有人的媽咪遲到喎!唔知係唔係慣左校車遲所以遲左呢?
係啦我想請教下有無邊位媽咪知道29/10係唔係照上返學架,因為我見佢比張飛我咁即係點呀??

...

MACRO MA,

係咩 ..... 9/29 唔水番呀 ??

我去搵番張通告先, 唔該哂 !!!

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-26 16:05 發表
靚太太,hebe ma,

下星期二(29/9)唔洗返學呀!之前有通告講咗不用返學,no school for k1 or IK1(2009-2010).  Cir No. KG15-0910, 11 September, 2009出ga!另外,尋日就有張黃色invite birthday party, 個日唔洗著校服law!
...

我 HB 聽校車叔叔都講 10/5 先有, 星期一先開
始正常 D .....  再唔係你打比蘇先生問下 !

不過呢幾日收甘多通告講 H1N1, 我怕會停課咋

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-27 15:27 發表
唔水客氣!
我想問咁你10月興趣班,2/10係咪都有,咁校車係咪2/10開始,之前校車叔叔就同我講5/10先開始,我都唔知係我聽錯定佢攪錯?你呢!

macro ma,

我睇番 d 通告, 原來 10/2 真係開始 wor .... 因為
10/9 個日無堂.   甘可能真係 10/2 星期五有堂都
唔奇, 我都打電話番去問下先 !!

我都暈暈下

macro ma,

我都打左去問活動主任, confirm 10/2 開始
因為 10/9 個日唔水番 ( 全校 prepare 10/10
既 open day )

多謝你提醒我呀, 唔係又 miss 一堂 lur

thank you very much

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-28 14:23 發表
Hebe Ma,

我打咗比校車叔叔,佢話2/10開始喎!希望嗰日唔會遲或漏咗阿仔啦!
另外,你同囡囡整咗樂器未呀?5/10前要交喎!

macro ma,

我未整呀, 呢幾日攪埋先 .....

10/2 我可能 1:00 入 school 睇下我女點, 到時
我睇下你仔仔點先 !

好怕佢地自己食野攪唔掂, 唔 g 點捱到 4:30
放學, 5:30 到屋企

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-28 20:39 發表
hebe ma,

唔水客氣喎!

另外,你交咗selfmade musical instruments未呀!
我又想問30/9我哋家長要唔要出席ga,定係only 小朋友呢?

...

birthday 我估我地唔洗去, 佢地都係 normal
school bus 接送, 無理由叫我地又自己坐車去
架....  

macro ma,

10/2 真係好似有 function wor .... 你睇上星期 5 張通告 # kg 22a !

個日係 lantern day , 有 d 特別 function 比佢地玩 wor , 要唔要打電話番去問
下呢 ??

仲有個 diy 樂器我諗住是但用空樽加 d 紅豆, 會唔會太是但呢 ??

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-28 23:15 發表
hebe ma,

唔緊要,呢幾日攪埋law!
你講開又係喎,等我睇吓2/10 lunch行唔行得開去昅吓佢哋先!麻煩你睇吓我仔仔,我都怕佢唔識攞嘢出嚟食!

另外,頭先阿仔同我講話要帶燈籠,月餅返學校玩,係咪真呢?通告袋又無通告,跟住又話要帶車車 ...

無呀 .... 星期一無番, 今日帶 handbook 番去 , 點 g 仲一去無回頭 tim 呀 !

我都知其他班有, hope 班都收左啦 !

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-30 19:14 發表
咦,我哋IK1F又無張紙仔喎!hebe ma, 你有無呢?

MACRO MA,

我囡勁開心, 番黎仲要聲都沙埋呀 ..... CAKE 佢講有 3 個,
KITTY, CHOCOLATE BEAR 同 TRAIN (我估新幹線) !

一共 5 個小朋友生日, 個個都有份輪住切 CAKE , 勁開心咀唔停呀 !

星期五今日打左比 MISS CHOY 又係無打比我.  不過我問左上午班, 老師覆左中秋節花燈會, 小朋友可以帶個mooncake & lantern番學校 ..... 你都比佢帶番去
玩啦 !!  

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-30 21:55 發表
oic, 我星期一同佢帶咗手冊,老師又蓋咗印,咁我今天未唔帶囉!頭先問佢今日開party開唔開心,佢話開心,唱生日歌喎!又話有cake,hello kitty cake喎,益力多,薯片,餅餅,汽水!
星期五要唔要帶月餅同lantern呢?今日留message比miss choy,佢 ...

macro ma,

勁開心.... 10:45 收到 miss 電話 , 明天我可以做義工幫 ballet dance 小朋友換衫呀 !  甘我可以睇下囡囡點樣同埋 1:00 後跟下番課室食茶點如何 !

今晚收到呢個 call 好開心呀 , 明天我會睇埋你仔仔 , 唔水擔心呀 !

diy 樂器 ~ 明天我都問下 miss choy 先, 再 update 你 .... 不過真係好似 10/5 交番去
原帖由 曦Hei媽 於 09-10-1 10:47 發表
Hebe ma,

唔該哂你,我都比佢帶燈籠及月餅返去玩,分享先!另外,件樂器話5/10前要交,之前通告又話10/10玩,我都唔知幾時玩!

‹ 上一主題|下一主題