用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

macro ma,

上次 MISS CHOY 都係甘, 10:30 先打比我 .... 佢好似幾 NICE !

明天見到佢, 再問下佢小朋友而家習慣到未呢 ??  hebe 對普通話仲係天一半地一半甘架

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-2 00:06 發表
Hebe Ma,

係呀,miss choy上次都好夜打比我ga,我諗佢都好忙,依家啲老師,admin工作又多,又要進修,做老師真係辛苦!
真係suprise喎,咁你帶唔帶相機,同囡囡影番張ballet相,聽落好好玩!我明天都應該會去睇吓仔仔,犧牲食飯時間,無計!see  ...

marco ma,

係架 ... miss choy 頭幾日睇我囡性格就好準 , 佢真係唔錯架 !  不過今日唔多夠時間同佢傾, 下星期再問下先 !

係呢 , 你仔書包重唔重 ? 我囡書包越黎越重 .... 係唔係有 d 書唔水帶番去呢 ??

仲有呀番完興建班, 無人帶佢地去 toilet 洗手既 ?  甘樣就番去課室食野, 真係好 dirty 下 ..... 我打算比定包 wet tissue 佢係書包 , 再唔係叫 miss choy 比佢洗左手先食野 , 希望 miss choy 可以幫下手提佢地
原帖由 曦Hei媽 於 09-10-2 11:50 發表
係呀,miss choy好nice,佢仲同我講咗好耐,完全了解阿仔性格,脾氣! 現今,老師真係好辛苦,好值得respect ga!

凱喬佢係 twins 黎, 我估 jacy 囡囡
係樂恩 ???

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-2 16:54 發表
Is it 凱喬?
今日lunch上去昅吓佢,阿仔好開心,返嚟就話今日食咩,好鍾意返學!

係呀 ... 我記得佢呀, 係唔係 14 號車呀 ?

佢好乖同埋個個小朋友都好留心 , 佢地 k1 ballet 個 miss 叫 miss miu , 好好人 !

將個 d 動作改哂名 , 小朋友個個都好開心 ..... v 字腳 , 11 字腳 , 瀨尿蝦腳 , 小蝴蝶 ... 你問你囡囡係咩, 叫佢教你啦 ... 我囡係甘教我 d 阿哥跳呀

不過今日有小意外 , 我囡落校車去錯地方 , 12:15 先到小禮堂 , 不過有 2 個仲慘 .... 12:45 先到 , 衫都唔換就入去踢下腳咋 !

希望興趣班上左軌道好 d 啦 .... k 1 真係太細, 自己去邊都唔識講架
原帖由 chuchu_ 於 09-10-2 09:18 發表
Hebe ma~~

我個囡佢都係今日返ballet 呀, 佢叫嘉嵐natalie呀, 佢唔係著學校買既衫架, 係著出面個d 衫的~~你睇下見唔見到佢, 同埋如果你可以睇佢地上堂既, 幫我睇下佢有無心雞上呀 ,

...

唔好意 c , 攪錯左 tim

k 1 ballet 有 15-20 個小朋友度啦, 自己獨立一間房 , miss miu 一個教另外有一個 miss 係入邊幫手既 .... 個個都玩得好開心 ! 另外 k 2 - k 3 就另一間 , 又係改哂 d 好得意既名 不過就真係一個 miss 姐, 可能大 d 佢地聽指領同跟住做都無問題   

而個 2 個小禮堂就係大禮堂樓下 , 要行 2 條樓梯落去先去到 !

其實食野份量 .... 我估都唔水準備甘多 , 一黎佢地食唔切 , 我係度我囡都係食左 4 粒熊仔餅 + 一個小小旦榚仔 !   無大人迫住 , 小朋友真係唔知食到幾多

有關洗手問題 , 明天我都會搵 miss choy 睇下番興趣班個 d 點好 .... 因為 normal
佢地係 1:15 番夠哂人之後 2 個 miss 其中一個先拖男仔 or 女仔去 vv + 洗手 !
另外一個係留守睇住佢地

個日我地換完衫番到課室都 1:10 , 其他小朋友仲玩緊玩具 .... 1:15 左右開始排隊去 vv 我囡仲食緊野 , miss choy 係甘叫 "慢慢食 , 不要緊 , 食完才去洗手"

3 扒 2 撥食左 d , 飲埋半杯奶又跟大隊去 vv , 真係睇見佢好趕下

希望佢可以幫手安排放左興趣班既小朋友先去 vv 同洗手就好啦 , 唔係真係遲早腸胃炎 lor   

不過我都會教定我囡 , 無洗手前用 wet tissue 抹下手先食野, 希望佢記得啦 !

原帖由 chuchu_ 於 09-10-4 10:19 發表
hi, Hebe媽媽,

呵呵, 阿囡佢23號車呀, 我返黎問阿囡個miss 叫乜名, 佢都唔記得咁, 好攪笑囉...

咁但頭先我見到你個post , 拿拿聲去問佢. v 字腳呀, 11字腳 , 瀨尿蝦腳 , 小蝴蝶 等等, 佢又即刻教我做wow. 好得意, ...

2 個朋友仔無咩樹麻 ..... 今日我番學都唔見熹熹 , 加油快 d 好番啦 !!

原帖由 basicjanny 於 09-10-5 23:36 發表
jacob好好多了, 明天可以返學啦, 不過我都會俾佢戴定口罩架啦.
熹熹咩事呀? 都病病?

jacob ma,

今日再去睇佢地 .... 真係無人帶佢地去 toilet 洗手先食野架 , 希望佢地食野前記得要抹手啦 !

熹 MA,

今日我都見到你仔, 佢好開心呀 .... 係課室仲叫
我 EE ..... 精神都好好, 反而我囡呢 2 日勁痴身 ....
LUNCH TIME 見到我喊哂口 " MAMI 唔好走 "

唉, miss choy 都講唔黎好 d ..... 明天開始唔去
啦, 我寫左字條比 miss choy 叫佢提佢抹手同自己
食野呀 !

唔係真係腸胃炎都有 g

原帖由 S.Africa 於 09-10-6 23:00 發表
HEBE MA, JACOB MA

今日阿仔好好多有返學,佢"便x腺發炎",因為成日shouting關係囉.

hebe ma: hebe是否坐15號校巴去學校上課外活動?

jacob ma,

我都有收到 call , 9:30 - 12:30 呀 ..... 不過我可能
要去 bbq , 未必幫到手 !

你幾點番去玩呀 ???

原帖由 basicjanny 於 09-10-6 23:09 發表
natalie ma,

jacob好好多了, 我見佢今日仲有d咳, 等佢休息多一日先, 希望天日可以返學啦.

興趣班無人帶佢地去洗手, 真係好易病從口入呀, 希望小朋友自己記得抺手手啦.

星期六我都有份做義工, 12:30-2:30係圖書館, ...

natalie ma,

水我見 miss choy 有斟比其中一個小朋友,
佢係用自己個杯架 !  我估小朋友自己 request
就一定有, 無 request 唔敢講 miss 會比 .....

因為個段時間真係好忙, 又得 2 個 miss 係度睇
成 30 人,  我見呢 2 日 miss choy 就不停叫邊個
邊個快 d lor ..... 另外一個無理架, 可能唔係班主任
真係無甘上心 lor

原帖由 chuchu_ 於 09-10-6 13:57 發表
Hebe媽,

我想問呢. 興趣班後小朋友食自己帶既食物, 咁水係咪老師會供應比佢地架, 因我諗要唔要自己幫佢帶d 水飲.

但如果真係唔洗手, 真係好dirty, 我怕仲好容易病tim,
我今日都學左你比包濕紙巾比阿囡帶返學,  ...

熹 ma,

我好烏龍到而家都唔 g 幾多號架, 係一架黃
色既加班車甘 !

講 11:25 到, 不過次次都早 11:20 就到 ..... 我地
早左落去都好似遲甘, 勁唔好意 c

原帖由 S.Africa 於 09-10-6 23:00 發表
HEBE MA, JACOB MA

今日阿仔好好多有返學,佢"便x腺發炎",因為成日shouting關係囉.

hebe ma: hebe是否坐15號校巴去學校上課外活動?

今日我見到佢, 一入課室就去拎玩具 ..... 唔係拎野食
架 !  我叫佢抹手食野啦, miss choy 一聽到就去左佢張
枱啦 ......  仲有今日見佢又好開心甘, 唔似唔開心 !

你唔水甘擔心啦

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-6 11:30 發表
Hebe Ma,

今天我唔去睇仔仔lu,你幫眼睇吓佢有無自己洗手食嘢啦!thx

MACRO MA,

無呀 ..... 無講吹 BUBBLES 呀, 係甘唱歌仔 ....
不過清楚左好多, 同埋講 MISS LAURA 無教佢地
變左個 MR HAND 定 MR TANG WOR

暫時我唔再去睇佢 LUNCH , 有用 WET TISSUES
抹手就 OK 啦 !   而家一放學好 HUNGRY , 食一個旦
撻 OR 一個腸仔包 , 到 6:30 度又食一碗飯 .....
10:00 又一支奶 !

可能太早食唔到, 一放學先勁食 ..... 希望快 D 改到
9:30 起身會好 D LOR

仲有呀今日又係一齊人就去左小禮堂做運動 , 唔 G
係唔係日日都有呢 ???

係呢, 10/10 OPEN DAY 你去唔去呀 ???

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-7 00:15 發表
我都估到佢係咁,成日掛住玩!
頭先啱啱先肯睡覺,係度話媽媽你聽日嚟睇我啦,真係唔知點講!我諗miss choy都講得啱,明天唔好去lu!唔係囡囡以後以為你lunch陪佢,習慣咗就弊,依賴lu!
跟住又話我今日同老師,小朋友吹泡泡喎!hebe有無同你 ...

BBQ  係 11:30 度要走, 可以番去玩一陣 ..... 買校服
要早 10:30 開始架啦 !

我都想番去睇下有無新 D 既, 有既就買 LOR

昨日好似食森永餅仔, 有 ANIMAL 個 D 呢 .... 唔 G
今日食咩呢 ??

ENGLISH PLAYGROUP 我睇左本 WORKSHEET,
勁淺教 MY BODY , 我囡全部字識哂 ..... 我估佢上
個幾堂會幾悶下 ..... 好彩你無報到咋

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-7 00:32 發表
Hebe Ma,

仔仔咪又係咁唱歌仔,又話今日飲橙汁,食朱古力粒粒!咁又無講話miss laura無教佢哋喎!我問今天畫畫學咩,老師係邊個,咪話陳老師,畫樹,畫完先有印仔!
我都擺咗wet tissues,都有提仔仔食嘢前抹手,希望佢識la,食少少都ok,但真 ...

真係勁悶 ..... 我囡係 ROOM 201 , 佢講 TEACHER
叫 MISS TARGET 定 MISS CARGET ..... 不過佢話
SUMMER 時番吳老師  + 伍老師個度好玩 D WOR

原帖由 曦Hei媽 於 09-10-7 01:01 發表
(我嗰仔有報,仲報讀4日,我個仔都係已經識,我都估佢會悶,唔專心lu!)

macro ma,

我囡今日又喊啦

今日係我 HB 去莊佢 .... 1:00 到都唔見佢 , 係到左 1:15 先施施然番到佢 , 仲要一番去除書包 .... 排隊去 VV 啦 !

基本上無時間食野, miss choy 又無提佢食野 wor ..... 仲要一見到我 hb 又係度喪喊呀

睇黎真係唔可以再去睇佢啦 , 不過一定餓 c 佢 .... 今早食左半碗飯咋

熹 ma,

係呀, 今日我睇左校車係 # 15 號呀 !

你仔係唔係又係 # 15 號呀 ??
佢星期幾番興趣班呀 ?

natalie ma,

我有買呀 .... 仲比埋貨我 tim, 其實 16.5 cm 大左小小 , 不過鬆鬆地我照比我囡著咋 !

仲有 $ 110 其實叫平呀, 全皮架 !
你不如都照買, 有 d 朋友仔講出邊個 d 搵 $$ ballet 學校 , $ 2xx 都係比布鞋仔咋

不過上一堂我超大朦 .... 同其仔小朋友換克衫, 漏底左我囡個對係小禮堂呀 , 希望搵得番啦 !

你要問不如問 "幼稚園課外活動" miss lee 好 d , miss miu 係星期 5 先番黎教 ballet .... 平時搵唔到佢架 !

miss lee 都幫我搵緊對鞋, 我有寫 hebe 個名 ..... 其實下星期 5 上堂時仲係度啦 !

原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 13:37 發表
唔該哂你呀, hebe 媽, 我都寫左手冊叫班主任比d 水水佢飲, 因我怕阿囡食包無水飲會渴死佢...haha

我想問下呢, 你有無係學校訂ballet 既野呀, 我就訂左對sock 同埋對鞋, 但之前有個李老師打黎話鞋無哂貨, 要11月先有 ...

jacob 有報 , 不過佢好似星期一同二 2 日都病左無番呀 !!

english playgroup 好似好悶, 早 g 我都報英語唱遊啦

原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 13:46 發表
jacob 媽,

jacob 無事就好啦, 咁架.比佢休息多一日, 好返先返學, 會好好多, 因d 細菌太強啦, natalie 佢每次病, 我都唔同佢去街返學, 要等佢好返哂先, 唔係佢好易又病多次, 到時仲慘

星期六, 我做10.00-12.30呀,  ...

未有鞋時 ... 你可以買技巧鞋先 , 個日我見有個小朋友著技巧鞋同埋公仔既軟身架 !

miss 都 ok , 無咩問題 wor .... 暫時頂住先啦 !

原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 13:37 發表
唔該哂你呀, hebe 媽, 我都寫左手冊叫班主任比d 水水佢飲, 因我怕阿囡食包無水飲會渴死佢...haha

我想問下呢, 你有無係學校訂ballet 既野呀, 我就訂左對sock 同埋對鞋, 但之前有個李老師打黎話鞋無哂貨, 要11月先有 ...

NO NO NO ...... 學校個間買個間都有分店架, 係 SSP
同NORTH POINT 都有分店 !

我去搵番個袋先, 打電話問下有貨就唔水去王 X X
買啦,  我估分店都係 $ 110 / 對架咋 !!!

原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 14:54 發表
hebe媽,

我有個朋友個囡係王仁曼學ballet, so我叫左佢幫我買, 要成220元一對. 好貴唷, 但我又唔係邊樹買呢d鞋, miss lee話要粉紅色同埋要軟皮既, 咁無法啦, 學校又無貨.

仲有我諗我要打返去搵下miss lee 先得. 睇 ...

‹ 上一主題|下一主題