用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

原來係你唻唔到, 咁阿仔去到都好好呀, 起碼佢可以親自領獎丫嘛!

嘿嘿...多謝晒呀! 我仲發覺左一樣野, 原來數學科, 我地個CENTRE, 係得佢一個有三粒星咋!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-6 21:49 發表

我來唔到,阿仔和老公去啦!:cry:

超學年名單貼了出來,TT係全教室唯一一個3科都超學年的學生!

SUMSUMBB,

上年既安排係....先播放公文公先生既錄影片段, 然後有家長分享, 之後至開始頒獎...而頒獎既次序係先頒晒D攞金獎既小朋友, 然後銀獎, 最後至係銅獎, 而每個獎又視乎小朋友拎獎既數目而定先後次序啊!

以上年TT拎既獎為例, 佢上年拎一金(英文)一銀 (數學), 所以佢係頭果幾個就拎到獎響手....但我見打後得一個銅果D, 就真係超多人兼等到頸都長至拎到手! 如果無記錯, 頒銅獎之前, 仲玩左兩個速算遊戲的....所以攞銅既小朋友&家長都等到唔多耐煩啊!

不過無論等幾耐, 小朋友都係開心的啊!

丫...提一提, 我上年好準時到, 但去到...已經坐到好後好後 (佢地D位係平排的), D前面既位置已經畀人擺晒...同埋家長同小朋友係分開坐的 (唔知今年係咪都咁樣安排), 我見通告寫係四個CENTRE一齊搞, 所以會好多人架, 如果可以既話, 早D到會好D啊!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-7 18:31 發表

舊年唔得閒去,今年阿仔可以親自領獎一定好開心 ,聽闻去年好遲放,希望今年早d,因阿仔當晚趕住去表演,但還未知幾時集合和綵排。 ...

SUMSUMBB,
唉...魚與熊掌呀...一方面好想CUT(因為真係幾辛苦), 另一方面又好唔捨得 (因為始終未做到佢最想做既野, 就係三個金牌一齊拎), 不過無論點...呢三個牌, 都係佢繼續做公文既動力唻既...上年果兩個, 佢掛左響床頭, 日日見住, 佢已經催我買定D掛鉤, 到時再掛起埋佢啊!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-7 18:32 發表

你囡囡知道自己咁好成績,會否對KUMON更難捨難離?

YAU_CHEUNG,

多謝你呀! 我同TT都好開心 & 好期待下個月既來臨啊!

唔係架, 每科都有三粒星(代表超三學年), 兩粒星(代表超兩個學年), 無星(代表超半學年或以上)的...不過我見EFL SHOW出唻既, 就全部都係三粒星的, 唔知係咪因為EFL比較淺, 所以比較容易超學年, 可能因為咁, 要超三學年至有牌啊! 相反, 中文, ERP & 數學, EVEN超半個學年或以上, 都會有一個銅牌呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-7 19:25 發表
hi 阿十,

"TT係全教室唯一一個3科都超學年的學生!"
" 原來數學科, 我地個CENTRE, 係得佢一個有三粒星咋!"

TT真係好叻女! 這是TT&你努力既成果,恭喜恭喜!!

不過多口問句,係咪只有數學科有三粒星?

...

哎 也, 咁係因為EFL比較淺 (比起ERP), 所以至會睇落超好多咋! 但查實EFL既LEVEL H, 究竟有無ERP既LEVEL A程度架? 我有時真係想知架!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-7 20:16 發表

當然唔止,TT英文有十粒八粒星!

係呀, 我諗...如果唔係有呢幾塊牌做目標, 可能一升上小學, 就諗都唔駛諗, CUT晒LU! 而家....繼續努力, 向著標桿直跑...

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-8 10:46 發表
你地就好啦 ,每年有個盛會 ,小朋友一定好開心 ,亦係繼續努力既動力之一

你仔讀國際學校, 如果HANDLE到, 你可以同CENTRE講, 想畀佢試下繼續做555555先! 不過我女唻緊都會TEST, 如果升到班的話, 反而係我要提出再減頁數, 因為一唻太忙, 二唻都好多深既生字, 消化唔切, D TENSE亦都深, 我又唔MIND個女慢慢升, 所以....始終都係睇番小朋友既情況, 既然你覺得囝囝做得輕鬆唔吃力, 咁就KEEP住555555吧!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-8 13:32 發表
決定左唔cut嗱?   大家一齊努力,向"終極完成"進發!

提外話,centre 負責人建議過囝囝英文由555555減至433433 (與中文一樣)。但我覺得囝囝暫時做得無問題,我個 helper 又話佢聽完CD後好快就做曬唔駛減  ...

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-11 14:21 發表
你覺得減紙後都係 keep 住日日做&日日聽(6日) or 改為只做4日&聽4日?你會點安排?

YAU_CHEUNG,

好難幫你決定呀! 我女就每日學校中英數功課都有, 有時仲要做埋常識或RK或音樂科或普通話科既功課! 但無論學校有幾多樣功課, 佢每日都依然要完成公文中433433, 公文英555555, 公文數323232! 風雨不改! 做好晒呢堆野之後, 必然要做既係練琴...練埋琴之後....要默書就溫默書, 無默書就佢自己FREE TIME!

我未試過公文由6日改到做4日啊!

見笑喇, 而家都係...頂硬上架咋!

至於做幾多日, 聽幾多次CD, 始終視乎小朋友每日既情況而定, 我就無SET畀個女每日要聽幾多次CD的, 總之有時間就聽下, 無時間就算架喇...著實太忙喇!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-11 18:24 發表
阿十,

你囡囡真係好勁,功課咁忙,仲每日做3科公文;相比阿囝個schedule,真係小巫見大巫!!mouth:" />

所以我一早知 local path 唔 arm 我  (其實未必唔 arm 阿囝)。

回正題,我多數會 keep 番6日,不過 ...

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-13 13:45 發表
囝囝昨晚返屋企好開心話比我聽,佢係學校既reading level 已升到最高級 (silver),佢話全班得佢一個係 silver,另有一個 classmate 係 gold。班主任仲送左本書比佢 & 係gold level 既 classmate 以示獎勵。

PS : ...

SUMSUMBB,
有呀, 噚日去上中文, 放學果陣見阿女拎住張5A WS...嚇得我以為退步得咁緊要, 要讀番D 5A既WS唻溫習...正問緊個女咩事有張咁野, TT就話楊老師要見我, 有野同我傾喎! 原來係叫TT表演...TT一聽到, 已經即場拒絕 (我女呢期唔知做乜, 乜都話唔表演, 唔表演, 吹漲)...後尾楊老師話係同其他小朋友一齊表演, 唔係佢自己一個, 佢都依然拒絕...我就同楊老師講, 畀少少時間我游說TT, 下星期回覆佢!

阿仔係咪都係表演"排排坐"果張5A WS? TT係表演呢首"兒歌"!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-19 21:09 發表
十,

楊老師叫阿仔於頒獎禮當天表演,話有幾個小朋友一起以普通話表演的,唔知TT需唔需要表演?

TT無講點解唔想, 佢淨係話: 我唔想!

以前好鍾意表演的, 可能唔識驚, 人大左, 唔知係咪開始識驚, 所以...越唻越唔想表演了!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-20 14:15 發表
小朋友多啲上台表演係好事,了解下TT點解唔想表演?

個衰妹到而家, 都仲係耍手擰頭, 佢話: 唔得, 我好驚呀!

吹漲, 又唔係叫佢自己一個表, 成班人一齊都話唔滯, 都唔知搞乜!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-20 18:34 發表

哈哈,我阿仔又係一聽到楊老師話要表演就say no! 楊老師好似話當天每個教室只浱一隊出場表演,TT和我阿仔能夠入選,其實好榮幸,所以我會盡努力遊說我阿仔的! ...

我將你呢段留言講左畀TT知...個衰妹話: 下? 咁呀? 等我考慮下先...我好驚呀!...唉...都唔知有乜好驚, 激C!

今日去上英文, 唉...又收到要轉換導師喇...楊老師做到二月尾, 三月一日又開始有另一個導師接手喇...唉...唔知換到幾時至唔換啊!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-21 18:35 發表

我說服到阿仔表演啦,佢知道會同TT姐姐一齊表演,重好開心添!

係啦, 真係好煩啊! 我好鍾意而家呢個楊老師呀, 堂堂有紙仔, 好清楚個女既進度, 仲有最好一樣野, 就係我唔覺得佢DUM波鐘....而家又要轉老師...又要重新適應喇! 不過今次份通告係寫"接管營運", 唔知係咪新老闆呢? 今日TT會去上堂, 陣間順便問問!

嘩, 今日星期六喎, 你咁早起身既?!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-23 05:24 發表

唔知今次的王老師是總公司職員,還是新老板呢?如果又是總公司職員,真係唔知換到幾時至唔換啊!

SUMSUMBB,

噚日有打聽到最新消息, 亦有少少愕然...原來新老師係TT學校(已辭職)的老師頂手做....即係真係接管營運, 而唔係總公司派來的啊!

楊老師建立既德政真係好正, 希望王老師可以將佢發揚光大吧!

原來係咁, 怪唔得好多時都見你既留言係晨雞咁早啊!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-24 05:14 發表

昨日有無打聽到甚麼?希望新的王老師好似呢個楊老師咁啦,我地可於懇談會反映一下好欣賞呢個楊老師的德政,盼持續下去!

我咁早起身....其實我自從初中起,很多時都於早上四、五點便起床讀書、做雜務...,晚上又嘈又 ...

原帖由 jcryan 於 10-1-25 10:49 發表
Hi 各位

請問甚麼是語文科獎?是否超半學年呢?

謝謝!

你小朋友幾多年級, 做中文OR英文, 做到邊個LEVEL? 幫你計一計佢超幾多個學年吧!

K3做到LEVEL A, 原則上係超半個至一個學期, 視乎報成績果陣做到邊一頁! 但因為EFL個課程比較淺, 要攞獎, AT LEAST要超三個學年, 即係話, K3起碼要響唻緊八月尾做到LEVEL C, 甚至乎係做到LEVEL D, 咁就肯定有個金牌喇! 因為公文總公司公佈得既EFL學生名單, 個個都係超三學年的啊!

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-1-25 11:40 發表
我都想知, 我個女k3, 讀緊英文EFL LEVEL A. 可唔可以幫我計吓呀??

咁應該係指你小朋友攞到個銅獎! 因為銅獎係超半學年, 但又未到超兩個學年(銀獎)!

原帖由 jcryan 於 10-1-25 12:00 發表
HI

現在P2,做完BII,下堂Test.  因收到通告,小朋友P1時,ERP有語文科獎,8月前唔知係未做緊AII,都要返去望望。

Thanks

咦, 咁得意? 咁我又未聽過有語文科獎呀, 係咪你地CENTRE自己獨有架? 會唔會係頒畀一D響語文科上好畀心機學習既小朋友呢? 我意思係, 會唔會係你地CENTRE自己私人醒既呢?!

原帖由 jcryan 於 10-1-25 12:21 發表
奇怪的係有超1,2,3 同語文科獎,見到list有人係超1,佢唔係超1。如果銅獎係超半學年,咁語文科獎係d?
‹ 上一主題|下一主題