用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

Christy

我係mos 住喎. 不過我都聽過學之園呢間學校,個名好特別呀.

你平時有無比o的英文節目你仔仔看,因為可以幫助佢o的英文,英文同閱讀都係要自小培養.

你買

sumyinmama

我會比仔仔去啟小讀,但要坐校車,我每日都見有校車係我屋苑接小朋友,不過搭校車有o的擔心. st. catherine都唔錯但佢班課好似細

kk1706

我返8:30所以咪咁早law.  康傑有無phonics 比小朋友學呀?   祟真美菩都係佢個故事教學法給引,我先考慮. 不過係遠o的,所以同出九龍塘無乜分別.都係同一時間起床.

Christy

其實我都唔算有乜心得,只不過我地菲傭同佢講英文,返學可以學到中文, 佢小時全是英語環境,而家佢返學我要同佢講返中文, 但佢會繼續同菲傭講英文.

佢小時係屋企多數聽英文lullaby, 睇vcd world family, Barney, sesame street. 而家會比佢睇埋phonics (between the lion) 呢個serious幾好. 同埋每日都同佢睇英文故事書. 電視節目好小睇,除了新聞,我地都會開英文台比佢聽. 等佢習慣下.

Christy

係呢個Moment都ok,有時老師問佢野佢都答佢英文,唔肯講中文,近排我同佢講中文佢都會答我中文.

between the lions 由aeiou起教,跟住拆字讀,都有講到如個前面有個vowel後面個e 係slient,我仔仔成日都話slient e. 我見佢講英文都會有尾音,都算幾準下. 而家都可以成句字講出.

你click 以下website 去between the lions 望望,佢仲鍾意唱,chicken jane, cliff hanger 同ginger breadman.
http://pbskids.org/

sumyinmama

不過我唸到佢地3歲時會好o的,我見佢過完年之後,行為上都好

VCD 定dvd 呀, 上次拿成績表時睇到clown表演咋. 都睇唔到o的乜.  唔知Christy拿

Christy

咁你係今晚問佢有無得拿,係咪呀?

我聽過呢間小學,係呀都幾好呀. 你可以唸下,同埋你睇下你同你老公既小學好唔好,如果好計分入既機會會好大.

christy

如果你同你老公間學校唔差既話,而現時機制,你可在第一輪計分制入自己心儀既學校,又或者考直資小學.  而我就考唔到直資小學,我很有可能會比仔仔入回我老公小時o個間小學. 好過攪珠唔知攪

Christy

林慕德教得好唔好呀? 佢教o的乜呀,同埋佢用邊種phonics 教, 有o的學校用jolly phonics (比較普遍).

KK1706

我無參加,不過返屋企找完話你知呀.

尋日唔知點解學校又寄通告比我,係去旅行o個張,唔知係咪無乜人去呢 .

Christy

Phonics 自幼學係最好,如果學校有個環境比佢學同講就更加好啦.

kk1706

咁你有無參加呀? 我上次去 校慶我地n班都係得3個人去咋,所以今次旅行咪無報,同埋我老公又唔去得.

kk1076

你而家講緊係今日期六定去旅行呀
KK1706 寫道:
wawa,
我有填回條參加架,但唔記得係上朝定下朝啦!

kk1706

除了校慶無參加任何野,因為佢得2歲去旅行又玩唔到野所以唔帶佢law.

sumyin ma ma

平時我倆返工,只得個菲備係屋企湊他

sumyinmama

我而家仲唸住7月換過一個. 咁唔知好唔好呢

sumyinmama

如果換工人我都會同我仔仔講聲同埋會放一星期假等佢同個新工人適應. 我唸我地呢o的在職媽媽,如果要人湊都會總有一日係咁.

sumyinmama

佢唔多主動,好多野都唔出聲,又唔仔仔講野,唔係好乾淨,因為仔仔隻眼發炎都有2個月未好,今個星期六要同佢睇專料tim.  :cry:

上次請呢個都係3日假咋,我同老公間中會突擊返屋企check. 如果今次佢唔肯真係要一星期啦. 或者工人來之前去下旅行先等佢慣下姐姐唔係度.

sumyinmamma

你都轉

sumyinmama

其實呢個係好大矛盾,你又想佢對小朋友好,好一定係會縱,如果唔係佢話佢你又可能唔鍾意. 我都有呢個問題,我見我個仔玩玩具,成地都係佢就係後面同佢拾,咁佢咪會唔識拾野. 但如果你返到屋企你個小朋友係到做緊家務你會點先. 不過我小朋友有一樣野係有垃圾一定會掉入垃圾桶. 呢個係我自幼train 佢.以前玩完野都拾,而家就無Lu.

我第一個傭走都係因為SARS 做
‹ 上一主題|下一主題