用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學家長站-part 49
樓主: 雪文
go

油塘小學家長站-part 49 [複製鏈接]

醒目開學勳章

代朋友問 :

各位各位
我又有事想問下呀... 你地有無搽香水嫁 ? 想買隻清香味的香水, 有無好介紹呀 ?
thank you.

醒目開學勳章

又好失敗, 因飯太少, 雞油太多, 搞到成碗都係油, 仲搞CC來試. 真係唔好意思

原文章由 雪文 於 08-2-26 17:36 發表
咁快, 咁我煲飯啦. 今日我試吓好嬋咁煲咸雞飯, 希望唔好煮成粥.

醒目開學勳章

- 勁呀

原文章由 ccbeauty 於 08-2-26 21:54 發表
俾我d舊作你地睇吓
http://i257.photobucket.com/albums/hh225/ccbeauty_2008/DSCN0505.jpg

http://i257.photobucket.com/albums/hh225/ccbeauty_2008/DSCN0451.jpg

http://i257.photobucket.com/albums/hh225/ccb ...

醒目開學勳章

C啦, 物個個都心散加. 我話收咗佢的NDS, 唉.......

我用錯公仔啦

原文章由 funbabyhk 於 08-2-26 10:20 發表
我仔都一樣呀 之前咪話佢做錯了功課(上下冊)既...老師都來電同我講番 lee 件事, 順帶一提,阿仔放假後上堂好心散, 問我:佢係假期裡面成日顧住玩?  我話: 係.  我會多加留意吓佢 gar 喇.

*** 雪雪 >>> 點解你 ...

醒目開學勳章

多, 我係失敗者.

亞嬋咁教的, 買隻雞取翼及脾或肉用鹽醃, 放雪櫃一晚.  第二日放飯面一齊蒸, 咁米要放少些水.  D雞汁流入飯內, 就好香啦.

但我第一次失敗是放水太多.

今次係米太少同埋呢隻雞太多油.

下次再試過.

原文章由 多利是 於 08-2-26 22:02 發表
點煲架?? 等我下次都try下~

我上次去九龍灣mega box 間 '自家客菜' 食咸雞飯, 超正....我好like食呀

醒目開學勳章

搞到我心思思都想去.  唔去囉, 唔好帶仔去太多街, 心都散埋 .  
留屋企温書啦.

原文章由 多利是 於 08-2-26 22:17 發表
CC, hoganma, jerry 媽

sat 你地一唔一齊食飯?? 可以係我home hotpot, or 係我屋企樓下食小炒, 或者叫我工人煮都得, what do you think??

你地會唔會帶小朋友來?? 有無人可以帶nds借比我仔玩?? :a ...

醒目開學勳章

CC :無咩送,你唔好介意. 志在傾幾.

我睇報紙啦.

多多, CC : 晚安 !

原文章由 ccbeauty 於 08-2-26 21:21 發表
雪, 多謝你請我食飯

醒目開學勳章

HI, 我上來啦, 忙咗成朝.

大家唔明點解我放假咁忙 ?  今日係咁的.

6點幾起身煮早餐俾仔食
7點叫醒仔起身, 發現佢將尿撒在地下一部分, 搞到我睡意未醒就係到清潔toilet.

7點40分亞仔下樓坐校車, 到服待小姐起身, 梳頭, 送去返學等.......
9點返上來屋企, 上床瞓下睇吓雜誌. 10點半起身, 食早餐, 收衫, 晒衫, 煲湯, 吸塵, 拖地.  到而家.  財政預算都忘記咗睇.

而家又煲緊湯上网:;pppp:

醒目開學勳章

我仔第三

原文章由 lky2008 於 08-2-27 12:36 發表

come come:

你所講的都係我女身上發現出來。

醒目開學勳章

LOVE,安樂晒啦.  

原文章由 iloveyoub4 於 08-2-27 12:06 發表
星期六見左補習哥哥個姐姐,佢地係書香x家 父親係校長,媽媽係老師,家姐又係老師
亞囡過左去3小時,姐姐意見係咁既:

學習目標成績係滿分,姐姐話亞囡very good but我唔係好知佢地做左d咩,姐姐叫 ...

醒目開學勳章

KY, 我下周一返工.

好呀, 你過來俾姜醋你,我留俾你好耐啦, 再唔來, 食晒佢.

明天原來話來我屋企hotpot, 但又唔知我仔有無默書, 等佢下午返來先.  定係call pizza ?

原文章由 lky2008 於 08-2-27 12:39 發表

雪雪:

咁你幾時返得工呀?

美人同我可能聽日去買蛋糕野,如confirm的話,想過去Yau Tong搵你dinner,你OK嗎?

醒目開學勳章

hoganma,咁多人去 ??  仲買到機票咩 ?

原文章由 hoganmama 於 08-2-27 12:43 發表
旅行個度真係煩, 我99想同埋我地一齊去, 我地無咩所謂, 咁如果同99去, 又帶埋62去, 我同我老公就搞唔掂, 又要睇住亞仔, 又要睇住佢2老

咁好la, 我問埋我叔仔2公婆一齊去, 佢地ok, 而家我62又好有型咁話唔去, 妖, 都 ...

醒目開學勳章

美人, 開心晒啦, 有呢個仔, 唔使理大仔.  你咁好條件, 揾多件啦.  唔好去報警啦, 係都過咗星期五先報啦.

原文章由 ccbeauty 於 08-2-27 09:02 發表
Good morning

亞仔may be 知我因為c 6 而唔開心, 同佢換睡衣時, 冇la la話, mami 你好可愛呀!你係我ge心肝寶貝, 我話係咪ga, 佢話梗係la, 跟住我問咁pa pa 呢? 佢say no.

亞仔真抵 :kiss ...

醒目開學勳章

come仲過來做咩, 唔使來啦, 陪老公嘛.

我諗我哋都係call pizza好啦.

原文章由 lky2008 於 08-2-27 12:54 發表

要等美人confirm聽日係唔係先得喎!
come come可能同先生 dinner完都會過來。
食乜都OK既。

醒目開學勳章

多, 你解荅得好詳細, 多謝晒.

原文章由 多利是 於 08-2-26 22:14 發表
你朋友 like 唔 like ladly 先?? lady d 既, 我 like 'benefit' 既 ' maybe baby', OR 'lovely', you can get both at TST Harbour City,Faces.  

If like 花香, 可以try gucci 'envy me'& burberry 既 'touch' 都  ...

醒目開學勳章

好男人

每個人的標準不一,但還是有個共通的準則 如果可以發給值得長相廝守的好男人「寶石檢定書」 現代好男人應符合如下八個標準:
  • 他對妳的愛比要求多
    動不動就阻止妳發展專長的男人,不懂得尊重妳
  • 有話可以好好講
    不會動不動就拉下臉來,送妳一臉的表情暴力,為一點小事發脾氣或賭氣,自虐虐人
  • 沒有不良嗜好
    女人可不要以為自己只要付出愛心,就可以改變他吃喝嫖賭的種種習慣
  • 不需要妳耳提面命
    就可以清楚掌握情人與異性朋友的分際
  • 對自己有主見,對妳則不會太有主見
    壞男人則相反,對自己的前途沒啥意見,對女友的人生選擇倒是充滿了意見
  • 對小動物有愛心
    我總是再三強調,一個會在路上踢打流浪貓狗的男人,都有暴虐的天性,絕對不會善待女人
  • 他有運動的習慣
    他不必是個肌肉男,但據我統計,有某種運動愛好的男子,較容易找到發抒情緒的出口,不會沒事找事折磨妳,所以請妳不要逼問他:「我重要還是籃球重要?」
  • 他的家庭關係大致和諧,又不會被家人意見所宰制
    對家人「言聽計從」或與家人長期處於「劍拔弩張」狀態的男人,都會讓他的另一半身心俱疲 這樣的男人,就像好酒,時間越長,味道越香醇
拿以上的條件拿來當擇偶條件,可以保證一個女人獲得幸福 然而? 好男人常會在年輕的時候被女人忽略,也不是沒有原因... 最主要的理由是:
  • 年輕的好男人多半不太會討好女人,
  • 不會說好聽的話,而年輕的女人多半也無法識得「和氏璧」!!
  • 因為他不夠炫、因為他不夠「壞」(和他在一起不夠刺激或沒有情趣)
  • 因為和他在一起不好玩、因為他不夠有錢
  • 因為他沒辦法讓她愛得死去活來在面臨女人的刁難時,好男人也不會死纏爛打,他們多半會選擇有風度有尊嚴的離開,再愛妳,他們也不會把自己當成一灘爛泥任妳踩!
爛男人反而趕不跑,會用盡各種方法,使盡無賴,回到被他氣得像河豚的女人身邊! 所以「劣幣驅逐良幣」 這樣的經濟學原理在愛情中同樣適用直到女人不再是夢幻少女 才發現愛情中本來就會充滿各種不浪漫的細節 她才會發現自己錯過的石頭原來是寶石.

醒目開學勳章

點解無人提我煲湯唔好再上网加

醒目開學勳章

咁好日子, 好好慶祝, 記得將晴晴放係婆婆屋企呀

原文章由 come爸嘩 於 08-2-27 13:43 發表

ok, 明天決定.
其實明天仲係我結婚9周年的日子來架!!!

醒目開學勳章

今日用電磁爐煲, set咗時間制.

原文章由 ccbeauty 於 08-2-27 13:36 發表
我啱啱先知jar, 咁你仲上嚟

醒目開學勳章

吓, OT , 返來都得

原文章由 come爸嘩 於 08-2-27 13:53 發表

真係橋啦, 明晚亞女唔返屋企, 因星期五佢學校放假!!
佢明晚要ot架, 佢食完飯完繼續返工!:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題