用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哪些男的傳統名校有收NC學生?
樓主: heygus
go

哪些男的傳統名校有收NC學生? [複製鏈接]

heygus 發表於 24-6-14 14:59
感謝大家的回覆。 法律這樣的專業,現在要求中文達到4的要求,那麼nc生用dse的成績很多大學的專業有中文要 ...

考大學用NJ的是同一條隊,還有高考和AP也是。
大學對於NJ的收生要求並沒有明確分數,這是我去過港大牙科、法律和理大三寶入學講座聽到的。
意思就是,不會像Jupas有一個明確的admission score,他們篩選時都是case by case去評估,所以我前面已經提議你,不應從IB/IAL那個學制較易入大學作選擇學校的方向。

我自己感覺是,兩種學制設計好不同,IB講求寫作能力、通才,IAL講求專才(大部分是數理科),還要看中學有什麼專科讓你選?是不是你孩子的專?
我相信你選錯學制的話,根本就沒能考好,IB也有不少人只有32分。

最後,如果中文真的這麼差的話,會不會考慮去外國升學呢?如果會的話,那選擇又好不同了!

liverpool2023 發表於 24-6-15 00:25
呢兩個好像薪酬唔算好好

你又要唔駛捱OT,又要人工高,又要點,又要點⋯⋯ 有啲難度!

可能他投過胎可能會好啲!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-6-15 00:38
你又要唔駛捱OT,又要人工高,又要點,又要點⋯⋯ 有啲難度!

所以我都覺得係應該要OT,都唔知啲後生點解咁懶,我哋以前唔OT都去返PT啦!

liverpool2023 發表於 24-6-15 01:26
所以我都覺得係應該要OT,都唔知啲後生點解咁懶,我哋以前唔OT都去返PT啦!
...

我自己個仔,他的心聲係OT冇問題,但點解唔俾OT錢,因為以前有,只係管理階層諗縮數,對junior 係剝削。

如果冇OT pay,點解期望有返工時間,冇放工時間。做PT係有人工,除非係義工。

我記得N年前面試一份technical sales 嘅工,經理問我點睇OT,我答如果有需要,係可以,但如果效率高,效果好,應該不需要經常性OT。

入職後我見到好多人係比老細早兩個鐘返工,每日陪老細係到磨,報tender唔到星期四晚,星期五中午前都埋唔到標。

我好簡單最遲星期二三已經俾秘書打好,早D俾老細過目,星期五係好輕鬆去入標,所以兩個月加兩次人工。四個月我只係一次0T,老細見到都問係咪有鑊氣,我答顧問突然改咗d規格,部份要從新計過。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-6-15 02:01
我自己個仔,他的心聲係OT冇問題,但點解唔俾OT錢,因為以前有,只係管理階層諗縮數,對junior 係剝削。

...

Delete

ANChan59 發表於 24-6-15 02:01

...

我C6都是做銀行,我仔話點解OT都無補水既時候,我係答佢:通常低級既工作,先講求時間,無技術性,就睇時間俾錢。

高級既,係睇產出,你工作產出好,老闆唔理你用既時間多/少?

問題是,如果你想產出好,你花既時間唔會少,你既補償唔係用時薪,係响花紅、升職加薪既地方出現。

所以,我係唔贊成年青人太著重工作時間,年青既時候,應該要放多啲時間落去工作,得著既,未必只是嗰一刻既薪酬。

不過,而家年輕人無家累,好難有咁既諗法。我希望年輕人搵到自己感興趣既工作,咁佢自然就會投入。

liverpool2023 發表於 24-6-15 08:27
我C6都是做銀行,我仔話點解OT都無補水既時候,我係答佢:通常低級既工作,先講求時間,無技術性,就睇時 ...

我覺得無必要再繼續討論這個話題,因為不同人,不同家庭,不同行業或者不同職業有不同見解。

我推薦你看這一本書
Managing your boss
(Harvard Business Review Classic)
John J Gabarro
John P Kotter

Description

Managing your boss: Isn't that merely manipulation? Corporate cozying up? Not according to John Gabarro and John Kotter.

In this handy guidebook, the authors contend that you manage your boss for a very good reason: to do your best on the job―and thereby benefit not only yourself but also your supervisor and your entire company.

Your boss depends on you for cooperation, reliability, and honesty. And you depend on him or her for links to the rest of the organization, for setting priorities, and for obtaining critical resources.

By managing your boss―clarifying your own and your supervisor's strengths, weaknesses, goals, work styles, and needs―you cultivate a relationship based on mutual respect and understanding. The result? A healthy, productive bond that enables you both to excel.

Gabarro and Kotter provide valuable guidelines for building this essential relationship―including strategies for determining how your boss prefers to process information and make decisions, tips for communicating mutual expectations, and tactics for negotiating priorities.

Thought provoking and practical, Managing Your Boss enables you to lay the groundwork for one of the most crucial working relationships you'll have in your career.

阿仔初中去睇這本書,對他入職場有非常之大幫助。我在Ek日誌入面有些斷斷續續分享,在這裏就不再詳述了。

ANChan59 發表於 24-6-15 12:59
我覺得無必要再繼續討論這個話題,因為不同人,不同家庭,不同行業或者不同職業有不同見解。

我推薦你看 ...

無所謂,想表達就表達,討論區就是要有不同人、不同家庭、不同行業既不同見解。

我英文唔好,唔識睇你講呢本書,多謝推介,其他人或者有興趣

liverpool2023 發表於 24-6-15 13:35
無所謂,想表達就表達,討論區就是要有不同人、不同家庭、不同行業既不同見解。

我英文唔好,唔識睇你講 ...

對,和而不同。

喇沙係一般學生上中文,非華裔就上法文

heygus 發表於 24-6-12 12:07
我仔在一英文直資小學,在校cc級頭,數學/體育優秀,排球網球和板球都很出眾,但中文相對薄弱一點,所以中 ...

路過!如果小學係喺local school讀中文,就算該中學有收NC, 都好似冇得揀唔上正統中文堂,話自己係NC,修淺啲中文或其他語文代替架喎!

不過唔知係咪間間中學校一樣!升中報名時,記得先問清楚

回覆 bettyay 的帖子

謝謝提醒,是的非常有必要到時和學校確認。主要我家爸爸是nc, 但因為媽媽是chinese,所以孩子中文還可以,在學校也就跟其他cc學生一起念local中文,即使學校很多nc。姊姊當年升學成績也都是local的中文,但每家學校面試或錄取時都要問到學校後想念nc或者cc。每一所學校政策不一樣,我家姊姊在學校作為nc, 但和cc生一起上local中文,學校建議中四考gcse中文,然後也建議中六同時考local的中文,因為教育局原則上允許nc生考更難得local中文,但不允許local去考簡單的gcse中文。但我有個朋友女兒在瑪麗諾就沒有這樣的選擇,同樣是mix, 她選了nc, 在學校就只能在中文課上校本nc中文,也只能考gcse中文。

回覆 siuloumou 的帖子

謝謝資訊,喇沙是聽說所以nc生s1都集中在一個班級,中文科也和local生分開上,s1-s3都沒有分精英班,不知是否確實?

發表於 昨天 10:25 |只看該作者
heygus 發表於 24-6-12 17:28
ib 和 a- level對升讀大學較dse有什麼優勢和劣勢呢?為什麼坊間會傳說用ib成績較dse成績去升讀港三大,更容 ...
選 IAL, 都有些細微位無咁著數, 例如考期好密, 一般公開試分四次考, 即你要考4次mock,

暑假期間大學會搞一些體驗式活動 / workshops 給中學生, 並安排5月底面試, 同IAL公開試好接近...雖然不是撞正同一日, 但始終考試中途不想分心, 所以惟有忍痛放棄 (始終大學時間表是以主流dse學生為主).  不過我知都有不少IAL同學好強, 在公開試期間照去in, 一樣考得好好.

發表於 昨天 11:44 |只看該作者
bettyay 發表於 24-6-17 16:11
路過!如果小學係喺local school讀中文,就算該中學有收NC, 都好似冇得揀唔上正統中文堂,話自己係NC,修 ...

有印象係李國寶的申請表內,有提及要申報小學時要讀非華語學生課程,而唔係讀正式的中文課程,中學才可以入NC班

發表於 昨天 11:45 |只看該作者
jaycee_mami 發表於 24-6-26 10:25
選 IAL, 都有些細微位無咁著數, 例如考期好密, 一般公開試分四次考, 即你要考4次mock,

呢個就係我放棄IAL的主因,自問小朋友唔係好強,咁密集的考試安排,心理上未必應付到

發表於 昨天 12:56 |只看該作者
heygus 發表於 24-6-17 22:09
回覆 bettyay 的帖子

謝謝提醒,是的非常有必要到時和學校確認。主要我家爸爸是nc, 但因為媽媽是chinese, ...

NCS考DSE中文或ACL要看聯招要求
合資格的NCS其考獲ACL方可獲考慮

其他中國語文成績(ACL)
https://www.jupas.edu.hk/tc/application-procedures-information/application-information/alternative-qualifications-in-chinese-language-acl/

申請資格

修讀本地課程並參加「大學聯招辦法」的非華語申請人(在校及非在校)必須符合以下其中一項特定情況(合資格的非華語申請人),其考獲的ACL方可獲考慮:

申請人在接受中小學教育期間學習中國語文少於六年時間;或

申請人在學校學習中國語文已有六年或以上時間,但期間是按一個經調適並較淺易的中國語文課程學習,而有關的課程一般並不適用於其他大部分在本地學校就讀的申請人。

持有應用學習中文成績的申請人被視為已符合上述其中一項的特定情況。

合資格的非華語申請人,不論是否已持有/將持有香港中學文憑考試的中國語文科成績,均可遞交一項或以上列於其他中國語文成績(ACL)列表上的成績。

https://www.jupas.edu.hk/tc/application-procedures-information/application-information/alternative-qualifications-in-chinese-language-acl#list_acl

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/547/
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊