用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU中史vs CU歷史
樓主: liverpool2023
go

HKU中史vs CU歷史   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 24-5-1 20:24

叫我點答你好, 或者咁, non local 申請人內地生佔多, 按 ...

我答這個問題吧,責任唔關你事!

1。香港各間大學都想收多D海外國際學生,不個冇乜人落踏,近年港大送全額獎學金俾南亞裔學生,特別多巴基斯坦及尼泊爾去港大。理大就收很多一帶一路嘅學生,乜斯坦這類。

2。QS這些評級機構還相信一國兩制,不知道已經是一國一制,無(emoji)頭將祖國學生當國際學生,如果扣除這個荒謬分數,香港每間大學都會跌幾十個名次。

3。港大係咁多間大學收最多國內同胞來保持所謂排名,如第三項,抽起這個分數,可能跌到阿媽都唔認得。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-6-21 03:31
我答這個問題吧,責任唔關你事!

1。香港各間大學都想收多D海外國際學生,不個冇乜人落踏,近年港大送全 ...

https://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1324223/peter-mathieson-appointed-new-hku-chief

你講開我又搭句咀, 張翔上一任校長被委任時是唯一 shortlisted candidate, 是港大要求高?定無乜人申請?我無答案

poonseelai 發表於 24-6-21 07:11

https://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1324223/ ...

遴選委員會會有個候選人wishlist,例如想國際化,咁咪可能優先考慮海外校長,QS評分多2分(搞笑)。可能後來發現國際化是笑話,求其搵班美籍華人,「張」shortlist 咪「長」咗好多,咁啱有「張翔」,就佢啦!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-6-21 11:56
遴選委員會會有個候選人wishlist,例如想國際化,咁咪可能優先考慮海外校長,QS評分多2分(搞笑)。可能後 ...

咁都得

得一個候選人我一直記得,所以搭句咀,香港嘅大學校長人工好高㗎喎

張校長時有幾多候選人,就無印象

根據wiki, 又係唯一

poonseelai 發表於 24-6-21 14:09

咁都得

以我有限經驗,獵頭公司開始係有接觸200-300個人,他們按遴選要求及申請文件履歷,篩選一輪,再由他們初步面試,之後可能縮窄到5-6個,然後給遴選委員會面試,香港申請人就面對面,海外申請人就視像會議。

最近我哋shortlisted 2個候選人,會安排他們到香港最後面試,參觀及見最高層的C級主管。如果這個程序之後,有一個棄權,委員會係可能只提名一個候選人,但係單一提名不等同董事會一定會接受,如果我哋不接受,獵頭公司,遴選委員會要推倒重來。

香港大學自從徐立之之後,校長人選一直都政治化,其他幾間都係。聽聞科大及城大校長被換都因為他們的台灣背境。

香港校長、教授人工以前好高,而家應該唔算高(聽我以前提導教授講),香港生活指數太高,quality of life 跟海外有些差距;但很多鬥爭在幕後,又金鐘又西環,如果是學者科學家出身嘅,未必喜歡這種工作氣氛,不如搵少啲,開開心心過日子。

ANChan59 發表於 24-6-21 15:32
以我有限經驗,獵頭公司開始係有接觸200-300個人,他們按遴選要求及申請文件履歷,篩選一輪,再由他們初步 ...

而家更難吸引海外人材

poonseelai 發表於 24-6-21 16:05
而家更難吸引海外人材

大灣區以外已經大把海外人材,有海外視野及豐富學經歷,你不用擔心。有機會從第一類高才通250萬年薪來香港。

YolandaTam 發表於 24-5-1 14:16
中大係咁架啦,想當年我冇 hall 住要瞓夜讀室/學生會
至於 group project 呢,睇吓你夾中咩人, sc ...

住hall 係好好既大學生活.

不過, 近年d新聞, 有d學生好似好淫亂咁.

bananaGi 發表於 24-7-3 14:27

都成年人咯,「淫亂」定規矩,睇自己嘅
「淫亂」嘅人,我哋嗰代都有啦⋯⋯
有同學當年住應林(崇基其中一座宿舍),久唔久就「有家歸不得」:佢同房帶唔同嘅異性返房 happy, 事前又唔通知,只係反鎖房門

bananaGi 發表於 24-7-3 14:27

每個年代都有,就算中學生都偶有聽聞,所以從小家教最重要。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 24-7-3 15:22

都成年人咯,「淫亂」定規矩,睇自己嘅

就係最驚呢啲

變左免費炮房

bananaGi 發表於 24-7-3 18:18
就係最驚呢啲

變左免費炮房

向舍監舉報。

回覆 kwunpa 的帖子

完全同意...至少牌面係咁!唉...仲有...國內有好多考研"文化"、"習俗"...建議了解清楚先行事...

ANChan59 發表於 24-7-5 02:58
向舍監舉報。

跟住你就得罪咗人……
俾人 bad mouth, 話你難相處,成班友仔玩鬼你
例如放個男仔喺你房話你帶人屈蛇,佢哋宿生會成班打籠通打蛇,跟住向舍監舉返你話你帶異性入房
又或者放個用過嘅 dom 喺你房垃圾桶話你將房當炮房…

YolandaTam 發表於 24-7-27 15:27
跟住你就得罪咗人……
俾人 bad mouth, 話你難相處,成班友仔玩鬼你
例如放個男仔喺你房話你帶人 ...

匿名舉報。

ANChan59 發表於 24-7-27 15:35
匿名舉報。

可以考慮…不過技術含量有啲高

所以話住 hall 絕對係好好嘅學習:除咗獨立,仲有危機處理(例如突然黑雨/打風,自己被困喺 hall點算 — 尤其如果係科大,去 canteen 都要無遮無擋行15分鐘),包容一啲與自己生活習慣截然不同嘅人(對我來講性小眾/性開放或者所謂「淫亂」係一種生活方式)…

YolandaTam 發表於 24-7-27 16:59

可以考慮…不過技術含量有啲高

我在外國讀大學寄宿,有乜未見過呀!

ANChan59 發表於 24-7-27 20:27
我在外國讀大學寄宿,有乜未見過呀!

想當年我不知幾恨住 hall, 可惜唔夠分
期待日後如果遇到有關於住 Hall 嘅帖,陳 sir 能夠撥冗分享。

YolandaTam 發表於 24-7-27 22:23
想當年我不知幾恨住 hall, 可惜唔夠分
期待日後如果遇到有關於住 Hall 嘅帖,陳 ...

我在香港冇住hall 經驗,冇乜好分享!

阿仔選全宿,也是冇乜好講,不過,他的hall 多真正國際學生,有叫埋佢去LKF,個別房間有酒,男女關係當然好正常!

ANChan59 發表於 24-7-27 22:29
我在香港冇住hall 經驗,冇乜好分享!

阿仔選全宿,也是冇乜好講,不過,他的hall 多真正國際學生,有叫 ...

令郎係精英嘛,開講話人以群分,埋到佢身嘅都有返咁上下,玩都玩得有分寸啦
BTW LKF 我後生嗰陣時都去過一次半次,雖然消費有啲高,但其實逼逼哋幾熱鬧幾好玩㗎(尤其飲咗少少酒嗰陣),唔知點解有啲家長覺得去嗰度玩好大件事其實咪普通一堆 bar
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊