用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 選修科係BIO+BAFS (MGT), 大學其實可以讀咩? ...
發新帖回覆
go

選修科係BIO+BAFS (MGT), 大學其實可以讀咩? [複製鏈接]

小女升中五, 暑假同佢傾大學想選咩科, 佢話想讀MEDIA, 似記者/主播果D, 我心唸, 佢而家讀BIO+BAFS(MGT), 好似商又商唔哂, 理又理唔哂, 而家連選大學科目, 仲想選偏文科D的記者來讀, 其實我真心覺得佢連自己前路想點都未知, 其實以佢BIO+BAFS(MGT)呢個配搭, 大學有咩適合佢讀呢?
   2    0    0    0

9284 發表於 24-7-25 14:28
小女升中五, 暑假同佢傾大學想選咩科, 佢話想讀MEDIA, 似記者/主播果D, 我心唸, 佢而家讀BIO+BAFS(MGT), 好 ...

去JUPAS網站慢慢睇,詳列大學各學科資料,和收生要求,包括你想知果啲~~~

小女升中五, 暑假同佢傾大學想選咩科, 佢話想讀MEDIA, 似記者/主播果D, 我心唸, 佢而家讀BIO+BAFS(MGT), 好 ...

大學學科如有subject requirements 會寫明, 如讀醫要有Chem or bio, 如無寫明原則上中學讀什麼科也可甲請, 記者係屬傳理系? 可能有要求語文, 你可以睇下

回覆樓主:

兩頭唔到岸!

回覆 9284 的帖子

My son studied Bio+Chem+BAFS (Mgt). He just finished DSE and will study law in this summer.

Most of the Business and Social Science subjects are suitable for your daughter. However, major in Econ, Finance or Psycology may require a higher proficiency in mathematics. It is better to have M1 / M2 at DSE.

有讀bafs 商科應該都handle到啦

Media都唔一定係文學野
都係視乎你會行乜野beat
有人專做財經,可以係Econ, BBA, Acct出身的

我是護書簿

Mikeyuen 發表於 24-8-1 16:24
兩頭唔到岸!

都唔會呀,反而兩邊理科同商科都可以揀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊