用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 non-jupas收生,內地學生比香港學生多咁多? ...
樓主: COSTA
go

non-jupas收生,內地學生比香港學生多咁多?   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-5-23 17:04
香港以前的銀行高層、大公司高層都是英國人
最近看到渣打高層是港大文學士畢業的女性,我為此感到恩惠!
...
我国地大物博,人才辈出,的确不应该只吹棒洋鬼子教授。看看顶尖科学家分布,就知道中国还是很厉害的,虽然美国+英国+德国的人数比中国多出12倍。

猴子爸 發表於 24-5-23 17:28
我国地大物博,人才辈出,的确不应该只吹棒洋鬼子教授。看看顶尖科学家分布,就知道中国还是很厉害的,虽然 ...

那是當然的,你不能期望一個剛發展的國家與已發展多年的國家一樣
這是個過程
我相信現在大家看到的轉變,亦是一個過程

liverpool2023 發表於 24-5-23 17:04
香港以前的銀行高層、大公司高層都是英國人
最近看到渣打高層是港大文學士畢業的女性,我為此感到恩惠!
...

我想起鄭海泉,王冬勝,阮蘇少媚⋯⋯⋯

RainyRice    發表於 24-5-24 22:53

猴子爸 發表於 24-5-23 17:28
我国地大物博,人才辈出,的确不应该只吹棒洋鬼子教授。看看顶尖科学家分布,就知道中国还是很厉害的,虽然 ...

wow, 中國9千,日本8千, 中國人口14億,日本1.2億

RainyRice    發表於 24-5-23 22:41

poonseelai 發表於 24-5-23 21:27
wow, 中國9千,日本8千, 中國人口14億,日本1.2億

一個係發展中國家,一個係已發展國家喎⋯⋯你唔見依家清華北大嘅國際排名往往超越東京大學及京都大學咩?好難能可貴㗎。

猴子爸 發表於 24-5-23 21:32
一個係發展中國家,一個係已發展國家喎⋯⋯你唔見依家清華北大嘅國際排名往往超越東京大學及京都大學咩? ...

發展中?有時又超A趕B喎, 個龍門點擺㗎?

回覆樓主:

咁咪幾好,美國科學家指數大幅拋離中國,咁世界應該好和平~~~

poonseelai 發表於 24-5-23 21:27
其实比乜都好, 只要一比 乜乜"per head (population)", China 同India 都輸硬.
US / 81,155 / 340M / 4,190 (平均4,190人有一顶尖科学家)
UK / 18,694 / 68M / 3,638
Germany / 10,989 / 83M / 7,553
China / 9,013 / 1,426M / 158,216
Canada / 8,815 / 39M / 4,424
Japan / 8,126 /  123M / 15,137
Aust 7,003 / 26M / 3,713
France / 6,522 / 65M / 9,966

twhkleung 發表於 24-5-23 23:51
其实比乜都好, 只要一比 乜乜"per head (population)", China 同India 都輸硬.
US / 81,155 / 340M / 4,190 ...

好深嘅議題,如果你相信80/20或90/10之類理論,即只有一成兩成人會成功/出色,按比例中印出色人數應該更多,咁而家情況背後有何原因?

RainyRice    發表於 24-5-24 22:54

poonseelai 發表於 24-5-24 07:21
好深嘅議題,如果你相信80/20或90/10之類理論,即只有一成兩成人會成功/出色,按比例中印出色人數應該更多,咁 ...

原因嘅好簡單,因為科研一路需要長時間嘅積累,所以所謂頂尖科學家同諾貝爾獎一樣,系一個「滯後指標」,反映系二三十年前甚至更耐前嘅水平,二三十年前,唔好話歐美日本,香港人嘅收入都系深圳10倍啦。睇下今日,除咗美國,歐洲同日本嘅科技發展水平重通過頂尖科學家或者諾貝爾獎人數反映出對中國嘅優勢嗎?

回覆樓主:

連國際品牌,也想回歸

poonseelai 發表於 24-5-24 07:21
好深嘅議題,如果你相信80/20或90/10之類理論,即只有一成兩成人會成功/出色,按比例中印出色人數應該更多,咁 ...

諾貝爾獎美國400人,英德都超100,日本29,連非洲都有十幾個,中國一隻手數得過來,結論係中國仲比不過非洲?

hollyword888 發表於 24-5-24 09:05
諾貝爾獎美國400人,英德都超100,日本29,連非洲都有十幾個,中國一隻手數得過來,結論係中國仲比不過非 ...
世界在變中,不要沉迷在以往既記錄.  美國所謂既月球踏足,已經慢慢被世人所猜疑中,想必你都係其中一個.

hollyword888 發表於 24-5-24 09:05
諾貝爾獎美國400人,英德都超100,日本29,連非洲都有十幾個,中國一隻手數得過來,結論係中國仲比不過非 ...

我唔係好get到你回覆嘅意思係我唔應該質疑中國的能力?我無呀, 我只係一直有好多問題想唔通,例如中國印度和埃及係文明古國,幾千年文化,我作為一個現代人會想有幾千年文化係好定壞?又例如中國四大發明, 全球公認, 但落實去運用這些發明係在西方, 清末仲用緊義和團去對付槍炮?點解嘅?

RainyRice    發表於 24-5-24 22:55

poonseelai 發表於 24-5-24 10:26
我唔係好get到你回覆嘅意思係我唔應該質疑中國的能力?我無呀, 我只係一直有好多問題想唔通,例如中國印度 ...
[p=32, null, left]科技創新能力顯著增強。科技是國家強盛之基,創新是民族進步之魂。新時代以來,我國科技創新投入大幅提高,科技創新人才不斷湧現,推動科技創新實力躍上新階梯。 2023年,全社會研發投入超過3.3兆元,是2012年的3.2倍,居世界第二位。目前,我國人才資源總量達2.2億人,較2012年增加了約1億人。 2022年研發人員全時當量達635.4萬人年,較2012年接近翻了一番,穩居世界第一。由於科技創新投入和人才資源的大幅增加,我國科技創新能力顯著增強,進入創新型國家行列,2023年在全球創新指數排名中居第十二位,為加速培育和發展新質生產力奠定了堅實基礎。

[p=32, null, left]  科技創新成果量質齊升。科技創新成果持續產生並向現實生產力轉化,對於加速培育和發展新質生產力有重要推動作用。新時代以來,我國科技創新跨過攀升,高水準創新成果競相湧現。一方面,科技創新成果在量上持續累積。 2023年,我國授予發明專利權92.1萬件,是2012年的4.2倍;有效發明專利499.1萬件,是2012年的5.7倍;簽訂技術合約95萬項,是2012年的3.4倍。另一方面,科技創新成果在質上不斷突破,5G網路、高速鐵路等科技世界領先,「中國芯」「智慧造」「未來車」「資料港」等硬派技術加速發展,深海、深空、深地、深藍等領域搶佔了一批科技制高點。高速磁浮試驗樣車成功試跑、國產C919大飛機投入商業營運、5G行動通訊技術實現規模化應用、數位經濟與實體經濟深度融合等,成為我國科技創新成果產業化的生動體現,充分展現了我國加快形成新質生產力的生機與活力。

[p=32, null, left]發表時間:2024-04-07

來源:人民日報

现代中国很劲的。

猴子爸 發表於 24-5-24 11:19
科技創新能力顯著增強。科技是國家強盛之基,創新是民族進步之魂。新時代以來,我國科技創新投入大幅提高, ...
預測下未來. AI 運算能力大躍進, 智慧超越人類. 未來既發明會唔會來自AI多?

猴子爸 發表於 24-5-24 11:19
科技創新能力顯著增強。科技是國家強盛之基,創新是民族進步之魂。新時代以來,我國科技創新投入大幅提高, ...

據聞仲可以人手磨出5納米晶片

cufehx    發表於 24-5-25 13:09

poonseelai 發表於 24-5-24 10:26
我唔係好get到你回覆嘅意思係我唔應該質疑中國的能力?我無呀, 我只係一直有好多問題想唔通,例如中國印度 ...

只系就事论事discuss啦,冇其他意思

poonseelai    發表於 24-5-24 11:59

cafeva 發表於 24-5-24 11:26
預測下未來. AI 運算能力大躍進, 智慧超越人類. 未來既發明會唔會來自AI多?
...

絕對有可能, 大前提係如果對AI可涉及的內容越多限制, 效果就可能差好遠

神州同嫦娥往返左太空/月球幾多次?好多香港人都仲未訓醒,難怪俾人越拋越遠

retriever    發表於 24-5-27 13:44
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊