用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(九龍塘) 有冇讀緊九龍塘英藝的家長可以分享下? ...
go

有冇讀緊九龍塘英藝的家長可以分享下? [複製鏈接]

3    0    0    0

回復 popong 的帖子

我個女係英藝讀熙N1國際班, 教佢的老師都唔識講廣東話, 一係native english teacher, 一係從國內來的國語老師
而家個女同外國人溝通完全無問題, 你出去學英文同國語都要平啦, 讀英藝就唔洗再出去學

老師們好有愛心, 入門口時個個老師都記得每個小朋友的名
佢O地每一日都去outdoor playground, 就算落雨都有一個indoor playground, 對小朋友肌肉發展好重要

我都覺得英藝好些

我個女都會o黎緊番英藝 intl PN (AM class), 佢而加上緊英藝的 playgroup, 我都覺得唔錯
不過我都係想佢讀中英文班多o的, 我 request 緊轉, 希望有人會 release 位出黎啦

回覆:popong 的帖子

明慧我唔知, 英藝我仔讀緊大埔N班就敎深一年,國際班, 我仔插班下學期2個月已識講國語'下雨,玩具,一至十'等!(我有自己教佢英文但無國語)! 英文會講'colour, tea time, see u tomorrow, butterfly, naughty chair' etc. 仲介埋片!

有朋友小朋友讀太子明慧,好與不好我多作評論,始終我不是該用家...
而英藝,我囝囝現讀大埔英藝intl PN個多月,老師有愛心,老師處理學生大小事透明度非常高,關愛小朋友做得很出色,但行政處理就一般, 另外,囝囝番學第2日已經有幾個不是教他的老師,副校都知佢個名....至於學術,佢地主要係活動同主題教學,但內容是深一年的,而小朋友吸收能力很高, 仔仔本身講野同認知都ok 的所以不算有很大差別,但上學後幾日明顯地邏輯思考強左,可以經常正確運用完整句子,包括廣東話,英文(番學前已是講一句句的,但有時次序會錯),識講好多普通話生字,同NAT老師用英文溝通,普通話老師用普遍溝通完全沒問題的...最重要一點,阿囝每天主動做功課,係真係識做唔洗我教(除左連線仲未控制得好)

我個仔係九龍塘讀緊k2國際班, 佢讀左2年, 英文同普通話溝通係無問題, 呢幾日仲背左首詩(普通話既慈母手中線.....), 係屋企都會突然同我講英文, 佢每日返學都好開心, 未試過扭計唔返學, 佢個課室都幾好, 最滿意既係老師, 校工同埋司機叔叔, 而最唔滿意既地方就係佢地行政, 有時D通告好遲先出, 其實比起早期已經改善左好多, 至於學費同什費佢真係幾貴, 但係校車費佢係俾第二間平少少, 其實英藝係大埔係幾出名, 好多人都會選呢間學校, 九龍塘校舍係新開, 只有2年, 所以好多人都唔識呢間學校, 你話佢最好又唔係最好, 但係又唔係真係咁差

回復 popong 的帖子

playgroup o既老師 (同 PN 的會係同一人) 話小朋友一開學 (足兩歲), 佢地首先會做o既就係 make sure 佢地o係一兩個星期入面同佢戒片
我諗係定時定候排隊去廁所, 同埋問佢地想唔想去

不過我都諗住o係阿女番學前, 呢個暑假試下同佢戒....睇情況啦 :)

回覆:有冇讀緊九龍塘英藝的家長可以分享下?

其實n班只有兩歲,應多多訓練大、小肌肉,做下手工、劃線、唱遊呀咁,吾知英藝如何?

回復 bee918 的帖子

你講個D 全部都有呀,我小朋友讀緊英藝N 班,見上學期佢個STUDENT PROFILE 入面,都貼左幾張我個小朋友係度練緊小肌肉遊戲既相,個PROFILE 入面又有隻CD,裝左佢上半年係學校參加過既活動既情況既相,分晒類,都見佢有做早操呀,出操場玩呀,係音樂室集體遊戲同學習咁。手工就個個星期都要做,上兩星期先叫我地帶個飲品盒番去,呢個星期就厠紙筒。唱遊都有呀,見佢一時唱國語歌一時英文歌,佢有本學校自己出既音樂書,你識睇1234就知係咩音,同知點唱同佢一齊唱。

妳所講既有齊,我相信付唱遊是佔好大部份的,而老師亦要小朋友逐個嘗試表現,要跳埋舞

手工每星期有一節,連線功課一星期3~4次,每次1~3頁不等...

我姪仔讀英藝,我個女讀明慧, 2間都好好.  俾我的感覺老師關心學生, 小班教學,個人感覺: 好過30人一班的"名校",

學校有俾隻音樂CD小朋友,我個仔一返黎唱新歌,我即刻拎黎學,跟住同佢一齊唱

giantkid  我都有,你覺唔覺得唔聽隻CD,都唔知佢地唱緊乜,好攪笑......  發表於 12-4-27 23:37

回復 hchy 的帖子

唔聽隻CD有時真係唔知佢唱乜

回復 hchy 的帖子

我個女日日都係到唱"商店玩具多" 和"警察叔叔"

回復 summother 的帖子

阿囝都係,成日唱普通話歌,春天來,警察叔叔,小鼓咚咚咚...

回復 manmanchubb 的帖子

我個仔成日係到唱警察叔叔, 司機叔叔, 呢排學校教唱"世上只有", 亞仔日日都係到唱又做埋動作, 真係好冧呀

回復 hchy 的帖子

hchy, 我隻bee上年係英藝讀K1, 可能同曾經和你的小朋友同班呢.
學校環境和設備幾好, 午飯都吾差 :)
N班課程睇來不錯; 但我覺得K1較多功課, 較少圖工.

回復 hchy 的帖子

阿仔未唱司機叔叔,都未唱世上只有, 呢個星期送佢番學都成日聽到,
我諗佢都會好快唱少少卦,其實我覺得大埔英藝關愛方面真係做得好好...
‹ 上一主題|下一主題