用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 大圍聖母無玷聖心小學好唔好?
go

大圍聖母無玷聖心小學好唔好? [複製鏈接]

是否可以直升聖心書院?

1    0    0    0

雖不是直升,但有聯繫。淨係講校舍已跑贏晒同區小學。

引用:雖不是直升,但有聯繫。淨係講校舍已跑贏晒

原帖由 misshk12 於 14-10-14 發表
雖不是直升,但有聯繫。淨係講校舍已跑贏晒同區小學。
咁學習氣氛同品德培養如何?
因為將會搬去大圍,急搵緊附小學給囡囡插班,她上年P.1都在級首3名,有機會嗎?

happyty  校內學習氣氛濃厚!  發表於 14-10-15 08:14
happyty  聖心的小朋友幾乖巧,校內學習氣   發表於 14-10-15 08:10

贏晒培橋

醒目開學勳章

CHmummum 發表於 14-10-14 15:22
咁學習氣氛同品德培養如何?
因為將會搬去大圍,急搵緊附小學給囡囡插班,她上年P.1都在級首3名,有機會嗎 ...

中途插班就難d,但插9月應該唔太難

校舍唯一問題,如果唔坐校車就行餐死!除非你住名城,平台有出口去學校通道

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-10-14+16:06+

原帖由 kerkermui 於 14-10-14 發表
我們會搬去田心村同奶奶住,但都係一年半載,然後會在附近物色單位定居⋯
老公好怕煩,佢朋友話聖心書院好,所以諗住近近地插班聖心小學對將來升中有優勢。
我估聖心係熱門小學,都怕插唔倒班,咁其實仲有咩選擇?有人提議培基,話易入些⋯這間是私小嗎?位置在那?
唉,因為太不熟悉這區校網,囡囡在學業上又好有天份⋯與其亂踫,都有諗過待明年升小三時才轉校。
如果咁,各位爸媽,你們可有建議,除了聖小,是否還可以留意區內某些小學?感謝感謝。

我地都諗過,插唔倒就明年。

醒目開學勳章

回覆 CHmummum 的帖子

難都要試試嘅,但插九月一定易d阿仔同學啱啱插入小二,佢成績唔係特別好,但讀私小,教深半年嘅,有d著數囉

培基可能仲難入,因為係91網大熱,有直資中學,位置响火炭駿景園對上
如果你小朋友成績咁好,試埋沙官小,呂明才嗰d,入到又考得前,真係唔駛煩,沙田大把英中你揀!

回覆:kerkermui 的帖子

Thanks for your information.
今個星期,我會去睇下你所講兩間小學的實際位置和交通。謝謝

你囡囡學術好, 如果一定要88網 (大圍), 除咗聖心, 可以試埋沙官小同陳元喜, 如果考慮埋91網(沙田), 除了培基, 可以試一呂, 沙呂及一胡, 不過呢幾間全部都係大熱, 要插班都未必有位

其實沙田校網唔錯, 即使入唔到呢幾間, 無論入邊間, 只要喺小學階段保持好成績 (如全級前列名次), 要入英中不難

引用:回覆+CHmummum+的帖子 難都要試試嘅,但插

原帖由 kerkermui 於 14-10-15 發表
回覆 CHmummum 的帖子

難都要試試嘅,但插九月一定易d阿仔同學啱啱插入小二,佢成績唔係特別好,但讀私小 ...
聖心係好的小學,較傳統,功課多。校舍正。培基係英文數學同科學,如果現在用中文數同科學,就要考慮適應問題,而且可能仲難入。

‹ 上一主題|下一主題