用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想請教ESF 中文
go

[小學] 想請教ESF 中文 [複製鏈接]

請教熟ESF 嘅JM,

小朋友係香港人,能講廣東話,到升Y1時,點評估佢係分去中文native 班 or near native班?
係咪每年都會評估中文程度再分班?
問題太多,幾時要決定考LANGUAGE  A/B?
因為我想幫小朋友專攻西班牙文。
真係無信心佢考中文
   6    0    0    0

fitfit@fatfat 發表於 24-5-17 19:27
請教熟ESF 嘅JM,

小朋友係香港人,能講廣東話,到升Y1時,點評估佢係分去中文native 班 or near native班 ...

你邊間ESF?
ESF小學好似得中文做second language, 要上中學才有Spanish,也不是間間有。
你係咪屋企有人native Spanish?不過我見我仔啲同學雖然係鬼仔鬼妹/印巴裔,佢哋second language 一樣讀中文。

mandy_ng207 發表於 24-5-17 19:41
你邊間ESF?
ESF小學好似得中文做second language, 要上中學才有Spanish,也不是間間有。
你係咪屋企有人n ...

最難係 near native.
每年都會評估 near native or mainstream.  甚至年中都會。
我見大部份near native 都係國內人,家裡會用普通話。
Y3本地學校插班生,都只去 mainstream.

fitfit@fatfat 發表於 24-5-17 19:27
請教熟ESF 嘅JM,

小朋友係香港人,能講廣東話,到升Y1時,點評估佢係分去中文native 班 or near native班 ...

想問ESF係將小朋友分幾多級?

smilesmilefan 發表於 24-5-24 10:23
想問ESF係將小朋友分幾多級?

話係分3個中文程度

blam83kingdom 發表於 24-5-21 16:20
最難係 near native.
每年都會評估 near native or mainstream.  甚至年中都會。
我見大部份near native 都 ...

請教下,每年都會評估near native or mainstream, 然後下學年就有機會調去near native嗎

以我大仔響ESF的經驗(佢已經中學),其實小學分咩級都唔重要,因為學得好中文的一定係靠外補。我基本上對Esf好多方面都好滿意,但老實講,佢哋中文真係教得幾差吓。師資質素唔穩定,好參差,課程散渙,每一年的中文老師都好常見連接唔到上年嘅課程,有時教過再教,有時又突然太深。

到中學,如果你稍為比其他同學中文出色(其實唔需要好叻已經會比好多人出色),學校會要你響公開試考深D嘅程度,基本上你唔可以要求考低D程度嘅中文試,多數唔批,好多家長如果求成績好睇,會覺得好唔公平。

aidan08 發表於 24-5-24 23:46
以我大仔響ESF的經驗(佢已經中學),其實小學分咩級都唔重要,因為學得好中文的一定係靠外補。我基本上對E ...

早晨,請問如果小朋友識另一種外語,我記得ESF接受西班牙文(法文同德文,好似其中一種都得),咁我哋可以考西班牙文取代中文嗎?

fitfit@fatfat 發表於 24-5-25 08:28
早晨,請問如果小朋友識另一種外語,我記得ESF接受西班牙文(法文同德文,好似其中一種都得),咁我哋可以 ...

如果你間中學有提供該外語課程可以,但好似間間ESF中學不同,因為IB不同A level係一定要經學校報。
其實你朋友才year 1, 可以學多一種外語,但不用太早決定到時考邊様,又唔洗驚中文驚成咁。我小朋友學校都有教外語可以考Lang B, 但我地都照上中文最高stream near native ,遲啲先決定,學多D語言始終好。
你而家學定外語,到時程度高可能要考外語B 課程不是考ab initio (beiginner),你要make sure你真係學得好好,因為始終冇語境。

以我大仔響ESF的經驗(佢已經中學),其實小學分咩級都唔重要,因為學得好中文的一定係靠外補。我基本上對E ...

謝謝你的分享,知道IBDP中文有分AB,二A和B分別有HL SL. 已選擇是根據IGCSE的中文成績,變相考IGCSE的時候唔好考得太好?
Island school website :

- For students currently taking the Chinese as a Foreign Language GCSE course, the expectation is that they continue with Chinese B at either SL or HL level in Year 12. Or students may decide to take up a new language at Ab initio level.
- Students currently taking Chinese as a Second Language GCSE course and expected to achieve an A* or A grade/level are expected to take Chinese B at HL in Year 12. Students who are expected to achieve B or below or a C grade/level may choose to take Chinese B at either SL or HL in Year 12.  Students achieving below a C may be advised to consider an Ab Initio course rather than continuing with Chinese B.
-Students currently taking Chinese as a First Language GCSE course and expected to achieve A* or A grade/level candidate are expected to take Chinese A at either SL or HL in Year 12. Students who are expected to achieve B or a C grade/level may choose either Chinese B at HL or Chinese A at either SL or HL in Year 12. Or students eligible for Chinese B may decide to take up a new langauge at Ab initio level in place of Chinese B.

https://island.edu.hk/curriculum/island-school-senior-phase/

RainyRice 發表於 24-5-25 11:46
謝謝你的分享,知道IBDP中文有分AB,二A和B分別有HL SL. 已選擇是根據IGCSE的中文成績,變相考IGCSE的時候 ...

如果自細English heavy IS讀,IGCSE 中文通常會take second language。
如果local school 小學到中學轉IS, 通常take first language , 因為自細已經開始學。

認同。esf中文係教得最差的一科。初小near native教得太淺,上到去yr 4 之後會覺得吃力。我小朋友間esf中文只有non native 同 near native,這兩個程度係照顧唔到學習差異。問過老師點解唔開一班in between呢兩個level,佢話所有esf小學都冇的。

評估從來冇考試範圍,根本唔知道要溫習什麼。寫作冇系統性去教。筆畫呢啲家長一定要自己教,佢哋唔理的。

Covid期間我看到怎樣上課。當然唔可以話平時係咁,但上咗年幾從來沒有分組活動,很多teacher talk,同埋seesaw唔記得add我小朋友,我小朋友要追問老師功課在那裡,都知道什麼情況。

同校長反應過,但校長只會pass你去中文coordinator,根本唔係好想follow up.

lastpass 發表於 24-5-27 22:39
認同。esf中文係教得最差的一科。初小near native教得太淺,上到去yr 4 之後會覺得吃力。我小朋友間esf中 ...

想請問ESF 一星期有幾多堂中文?

smilesmilefan 發表於 24-5-28 09:41
想請問ESF 一星期有幾多堂中文?

一星期4堂,一星期一次默書,但得個幾隻字。用星加坡書教,near native 去到year 6都只係教到4年班下學期書本。活動本在學校好少做。

我由小朋友year 4開始私補中文。除非小朋友中文好弱,千祈唔好drop去non native. Year 4時我小朋友試過,返黎同我講用英文教中文,同埋仲係學緊顏色。我小朋友幼稚園是讀蘇浙,嚇到我即刻搵私人補習,year 4 term 2升返near native。所以我覺得初小中文教得太淺,蘇浙學啲嘢可以last成個初小,跟住突然深。

lastpass 發表於 24-5-28 10:47
一星期4堂,一星期一次默書,但得個幾隻字。用星加坡書教,near native 去到year 6都只係教到4年班下學期 ...

咁小朋友私補學簡体定繁体?
應該點揀私補的老師?
我都好頭痛,我仔year 2, 但中文水平好弱,唔知點幫佢找老師好

smilesmilefan 發表於 24-5-28 10:51
咁小朋友私補學簡体定繁体?
應該點揀私補的老師?
我都好頭痛,我仔year 2, 但中文水平好弱,唔知點幫佢 ...

因為星加坡個套書係簡體,所以私補都係用簡體。其實簡體同繁體冇所謂的。因為學校accept兩種文字。但學校教簡體。

私補我係搵內地老師,佢本身係教中文的。

認同。esf中文係教得最差的一科。初小near native教得太淺,上到去yr 4 之後會覺得吃力。我小朋友間esf中 ...

好似淨係得QBS分2個level,其實咁多學生,最少都應該分3個levels,有d ESF係分4個levels添,唔知係咪學校唔夠老師呢。

多學生、分得少班、欠缺系統、教得唔夠有趣、學生唔夠機會講、功課唔做老師又唔介意,都令到學中文難上加難。

chunting34 發表於 24-5-29 09:17
好似淨係得QBS分2個level,其實咁多學生,最少都應該分3個levels,有d ESF係分4個levels添,唔知係咪學校 ...

是的,你心水好清。學校係請足夠中文老師,但deployment of manpower係poor。每次上課係有中文老師加中文EA。 但老師唔會分組活動,只識大班上課。呢個係我小朋友上實體課反映,加我一年半在zoom上看到。上zoom課時來來去去都只係叫叻過幾個學生發言。上zoom課明知有家長在都係咁,實體課更加會係咁。我唔知道esf有沒有觀課評語等,但呢班中文老師做咗好多年,好似冇人管咁。

我想問中文評估是每一年的學期頭都會做嗎? 再決定每一年是分去邊班?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊