用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中編班安排
發新帖回覆
go

初中編班安排 [複製鏈接]

想了解一下, 你哋小朋友F1升F2, F2升F3係點樣編班.
因為以前讀小學時比較簡單, 總之全級排名一半以上, 主科合格, 就入到精英班.
但升咗中學真係玩法有D唔同, F1編班淨係用PRE-S1 英文成績, 到升F2, 淨係用中英數成績.
咁變咗有D全級排名高的學生, 其實係入唔到精英班, 因為可能全級排名較後的同學, 中英數三科成績又比呢批同學高分, 所以變咗有全級排名較後的同學, 入到精英班.
其實咁樣編班, 係咪較用全級排名嚟編班好呢? 我意思係指教學方面, 謝謝指教.

1    0    0    0

初級媽咪 發表於 24-8-16 10:45
想了解一下, 你哋小朋友F1升F2, F2升F3係點樣編班.
因為以前讀小學時比較簡單, 總之全級排名一半以上, 主科 ...

間間中學不同
我哋係平均分班,不設精英班,用全科排名去分
但中英文都係分組上課,全級六班混在一起分成八組

似乎有人好想入精英班 / 跌o左落補底班

無論精英班定補底班都只個名
入到 / 入唔到都係自己能力問題
唔夠勁入到精英班只會不斷被打擊自信
勉強無益

個人認為
以津校計
有分精英班定補底班比起平均分班較好
因為較易拔尖補底

平均分班制比較適合神級直資
因為根本唔洗拔尖補底
個個食自己

heidya    發表於 24-8-22 09:35

TAIOU4 發表於 24-8-16 12:28
似乎有人好想入精英班 / 跌o左落補底班

無論精英班定補底班都只個名

我哋唔神,但學校都有補底課架,不過唔會標籤某班,係個別email俾家長,仲好tailor made,有人grammar,有人writing⋯

其實我小朋友入咗精英班, 只係有家長及小朋友唔明點解自己全級排名高D, 但入唔到精英班. 而我小朋友就係主科高分但閒科麻麻地嗰D. 所以先想了解下, 其實咁樣分班是否合適.

初級媽咪 發表於 24-8-16 14:40
其實我小朋友入咗精英班, 只係有家長及小朋友唔明點解自己全級排名高D, 但入唔到精英班. 而我小朋友就係主 ...

各校分班政策不同, 貴校可能認為初中其他科成績好不代表什麼, 主科才為重要。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

每間學校不一樣,跟主科成績同總成績分別不大的,可能只差幾名
其實中學生開始有自己諗法,入咗最好嗰班,都可以識最差嗰班嘅朋友

每間學校不同

有學校主科各有精英班

也有學校有所謂運動班,學界比賽日子,無咗半班人上堂

初級媽咪 發表於 24-8-16 10:45
因為以前讀小學時比較簡單, 總之全級排名一半以上, 主科 ...
副科拿高分, 主科低分但總排名前, 卻未被編入精英班, 都屬正常。始終中英數主科係最主要嘛!

其實精英和補底班,真的有差別嗎?

我大女學校班級是平均分班,中英數有分組。一個年級兩個強組,其他都是平均。好像聽説英文有補底組,但不知道真不真。

我細女學校就全部平均分班。但有自己報名的拔尖班(課後)。

200904 發表於 24-8-22 14:48
其實精英和補底班,真的有差別嗎?

我大女學校班級是平均分班,中英數有分組。一個年級兩個強組,其他都是 ...

自己報名的拔尖班(課後)

任何人都可以報名?不論成績?有報名,必收?是否每級每科都有拔尖班?張記都算有錢,而且公平分派資源。

回覆 piyohk 的帖子

我不是最清楚,印象中只收到過中文科的拔尖班通告,是校外組織的,感覺是給所有學生的通告,要自己付款。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊