用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂現家長 / potential 家長會
樓主: Homama2004
go

一呂現家長 / potential 家長會 [複製鏈接]

Re: 一呂現家長 / potential 家長會

Homama,candy
剛掛黑雨..留意小朋友放學呀...妳地有無得早走呀..??
我暫時未知?

剛好我今天又是半日安.本來約了和老公吃飯逛下街5時半才去接放學 > (今日係結婚15周年,每年不是新曆/便是農曆這天便是黑雨/紅雨,我啲好同事笑曰: "你地的婚姻真係經得起時間和環境的考驗") 剛課外(單簧管)老師打來話今天沒有課外活動!現在只可吃過二人世界的午餐了.

我們這裡無得早走呀! 指示係留係安全地方,如工作時便繼續工作.8號風球才有得走呀!  

alice,

我哋一樣要留守公司.
你仔仔有冇學琴? 學樂理未?

homama,

祝你同你hb相親相愛, 白頭到頭!!   
我今年也踏入第十個年頭囉.

我去你講嘅web print咗份sample存底.
阿女宜加學校嘅writing只係俾sample参照寫, 或供詞供圖寫咋, 到P5深好多.
哦......, 我搞錯咗, 原來你唔係買電子詞曲.
我想平平哋買部俾阿女睇書查字用, 有冇好介紹?
我囡未學樂理, 諗住出年先學.

candytl,
妳意思係未我三年級個仔同妳二年級個女女呀?我細女讀K2..唔駛咁快喎? 妳係未有個細女讀k1...
如果妳同意0既當然求之不得啦..分享資源...我地大人慳左..
小朋友又可以多個選擇..

Homama,
3M 博視燈主要係無咁刺眼囉..都OK0既..其實先生有另一個選擇係NATIONAL一樣係護目燈仲平百幾蚊...最後選擇左3M.我都係教協買,500蚊送一張UA戲飛..我無係出面格過價..我諗應該會平幾十蚊掛.....妳睇下有無需要?幫到手一定無問題0既?

Homama,
恭喜妳同先結婚15周年紀念.. 相親相愛..心想事成.
屈指一算我都過左12個年頭0拿?

Homama,candytl
尋日黑雨一點後有得早走..食完午飯同先生一齊去接仔放學..
講開仔仔學琴,我無每日練半個鐘架?所以依家雖然彈緊grade3,仲未考級..所以未學樂理?

唉仲有我屋企部電腦壞左..唔知係未行雷關係?與世隔絕..下午叫左人0黎整架0拿?

我同仔溫書依家情況係...
1.常識叫做從頭書同作業溫過一次默埋生字?
2.中文每日比少少習作佢做?考默默左6課詞語同一課課文(仲有兩課未默)
3.英文worksheet由頭到尾同佢溫左一次..尋日派評估返0黎22/27(麻麻地..)
4.數學每日比dworksheet同習作做下
5.聖經之前溫過4課兼默生字..識背晒金句未默?還有2課未溫過......
(今個weekend重點溫聖經6課.. 默埋兩課中考默..有時間睇英文...中文、數學習作照做...)
唉!好似心慌慌溫唔晒咁....自己以前讀書都無咁大壓力同勤力?

想請教妳地兩位...我就諗住由後面溫番上0黎?數同中文基本只有多做(無乜得點溫..?),主要係常識同聖經0者?...英文
講完等佢做從頭一次worksheet就算?

妳地又有咩貼士同好方法呀?.....    大家參詳下呀?哈哈...

係隔離望到呢樣野?妳地點睇呀......

最新消息:沙呂小應好過一呂(學業成績),請參考05-06明報出版小學升小全攻略.

兩間學業成績應相距不遠.可能差數個百分點咁!但那邊的校長就...不敢講太多,不是一身感受,那邊的老師流失量很大.我去年暑假囡囡到那邊游水,看更和我先生傾計,話那邊老師通常放係8時放工,有10個8個就10時放工,個個都做到殘"晒",後生那些做幾年借名氣便會轉走,比佢12小時更期更辛苦咁話.這是親耳聽到便在這裡寫下.

大多一呂的家長都對我們的校長&主任讚多彈少喎! 我自己都不喜太高調.一部電梯要五佰萬起,別的學校只用幾十萬便可以起好.

我上星期坐火車時,聽到坐在我身旁的一位廿多歲的女孩談手提電話,講及面試中文老師經驗,當聽到佢講沙田呂明才便"豎"起耳仔聽...面試要老師看完一篇文章,立刻用(半小時)預備一份powerpoint present怎樣教,事前話可以用廣東話/普通話,到present時,只講了一句,校長便叫停要改用普通話,那女孩話那位校長態度很不友善,佢話好似做show,以為應徵"補習天王"添! 我不知是那一間沙田呂明才,大家估下啦!

alice,
你都很有計劃溫習呀! 我都是用差不多的程序啦! 英默考了,中默溫晒.四年級開始中文科試卷便不會供詞填充,你們到時要溫埋詞語的解釋.現在努力緊常識.

視藝終於完成,音樂差樂理未考,中英口試都考了,估家姐英文口試應有不錯成績,佢話老師話"幾好",希望大家科科都順順利利!!

妹妹英評得21/34呀! 很多同學得10多分,但看完又不覺很差,writing有 9/10,前面comprehension要short answer,佢答了complete 便扣了9分,而答案是對的,咁計落又不是太恐怖.

係隔離望到呢樣野?妳地點睇呀......

最新消息:沙呂小應好過一呂(學業成績),請參考05-06明報出版小學升小全攻略.

兩位早晨.

P2上星期五突然話數學比賽, 事先冇知會. 阿女話題目好深, 主要有兩PART, 一PART係速算, 另一PART係文字題, 佢話有5題冇時間做, 我估係速算度佢花太多時間, 所以搞到后面文字題唔夠時間.
英文評估題目唔算深, 我女得滿分30/30.

兩間呂小都係不錯的學校, 讀任何一間都very good.
你哋有冇報學校好暑期活動, 我女報咗體操.

Alice,
妳意思係未我三年級個仔同妳二年級個女女呀?>>>>係呀, 冇問題等我揾日去買啦.
flyer有4冊, 我哋可以每人攞兩冊原装, 再copy兩冊就得.

中文我通常先叫阿女先默生詞, 然后熟讀句式, 再做吓課外題. 英文叫佢睇worksheet, 再做課外題. 數學就睇佢平時做功課錯啲乜, 然后自已出啲類似嘅題俾佢做翻. 常識我都唔知點温, 多數係我講一次課本內容佢聽就算.

candytl,Homama早晨!

candytl,
無問題..flyer一於share用啦,最緊要考完試先..又要勞煩妳啦..真係唔該晒..

常識通常我要佢熟讀課文,問問題,默生字,最緊要睇熟課文d圖片,考試多數會配對圖片,作業生字一定要識寫(其實到三年級都仲有得揀),係短問題就一定要自己答..我從一年級已經培養佢要識寫多d字....聖經模式都一樣,不過今次平時有時間睇熟下課文內容真係好d....

我報左泳天游水,貪佢麗豪較方便...好多課程一、三、五or
二、四、六..會去旅行所以唔報太多lu..

早晨! 這陣子半日安,返工便要忙到嘔地趕工!
難怪啲老細不喜請啲結婚有孩子呀!!

candy,
很叻呀! 滿分!希望考試時都能拿到一樣的成績.
我都聽到我細囡提到比賽,她上次數學比賽好彩地入到五名內.她話今次深咗但都做得完咁話!!

不談了! 要趕工呀!! 看今晚會否有時間上來再傾!!

我報中央圖書館同教院搞的閱讀一日營, 我朋友抽到, 我抽唔到呀, 好唔開心   

homama,

希望你女今次就再下一城啦. 我女上次又係好彩得第二, 今次就唔望喇.

alice,

咁考完試我去買啦, 當係暑期功課都不錯.

Homama2004 and other 一呂 mammies,

冒昧問一下自行收生20分入讀成数高嗎?你們是2round 抽入定頭round 己成功呢?

KW,

我記得校長係家長會上講過今年第一round有約400人申請, 但冇講幾多人係20分, 所以答唔到你有幾多%機會. 不過我屋苑有兩人20分今年中咗.
好似homama, alice嘅小朋友係第二round中的.
我囡係插班入的.

candytl,

原來妳囡囡是插班生..難怪成績咁好?評估都滿分..
印象中插班生一入0黎名次起碼5名內,全部都係
叻人0黎架..

KW,
我小朋友是統一派位入來的,我只有首名子女5分。

Homama,candytl,
不如講下大家做咩職業囉..等我pm比妳地先0拿?哈哈!

謝謝各位回答!

Seem 20marks still have chances.希望有机會la!

Alice,

對名次都係順其自然, 反而平時引導佢哋對周圍事物有好奇心,求知欲緊要啲. 聽人講到咗5-P6, 好多人會后來居上.
頭先阿女打電話講數學比賽佢只得64分,   係班排第三名, 第一名90分, 第二名78分.
第一名嘅分數贏成條街, 係男仔, 插班的.

大家早晨..哈哈!
candytl,
講番名次...佢入得番10名已經好好0拿?都唔敢望...
我以我 有限時間同佢溫..要睇佢自己做化0拿?

我呢個阿媽連有數學比賽都唔知..?
(唔知究竟三年級有無呢?),個仔檬查查.. 咩都唔上心
今朝問番佢考默0既字..居然成日記著錯0個個..真係火都0黎埋出藤條。哈哈..

好開心呀.尋晚姪女生左個仔..我做左〝姑婆〞0拿?不過唔係好喜歡〝婆〞〝婆〞聲...哈哈哈!今晚一放工去睇佢?尋晚本應諗住同仔默完書趕出去0既..點知咁好生?頭一胎入產房一粒鐘就生左....

KW, 希望你小朋友能成功入讀,20分都很大機會!

Candy & Alice,
我囡囡數學比賽只得70分,全班有7人66分以上,第一名係滿分98分呀!!!又係插班(朱正賢)來的!

聽人講到咗5-P6, 好多人會后來居上.> 對呀! 看大囡今年全級考頭五名的名字都係在1-4年級都好似未聽過

我大囡英文考默有97分呀! 好開心呀! 英文評估居然有29/32的好成績,因不懂collision的同義詞(未學過)而扣了2分.我盛讚佢! 希望佢呈分試都能夠保持水準.

今天又是半日安,跟著那三天我放大假,間中會上來傾傾!
‹ 上一主題|下一主題