用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂現家長 / potential 家長會
樓主: Homama2004
go

一呂現家長 / potential 家長會 [複製鏈接]

Re: 一呂現家長 / potential 家長會

Homama,
原來馬鐵上蓋..咁好方便0者?不過唔知仔仔到時成績點呢?
希望入到呂中啦...
我都希望大家媽咪到時小朋友派位都如願得償..我地為人父母就唔駛擔心0拿?

candytl,
暑期作業一定要做架..改唔改就另一回事...???

Homama,
我都有同感..今年小朋友剛做完音樂科莫札特Project,老實講小朋友連字都唔識打..如何search資料呢?未又係要媽咪諗計仔..或者帶住做?四年級如果做group project仲難控制 就睇邊個緊張做0者..同埋都幾難大家約埋一齊做...

candytl, Homama,
星期六、日只係幫仔仔溫左3課常識書、作業連生字(包括所有圖),同埋預默(只係串)下星期英文...仍需努力呀?最衰自己又唔爭氣作感冒....唉!依家又流鼻水要頂住呀....

Homama,
原來自己大頭蝦無睇清楚妳係e-mail比我地,我已經收到
0拿?無言感激都唔知講咩好...??好多謝妳呀...資料好詳盡呀..(weekend想上網搵已經疲累到不得了)

alice,
不用客氣!!祝你早日康復!!你都很勤力喎!
大囡今天mock oral exam,昨天她都很主動叫我同佢講吓! 我真真好擔心,但在她面前又不可以表現出來!!

p.s. 我pm了一個詢息給你,請看看!

Homama,
多謝妳關心..今朝已經睇左中醫0拿..係頭暈暈眼訓囉..希望快d好番啦!
尋晚有7樣功課..都唔知有無搞錯.. 可能趕課程考試啦,晚黑溫得一課常識咋?今日開始奉皇太后命令放學唔准睇彈珠人直至考完試為止 希望早d搞掂d功課溫書...下星期二又考默中文呢?都未睇過..哈哈!
講開今次音樂考牧童笛(因上次彈左琴)..我都未見過佢係屋企練習過...我話吹到走晒音實行蛇都死...哈哈哈!(藤藍裡面d响尾蛇呢?...
candytl, Homama
想問下妳地點同小朋友溫英文架?...
通常妳地有無理會考試前中、英、數評估架..話明唔計分...??

各位早晨!

alice,

睇咗中醫好啲未?
我女潯晚又係好多功課, 佢哋中,數仲未教完, 宜加赶緊課程. 你還好, 有温書, 我潯晚冇時間同佢温, 参加課外活動5:00pm返到屋企, 冲凉,食飯, 做完功課已8:445pm, 練埋琴夠鍾睡覺嘅.   請問考默中文會點考呢?

homama,

今日係校巴站同一位P5家長傾開, 佢話佢黎幾日晚晚失眠
我聽到都鄧你哋緊張埋一份.

通常妳地有無理會考試前中、英、數評估架..話明唔計分...??
>無理會,因一定不會再出一次.
英文現在都幾難溫,不同我們的年代有書.Text sheet的生字一定要熟讀,多會出填充填番差不多意思的.但其他便多是課外題, 記得有一次英文閱讀理解考試文章有humidity high咁上下字眼,題目便問"wet"的同義詞,妹妹答對了,話因看過英文的天氣報導,聽過咁上下音的字.

我個人都幾欣賞現在系統評估的英文改革,真是要日常應用的英文,最近大囡考劍橋的KET,內容和TSA差不多.這才是國際市場上的英文.範圍真是很廣,可以話無得溫!!

英文....唯有看多些聽多些! 祝大家好運!!

考默中文,應是詞語只默課後詞語,但你們三年級以下多一本生本,我都不清楚怎樣考?對不起!!

係呀! 我們5年級的家長個個都神經緊張,但又不可以表現出來喎!我還未到失眼的階段.下星期已拿了大假陪囡讀書.

通常妳地有無理會考試前中、英、數評估架..話明唔計分>>>>>試前我冇理, 按正常咁温書, 但考完就留意點解會錯, 然后再就錯處加強温習.
英文好睇平時, 我就叫阿女先串熟生字, 我平時唔睇功課, 温習時就一次過睇晒. 針對錯處温. 其實温習真係各施各法, 冇話邊套方法好, 最緊要小朋友受就係最好嘅方法.

homama,

KET 係 FOR F1-2渦, 你囡囡得P5就去考 好叻.
我要請教你, 除咗睇英文書, 你兩個囡平時點提升英文呢?
靠學校一定考唔到KET.

傻啦! 那天去考試應有8-90%都係小五生來呀!在等候和媽咪傾計時,個個都係為了考中學拿"嫁粧"紙.今次唔合格便可再博11月那次.

我大囡考完話oral就好淺,但listening & writing就一半半啦!,我只望佢pass而己.今次沒有幫細囡報,因上年暑假考flyer,妹妹得了14個盾,家姐得了13個盾,便有比較.我有時都很無奈,兩個程度有差異,又不想限制著妹妹的進度,但又顧及大囡的自專心.

不要咁客氣啦! ...因我都不懂怎樣提升!?!大囡班主任(非常好的老師)拿成績表見面時,我有請教佢,佢提議可以平日見一些英文poster,單張便要同佢哋講,問下佢哋問題,而文法可以留番佢哋教.你可以參考參考!!

‹ 上一主題|下一主題