用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 劍橋英語班...辦得差
go

劍橋英語班...辦得差 [複製鏈接]

今年細女報讀劍橋英語班...上咗2堂先知原來唔係由西人教...打電話問主任...佢話唔關學校事..叫我自己打去問果間公司...點解唔派西人來教..以我所知大部份劍橋英語班是由西人教的..讓學生多接觸及盡早學好外語..對於學校這種回覆...是不可接受
   0    0    0    0

劍橋英語課程係鼓吹外籍導師任教..
考個課程試都要400-500蚊...
英中中學好o弟呢張證書...
o弟佢考到幾多偱牌和口試好先收架...
你果個讀緊一年級...到升到二年級時..如果比果個梁老師教仲慘..
我都係講番我的心聲"姐"...但我已等了5年啦...除了校長和幾位主任好d...其他就???xxx你自已跟貼d好

至於教深野...我都唔明點解學校可以跳禁多級教
就以四五年級為例..今個學期就要做升中預算補充練習...你話係咪要跟緊d啦...教育局亦未必讚同啦...
以往係聖紀文每年都有升中派位結果..A班幾多人派邊間學校..B班幾多人派邊間學校..自從轉入黎係呢兩年都冇通知家長派位派成點..幾多人派英華..幾多人派銘賢等等..大女上年楝學校時問副校長..佢話冇統計..資料家長參考價值低所以唔做..只有全級派往英中百份率...你話係咪心淡吖

keifook2007,

既然你大囡讀六年級那時都咁差(你認為), 為何不幫細囡轉校, 應有其他學校會收  我兩個仔也是在此校就讀, 三及四年級. 另, 你覺得劍橋辦得唔好, 也可以唔係到讀, 去出面讀, 可能有更好選擇? 不過都多謝你提醒我, 原來升中係要睇劍橋成績架, 我都唔知! 你囡囡係由邊級開始讀?

原文章由 keifook2007 於 07-10-22 14:16 硐表
至於教深野...我都唔明點解學校可以跳禁多級教
就以四五年級為例..今個學期就要做升中預算補充練習...你話係咪要跟緊d啦...教育局亦未必讚同啦...
以往係聖紀文每年都有升中派位結果..A班幾多人派邊間學校..B班幾多 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原文章由 Crabtree 於 07-10-22 23:29 硐表

既然你大囡讀六年級那時都咁差(你認為), 為何不幫細囡轉校, 應有其他學校會收  我兩個仔也是在此校就讀, 三及四年級. 另, 你覺得劍橋辦得唔好, 也可以唔係到讀, 去出面讀, 可能有更好選擇? 不過都 ...

由最初級Starters讀起跟住Movers & Flyers  取得14個偱牌(最高是15個)...
我大女今年經驗是..見到銘賢收表時如果五六年級中英數唔過85分以上都同家長講你會唔會考慮報另一間...不過我都不是放這間為首選..

原文章由 Crabtree 於 07-10-22 23:29 硐表

既然你大囡讀六年級那時都咁差(你認為), 為何不幫細囡轉校, 應有其他學校會收  我兩個仔也是在此校就讀, 三及四年級. 另, 你覺得劍橋辦得唔好, 也可以唔係到讀, 去出面讀, 可能有更好選擇? 不過都 ...

冇辦法啦...深水埗冇"Mug"學校可揀...間間都差唔多...我念住近佢地返學同埋我呢個人起愛靠自已多d...香港現階段教育環境都係填鴨式教學...除非讀國際學校啦...但好貴...我冇禁多$$$$$

哦! 原來咁! 但劍橋之前係唔係西人教, 定抑或由始至終都係local教? 可否分享吓, 你大囡全級考第幾? 派了入邊間? 我認識一個剛曅業派去安柱. 不過從學校刊登派位結果, 好似剛剛嗰屆無前年派得咁好, 由80%下降至70%.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原文章由 Crabtree 於 07-10-23 15:00 硐表
哦! 原來咁! 但劍橋之前係唔係西人教, 定抑或由始至終都係local教? 可否分享吓, 你大囡全級考第幾? 派了入邊間? 我認識一個剛曅業派去安柱. 不過從學校刊登派位結果, 好似剛剛嗰屆無前年派得咁好, 由80%下降至70%. ...

全級考頭15名..現在讀上智..但係全校派幾多個去就唔知啦...佢話70%Band 1  ...係Band1頭果d學校吖定係Band1尾果d學校就唔知啦...出面好d果d學校會分埋Band1 , 2 ,3架...等d家長容易d去選學校..我上年就冇啦..班主任只係列出三類Band的學校係黑板..叫我地d家長o弟住來選然後交番學校給佢o弟囉

既然大囡都可以迫到, 細囡亦可以慢慢嚟.

原文章由 keifook2007 於 07-10-24 22:31 硐表

全級考頭15名..現在讀上智..但係全校派幾多個去就唔知啦...佢話70%Band 1  ...係Band1頭果d學校吖定係Band1尾果d學校就唔知啦...出面好d果d學校會分埋Band1 , 2 ,3架...等d家長容易d去選學校..我上年就冇啦..班 ...

‹ 上一主題|下一主題