用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會主愛小學 有派位結果喇~
go

有派位結果喇~ [複製鏈接]

好緊張~岩岩上主愛網睇到有派位結果...可惜得個NO.無名既...我無帶個no.返工...99又未去睇...唔知結果點 急c人...

有無人都係等派主愛架?
   0    0    0    0

生氣是拿別人做錯的事來懲罰自己!

派唔到...

有無過來人可以教下我點做???

依家除左等統一派位...仲有咩可以做呢?

係唔係要等到統一派位(touch wood)派唔到先可以去叩門架???

叩門信要點寫架???

唔該各位指點下我呢位煩惱媽咪

生氣是拿別人做錯的事來懲罰自己!

原文章由 YENCHAN 於 07-11-26 14:17 硐表
派唔到...

有無過來人可以教下我點做???
依家除左等統一派位...仲有咩可以做呢?
係唔係要等到統一派位(touch wood)派唔到先可以去叩門架???
叩門信要點寫架???
唔該各位指點下我呢位煩惱媽咪 ...

可否告知你有幾多分呢?而自行分配學位階段是否選主愛做First Choice啊?
以前的劉校長在葵浸開talk時曾經講過,大抽獎都是跟分排的,所以通常派得最不理想的,都是大仔/女。但只要是有心的話,還可以試試在完成統一派位後叩門的,時間大約在明年六月啊。在這段期間,必定要好好訓練孩子,讀多一點課外書,學習一下看圖講故事的技巧(通常叩門面試都是用這形式的),並且可以考慮自K3下學期開始做一點簡單的P1練習,這至少可以給副校長一個很smart 的image,但又可以讓小朋友上小一後適應課程的改變時,不用太辛苦,大家都有益的。

主愛其實是可以不用叩門信的,除非是你有門路找人幫你信去校長室並叮囑校長必定要看,否則報名考候補時,全都不會收的。

重點是趁這幾個月train好孩子。(而我那時只有一個月train大少,幸好還可以「標尾會」。)

各位媽媽,本人想下你們的小朋友是讀哪間幼稚園才派到這間小學?同埋這間小學是否很好架?
[size=medium]文廸 :wink:

‹ 上一主題|下一主題