用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去SC in 完,有感而發
go

今日去SC in 完,有感而發   [複製鏈接]

今朝去in 完, 一路在校外等老公同囝, 呢半小時見到有D場面,另外有感而發

見到幾位小朋友喊住由父母抱住出黎,我唔知佢地咩原因喊,可能佢地想玩校園裡面既玩具等等

期間見到有位父母因為小朋友喊唔肯收聲, 企埋一邊一巴巴咁打落去塊面珠仔叫佢收聲

期間見到有位父母,反問小朋友剛才什麼事係班房裡面喊 ? 雖然把口講左句算啦算啦,但MAMI面上已流露出黑面,而且問左2次,點解點解你頭先在班房要喊 ? 小朋友仍呆呆地無反應 (係我角度,追問下去有用嗎?)

期間又見到mami 一in完, 一出門口見到Daddy 已搖晒頭講in得唔掂,好差好差

臨離開時,見到Lift口, 有個囡囡喊到瞓係地下,又大叫, Daddy好惡咁NO No No , 但小朋友仍然狂奔咁喊

當我見到呢D情況, 心裡想... 你地有無想過小朋友喊既原因, 會唔會係你地父母比得多左壓力佢地 ?
畢竟呢半年去左唔少N班面試,其實真係見盡好多人生百態, 考到入名校唔等於一齊的, 父母身教比起你讀邊間名校更為重要, 幼稚園只係一個輔助, 家庭才是一個真正去教育我地小朋友

Gelaton  totally agreed!!  發表於 12-2-27 15:17
文小吉  POOR BABY  發表於 12-2-25 21:14
文小吉  POOR BABY  發表於 12-2-25 21:13
   7    0    18    0

回覆:今日去SC in 完,有感而發

冇錯,學校唔係萬能,家長先係小朋友

CCFU  似乎部份人玩呢個遊戲,已經難以自控, 名校既魔力實在比家長唔少壓力  發表於 12-2-24 15:38

父母都係人,都會有期望,有壓力,都會有失望,情緒差的時候。
雖然唔應該比小朋友咁多壓力,但個社會係咁,有咩辦法。

CCFU  呢個社會既教育制度催逼到家長們好辛苦  發表於 12-2-24 12:53

現今嘅父母都係大細路,想控制情緒又談何容易,自問EQ低,只有努力學習同小朋友一起成長。

CCFU  無錯,EQ真係一門很高的學問, 講就容易做就難  發表於 12-2-24 12:52

如果你見唔成份工比家人勁鬧,你會點?大人都要將心比己,他們只是小孩子

CCFU  打漏左..你BB都愛Barney 。我個囝超級FANS  發表於 12-2-24 12:58
CCFU  我相信小朋友知道發生緊咩事, 要佢去適應一個陌生環境, 談何容易呢

你BB都會  發表於 12-2-24 12:56

小朋友都有自尊,真係唔好打面珠仔.. 我接受唔到

ce366  真係好嬲!!!!  發表於 12-2-29 11:02
hecabb  同意~~父母身教要比小朋友嘅愛係最重要,名校只係提供一個好嘅學習環境而已  發表於 12-2-28 20:09
Gelaton  聽到心都實埋!!  發表於 12-2-27 15:20
SCKnight  自己小朋友,點打得落手?再者,學校又唔係小朋友自己揀嘅,點解要打要鬧?  發表於 12-2-24 22:24

對,IN完就算啦!不要怪小朋友的表現唔好,否則下次他會更差!要鼓勵,大人都喜歡人鼓勵!

CCFU, 你講得好啱, 父母身教係好重要的!!! 我好明白呢個道理, 但係有時又真係控制唔到自己的情緒, 因為我本身EQ都唔高 其實我個B都算乖架拉, 好少係街度扭計, 平時只要有我係度佢就乜事都無GE, 但有一次唔知佢係咪唔舒服, 係公園發脾氣, 爸爸要抱佢又唔肯, 佢一路喊一路賴地, 搞到人人都望住佢, 我企咗係度唔知應該點做:應該先安撫咗佢算數,定係用"刻意忽視"呢招, 等佢知道咁樣發脾氣係無用架?但我企係度好耐佢都唔收聲,途人側目令我無法"忽視",我走去佢身邊抱起佢,但忍唔住惱佢做乜發脾氣做馬騮戯比人睇, 惱完又後悔:個B可能係唔舒服先咁扭計啫。。。到而家我都係唔知幾時先啱用"刻意忽視"

torunpoland  老實說
你本身EQ不高, 千萬別旨意孩子EQ高! 自己控制不到情緒的後果, 有咩理由要他來承受?  發表於 12-2-24 14:36

CCFU, very agreed with your comment!
My hubby said our kid's performance was not good during the interview since he had no response at all when teachers asked to sing!  I told him most of the kids who are unfamiliar with new environment and in front of so many ppl would behave like this!

其實真係好難,唔好講小朋友,大人去到一個陌生環境見咁多陌生人都驚驚地要時間適應啦,仲要唱歌><

CCFU,好同意呀。

雖然我囡囡係細B,唔會去IN 啲名校,但係我同老公經常都提醒自己,唔好比太太壓力BB同埋自己,因為父母都係想小朋友開開心心咁成長,如果因為面試搞到又打又鬧,一啲都唔值得呀。

SCKnight  我見過有家長打個小朋友打上隱,而小朋友亦學識還拖。No eye see.....  發表於 12-2-24 22:27
CCFU  我相信個對父母唔係第一次打個小朋友, 越打個小朋友越反抗  發表於 12-2-24 15:40

回覆:oooasis 的帖子

父母都係人,都會有期望,有壓力,都會有失望,情緒差的時候。--->但唔應該發洩在小朋友身上囉!!

考唔到sc會點?一世無出色?一個歲幾人仔就要在短短幾分鐘表現自己,學校又要求多多。其實大部分入到都靠connection. 算吧這個世界已變得畸形。this city is dying!

這個場面好令人擔心,原來香港教育所帶來的壓力直接間接反映到父母及子女身。
面試只不過是一個過程,這間幼兒園不收,去另一間囉!最重要小朋友童年要開心,幼兒園老師有愛心,疼錫你的兒女,讓小朋友在愛的環境下成長。
是不是考不到,就不讀書嗎?
如果真的如這班黑面家長所願入到st.cat, 只會繼續惡化下去。家長只會不停追問小朋友今日學了多少個生字,又會問老師要不要參加xxxx校外英文班。而不是真正關心小朋友上學愉快嗎?幼兒成長發展得到適當引導嗎? 這個情景相信大家不想看見。
所以,大家要放鬆心情!最重要小朋友身體健康,在開心和愛的環境下成長!

係街一巴巴打小朋友好唔應該, 其實佢地而家仲好細個人仔, 係陌生的地方控制唔到自己的情緒唔出奇, 做家長應該安慰同幫助佢地去克服, 一味怪責無補於事.

入唔到sc唔等於世界未日, 親子關係先最重要. 小朋友而家先in pn, 如果而家都已經咁緊張, 到小學中學點算?

回復 CCFU 的帖子

多謝你的分享,其實有時作為家長真是不其然或不自主地給小孩子壓力,甚至有情緒行為出現。所以要時常警醒,真正給予孩子良好的教育,其實是家庭﹗﹗

咁細個人仔真係唔好要求咁多, 仲要一巴打落面度, 小朋友心靈一定痛過塊面。我個仔都係細仔, 當日考N同D名校無緣, 我地帶佢考地區私校插班, 佢表現做到合付當時年紀應該做到O既, 我地都已經覺得引以佢為榮, 小朋友已經盡左力。有時考學校都要睇小朋友同學校O既緣份, 玩左考K1遊戲一半, 見阿仔越黎越唔ENJOY, 臨尾已經有好多無去。

這個場面好令人擔心,原來香港教育所帶來的壓力直接間接反映到父母及子女身。
面試只不過是一個過程,這間幼兒園不收,去另一間囉!最重要小朋友童年要開心,幼兒園老師有愛心,疼錫你的兒女,讓小朋友在愛的環境下成長。
是不是考不到,就不讀書嗎?
如果真的如這班黑面家長所願入到st.cat, 只會繼續惡化下去。家長只會不停追問小朋友今日學了多少個生字,又會問老師要不要參加xxxx校外英文班。而不是真正關心小朋友上學愉快嗎?幼兒成長發展得到適當引導嗎? 這個情景相信大家不想看見。
所以,大家要放鬆心情!最重要小朋友身體健康,在開心和愛的環境下成長!

我個仔是09年12月尾出世, 所以在去年10月已先in左SC一次K1作預演, 當時我個仔連叫咩名都講唔出 ( 而家又識叫喎 ), 老師馬上黑面, 小朋友, 你估佢地傻架, 識睇眉頭眼額架,  佢in完都好唔開心, 之後去in其他幼稚園, 見到個門口, 見到有個姐姐登記, 有張枱, 已經講bye bye, 要走喇.

SCKnight  小朋友心靈好脆弱,有挫敗感嘅話,需要時間淡忘。  發表於 12-2-24 22:30

補充一點, in完SC K1之後, 我反而下了決心, 不再報考SC的PN了. This is not my cup of tea.

love822rita  其實家長們:你們有查找為什麼個個小朋友IN完都會喊嗎?  發表於 12-2-26 00:55
‹ 上一主題|下一主題