用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N1面試經驗(嘉德麗、英藝、啟思、呂郭碧鳳、榮光) ...
go

N1面試經驗(嘉德麗、英藝、啟思、呂郭碧鳳、榮光)   [複製鏈接]

我是兩個女嘅父親,亦是一個頗注重女兒學習或者成長的父親。大女現在十八個月大,都是諗住明年讀兩歲班,見大家都咁緊張子女能夠考入一些名牌幼稚園,真想同大家分享一下之前的面試經驗。

今年我本想幫大女報考八間幼稚園的2013年兩歲班:

1.
嘉德麗(第一城) : 此幼稚園是我的第一志願,預備功夫亦最全面,分享會&開放日都有參加,精心編寫面試時我的對答講稿,大女的表現亦是最好。一坐底老師俾張form問女女相中是誰,之後同佢玩砌圖形板,叫佢做簡單指令,例如俾野老師或收拾玩具,又問吓眼耳口鼻位置等等。最後問家長為何選擇它那幼稚園。

評價 : 由細已開始讀中國古典文學,語文程度深,校舍比較舊&細,沒有露天話動空間,學費貴。

2.
啟思(帝堡城) : 此幼稚園是我心宜之一,大女的表現普通。只可一位家長陪同入校,登記完後安排入一個課室,當時有四對考生與家長分別座於三張枱。老師俾本布書叫女女找出車&花,問吓眼耳口鼻位置,叫佢做指令,例如俾野爸爸或收拾玩具等等。沒有問家長問題。

評價 : 校舍新又大,但老師俾我嘅印象麻麻,活動教學,語文程度比較淺。

3.
樂基(駿景園) : 因為3/11先可以報名,最後沒有報考。

4.
榮光
:
初時此幼稚園不是我杯茶,因為對此校沒有太多認知,面試時入到校室老師讓考生玩,我估老師有觀察考生表現,大家玩咗一陣後,老師就逐一問家長幾條問題,誰照顧孩子,識唔識自己食飯,沒有考女女什麼,只叫佢做簡單指令,例如俾野爸爸或收拾玩具。

評價 : 校舍是我所見之中最大,老師亦非常友善,K1開始只有全日班。

5.
孫方中
: 12
月頭面試

6.
呂郭碧鳳
:
此幼稚園只是我的水泡,女女的表現好好,因為只考吓佢切野,煮吓飯仔,俾部大字典機佢按吓d掣,積木疊吓高。最後問家長誰照顧孩子,只寒喧幾句。

評價 : 校舍比較舊&細,老師都好友善。

7.
英藝(沙田) : 很遲才知溱岸八號有幼稚園,所以十月才報名,還要去大埔面試。女女的表現普通,等咗差不多一個鐘才面試,幸好那裡有好多大型玩具,仲有個波波池,可以消磨吓時間。老師同佢玩砌圖形板,叫佢切吓野,做簡單指令,例如俾野老師或收拾玩具,又問吓眼耳口鼻位置等等。

評價 : 校舍一定新,但未有得參觀,老師可能大部份都係新請,所有野都有待觀察。

8.
小時候 : 收到面試信, 但沒去面試

總結 : 考咗5間幼稚園,面試時老師話上午班好full,問我會否考慮下午班時,我全部都否決。結果呂郭碧鳳、嘉德麗、啟思、英藝和榮光都取錄為2013N1上午班學生。

面試深淺排名: 嘉德麗、英藝、啟思、呂郭碧鳳、榮光

校舍環境排名: 榮光、啟思、嘉德麗、呂郭碧鳳、英藝(2013/8開啟)

學費價錢: 英藝(估計最貴)、嘉德麗、啟思、榮光、呂郭碧鳳

課程深淺: 嘉德麗、英藝、榮光、啟思、呂郭碧鳳

留位費: 呂郭碧鳳($660)、英藝($660)、啟思($660)、嘉德麗($600)、榮光($600)

最後希望大家能夠考取心宜幼稚園 !

後記:

24/8/2013參加了榮光的家長會, 十分喜歡這幼稚園有一個名為"混齡活動", 讓高年班的哥哥姐姐帶領學弟妹參與活動, 如講故事或玩遊戲等...

eaglesham    發表於 13-10-23 20:54
dv2bb    發表於 13-6-14 15:32
volar    發表於 12-11-9 16:09
volar    發表於 12-11-9 16:08
   198    0    7    0

回覆:N1面試經驗(嘉德麗、英藝、啟思、呂郭碧鳳、榮光)

Thanks for sharing!

樓主好積極面試..
謝分享!

回覆:ab081178 的帖子

謝謝分享。那你選定女兒會讀哪一間呢?

回覆:universe2012 的帖子

非常詳細,多謝

好詳細!!!謝謝!

如果我老公有你甘積極就好

soso3509  Agree!!!  發表於 13-8-27 03:07
vianau    發表於 13-5-29 08:39

Would you please also share how you train your daughter at home?  Thank you.

回覆:reneemama0118 的帖子

其實我好想俾佢讀嘉德麗,因為個妹(沙田區小學教師)話嘉德麗嚟嘅學生普遍係語文能力高d,但一諗起兩個小朋友學費加雜費過萬蚊嘅時候,就決定讀榮光。

回覆:zhouyier 的帖子

平時買d玩具同佢一齊玩,講吓故事,上吓Playgroup對小朋友好有幫助,可以早d習慣面對老師和大班小朋友,以及早d學識一些簡單指令。

可唔可以share 下你覺得乜嘢Playgroup and 玩具有幫助?thanks!

多謝分亨。我也想知買什麼玩具玩及上什麼Playgroup,謝!

回覆:ychan12 的帖子

砌吓圖形木板;叠吓積木,杯杯,圓形環;煮飯仔等…上吓幼兒潛能訓練課程

Thanks for sharing!!

多謝你的分享呀。。好詳細呀。。。THX ALOT

Thanks for sharing!! 你嘅囡囡們好幸福!!

引用:其實我好想俾佢讀嘉德麗,因為個妹(沙田區

原帖由 ab081178 於 12-11-09 發表
其實我好想俾佢讀嘉德麗,因為個妹(沙田區小學教師)話嘉德麗嚟嘅學生普遍係語文能力高d,但一諗起兩個小朋 ...
放心:榮光點睇也好過嘉德麗,嘉英文水平實在太底了

hebe2010 發表於 12-11-10 08:07
放心:榮光點睇也好過嘉德麗,嘉英文水平實在太底了

嘉英文水平實在太底, 何以見得呢?
‹ 上一主題|下一主題