用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
樓主: vvmakyy
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

vvmakyy,
我選擇金巴倫都係覺得佢比起九龍塘的幼稚園唔貴,
加埋雜費當要大約$3000 倒,  同埋佢在九龍塘辦學都有二十幾三十年若差的話都不可能立足咁奈,  學校裏面有好多學生在兒童節目影的相片,  好似好開心好多活動咁,   但唯一是好少家長提及,  覺得無咩人識同知佢好唔好,  所以我都周圍問吓讀過的家長,  如果妳知幾多都打多啲入來傾吓,   我唔想再周圍

mickeywinnie3,

你講的$3000雜費是否指一年呀? 包括什麼?

第日返學後多d互通消息

vvmakyy

vvmakyy ,
其實我是話大約要預交比學校每月 $3,000因為
每月學費$1900 + 茶點$280 + 校車$850 + ($200-300特別活動...生日,party,旅行....) , 心中預了一條大數,  咁就不會覺得學校惊水深!!!!
mickeywinnie

vvmakyy :

我囝囝今年九月份讀k.1,我估計(細仔)學習會較慢,所以想同佢repeat k.1.

winniemickey3:

我認同你預算.比自己知道支出.
每間幼稚園都有雜費、捐錢來維持,我希望大家小朋友入讀金巴倫會學到好知識,好訓練.

天使媽媽 ,   vvmakyy ,
一間學校辦得好唔好,  小朋友放學後唔開心我地應該睇到的!!  如果學校唔好學生一定流失,  我地開學之後慢慢睇吓小朋友反應開唔開心才下決定!   因我暫時只聽到金巴倫除了雜費多之外一切都好好無咩唔好!!
但我想問妳地會唔會或敢唔敢向學校提出意見呀!!
如可以有其他家長和應,  我會一起提出發問,  (例如茶點有咩.....,  交費用途..,  上堂方式等.........)

mickeywinnie,

當然要問啦,
我曾經打過去問茶點有咩食物, 只不過我覺得茶點費太貴, 暫時自已弄d簡單的食物給囡囡先, 等遲d囡囡話想跟學校時先再交番啦!
上堂方面, 我之前聽過佢地講上英文堂時, 一班二十幾個學生一齊上, 唔係分組上, 由英文老師講英語, 另外唔記得有一個或兩個中文老師在旁維持維秩序, 中文老師係唔會翻譯o架, 等小朋友自已領會, 但我實際都唔知係唔係咁, 等小朋友第日返學再問佢地啦!  或者有冇人可以答到我呀?
咩叫交費用途?

vvmakyy

vvmakyy ,
我所講的交費用途是只希望學校當每次須要交費時有收據列明清楚包括了什麼,  用作什麼咁解,  以免我地交費後都不知洗在那裡!!

好耐無上bk! 上次提及個研討會, 去左, 主要係play左d平時上堂既video你地睇下先, (每班都有)等家長有個concept平時係點上堂, 另外佢地上堂係從活動上學習 (英文及普通話), 等小朋友容易吸收! 聽落都ok gar! 另外我見自己小朋友真係有進步, 今次主動走出去扮故事人物(英文老師示範平時點樣講故事) 以前係絕對唔會! 所以大家都可以放心俾佢係呢度讀! 真係讀得開心! 另外暑假佢地有同另一機構舉辦暑期活動, 好似平時返學, 好唔好未知, 可以到時7月再告訴大家! 雖然雜費係多d, 不過好似mickeywinnie話, 加加埋埋大約$3000到都係同其他同區差不多! 咁諗都可以接受!
學校真係ok! 我而家都對佢地有信心左!

EstherCheng,

你真係好耐無上來 BK, 有時間就上來講o下你囝囝上學的程形o黎聽o下, 我都好想知多d! 依家你仔仔需唔需要寫字架, 普通話教o左d咩呀?

vvmakyy

妳去佐邊呀?真係好奈無見了!
vvmakyy,  esthcheng,  天使媽媽 及其他媽咪
我地似唔似同學呀??   因為我地成日要傾返學D 嘢!!
哈哈!!   但我真的好鐘意聽!!  
MICKEYWINNIE

hi all moms :

EstherCheng :
大家都很忙!我剛才見到你講囝囝學校近況同最新資料,令我再深層了解學校運作模式.增加信心.謝謝你回報

Vvmakyy, Mickeywinnie, other mami :
我地互相溝通漸漸地成為一班(媽咪)同學仔成員,好有親切感!!! 有最新(校園)消息,敬請匯報!!!

下學期開始寫字, 英文寫到O, P, NUMBERS寫到7
中文, 寫:
一十大人口日月朋田石上下大刀尺豆牛天
普通話母親節個時, 講謝謝媽媽, 另下雨天, 雨衣雨傘..等
vvmakyy 寫道:

你真係好耐無上來 BK, 有時間就上來講o下你囝囝上學的程形o黎聽o下, 我都好想知多d! 依家你仔仔需唔需要寫字架, 普通話教o左d咩呀?

vvmakyy

EstherCheng ,
妳有無睇之前我同vvmakyy post上來話,  我地註冊那天沒有交茶點費學校唔多高興呀!!  佢地話第日我地要番好麻煩

我估計 :-
1. 因為我見佢班房有D LIST係邊個小朋友有無訂茶點, 老師係根據個LIST派, 佢地可能覺得要特別分開唔派俾D無ORDER茶點的會有點trouble, 又或者
2. 學校擔心到時老師派茶點時, 有d小朋友係無派, 驚小朋友喊又或者扭計, 到時都唔知俾好定唔俾好, 唔俾可能要時間安撫佢, (但只有約15mins茶點時間並且又要take care其他小朋友), 俾佢地可能學校覺得好似"sit"左, 萬一其他家長知道, 可能會借意唔訂茶點! 學校自己都會好難control law!!

純粹個人猜測!

我無聽到呀, 因為我見佢個班個個都有訂!

我地6 月會通知再到學校呀!! 妳知唔知除攞校服係做咩呀??會唔會介紹學校的詳情及老師比我地知

應該只係攞書, 書包, 茶具, 校服, 訂埋校車, 可以訂鞋(如有需要)
遲D臨開學前再有多次家長會, 到時睇埋分邊班, 介紹班主任...

thank you!
vvmakyy,  嘩我地又要請多兩日假啦!!  原來要分開幾次做呀!!   

我覺得好麻煩囉, 成日要請假去學校, 太浪費時間啦! 都唔知學校點唸o架, 浪費家長的時間

vvmakyy

我唸又係方便學校做

我上年多數是sat gar!
mickeywinnie3 寫道:
thank you!
vvmakyy,  嘩我地又要請多兩日假啦!!  原來要分開幾次做呀!!   
‹ 上一主題|下一主題