用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

NKW

我阿女以前不嬲都係夜鬼, 所以當初都

嘩,訓唔夠八個鐘都支持倒真犀利,我個女訓十個鐘都唔夠, 所以成日發脾氣. 咁早餐點安排呀?我個女帶包番學校食.

maggkiki, NKW

我個仔都夜瞓架, 平均都10點幾至瞓, 6點半起身, 每朝都係半拉半推咁起身擦牙換衫, 所以佢成日唔夠瞓, 好可憐, 都唔知佢喺學校有無 . 佢眼瞓時都會發脾氣, 但有咩辦法吖! 每日24小時都唔夠用 :cry:

早餐當然食唔切啦, 咪就咁飲奶, 然後再俾佢帶d蛋糕或餅乾係小息食.  好在我個女又唔會發脾氣, 雖然係眼

maggkiki,
妳個女仲可以放學後好忙咁食野, 睇電視, 然後先做功課,好嘢! 眼訓都唔扭計.
係嘞!我見妳喺(高嘞小集中地)度pm比Zoey前輩,係咪妳想問d深入d嘅私人問題呀?抑或妳同佢早已認識?

我同Zoey唔認識架, 不過佢成日都咁幫忙, 咁

maggkiki
Pls check PM.

星期六遊戲日有冇人會參加親子比賽呀?  我阿女要我地一齊參加, 希望到時唔好做包尾大班啦   

各位媽咪:
派咗第一張成績表喇,囝囝囡囡成績ok嗎?我阿囝就不太好囉   !因英文科太差,故拉低咗平均分,得8分7到,全班考得25,一半都無   ,雖然老師話因佢個班d分數前(10多名)偏高,故如在A班應可有十幾喎,都唔知係真定假!另外你知唔知係咪只係4科主科計入平均分,其他學術科只分A-D等不計入平均分呢?  

我想問下:班上的名次是否需要問老師才可以知道的﹖家長會嗰日老師只是話在10名左右,我又唔記得問老師確實的名次,我個囡聽其他人講:佢個名次都是20 幾,所以我叫個女昨天再問老師,老師只是話返來睇成績單就知,但是我們揾咗好久都揾唔到,所以想請教吓。

謝﹗

Hi, Joyhc, carayan, 我路過見到大家有小小問題, 我亦想同大家分享下!

照過往幾年, 不同老師有不同習慣, 有些老師係要你問才講, 有些老師會用鉛筆細細仔寫在成績表背後, 有些寫在前頁右上角, 如果你有問題, 可以再call 老師問清楚, 她一定樂意回答. 不過低年級名次只作參考, 最重要是針對小朋友既問題改善才是上策.  就好像carayan仔仔, 知道問題在英文科, 便在英文多下功夫, 如多看英文故事書, 有時要重複做下學校的練習等.  另外每班的程度有時也會有一段距離, 我記得小女有一年與另外一班的同學比較, 小女各科分數也低於那位同學, 但班內名次竟然高過那位同學幾名    , 之所以我說班內名次只作參考law!
菲媽 =^_^=

joyhc
通常, miss會在成績表的右下?用鉛筆寫住名次的, 你留意下.

carayan :
妳話阿囝總平均分得87倒而考25名,咁佢個班d同學仔分數可能好高呢!87已經唔錯了.但老師話在A班應可有十幾, 咁佢咪知道各班所有成績?
4科主科:中英數常是考試範圍,但如視藝科均屬常識之一,比分可能是平時評估累積.我唸應該照計分的.我女就因為呢科輸的好慘.佢由細到大都唔喜愛畫畫,亦冇學過.我又唔曉,先天和後天都不足,無計.... :cry:

我估全級每班班主任應該知全級所有成績的,因我過日問佢班主任阿囝全級考幾多,佢話學校規定不可以講,咁即係佢知但唔講得囉!不過每班成績一定有高低唔同,而家佢地仲係第一年小一,最緊要開開心心就好囉,我唯一擔心係升班問題!    因下次考試阿囝英文一定要爭氣,speaking同G.E要合 格!
NKW 寫道:
carayan :
妳話阿囝總平均分得87倒而考25名,咁佢個班d同學仔分數可能好高呢!87已經唔錯了.但老師話在A班應可有十幾, 咁佢咪知道各班所有成績?
4科主科:中英數常是考試範圍,但如視藝科均屬常識之一,比分可能是平時評估累積.我唸應該照計分的.我女就因為呢科輸的好慘.佢由細到大都唔喜愛畫畫,亦冇學過.我又唔曉,先天和後天都不足,無計.... :cry:

ak25 & 菲媽:
多謝你們的指引啊﹗我回來看到名次,是寫了在成績表的後面的右下角,唔怪得老師叫阿囡回來看成績表的後面啦﹗

阿囡的名次都令我很滿意﹗雖然話分數不代表一切,但是就很難可以真的做到,不過這次的成績,亦可以令阿囡得到一定的鼓勵﹗

滿意就好了, 我今次都有個大驚喜, 很開心, 希望可以keep住啦, 大家努力呀!

哇,有大驚喜咁好﹗那就太開心的,考得好的要繼續努力,考得差的亦不要灰心啊﹗只要努力咗,盡了全力就可以啦﹗

:

唔好意思,我個仔都係讀民生,不過係幼稚園K2,
想問吓你地民小上中文堂係用廣東話or普通話嘅呢?
thanks!
另外每月學費+午饍費要幾多$?

TAMAMABB
上中文堂係用廣東話教嘅,而另外再有普通話課.
由2006年小一起全日制每月學費$2880.-
午饍每餐$15.-(三選一都幾多選擇),可以自己帶飯.其實都有唔開心點解舊制小五同小六全日就只需
$1600.-為此都爭撐咗好耐,但亞女實在太投入嘞,
點可以比佢放棄一間咁好嘅學校.
妳仔仔讀得開心嗎?應該很快樂和投入吧!會繼續讀嗎?

carayan,

我個仔同妳個仔差唔多, 又係英文科唔合格, 都係考得二十幾, 不過可能我之前無咩期望, 所以沒有太大失望, 我仲諗住佢考三十幾添, 因為英文科滿缸紅, 我都一樣擔心升班問題, 老師已經講明下學期一定要追番, 否則....    , 佢話亞仔其他科很好, 但就為了一科英文而留級就唔抵, 咁我又有咩辦法? 妳都好d, 唔駛返工, 我真係無時間, 淨係得星期六日, 一齊發力啦!  
‹ 上一主題|下一主題