用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

多謝分享,很值得參考👍🏻👍🏻

醒目開學勳章

回覆樓主:

想請教下大家,如果呈一同呈二學校都評估為b1生,但到呈三考得唔太理想跌咗落b1c-2a,咁到大抽獎填表時係咪要由b2學校開始揀起呀?

回覆樓主

感想:默默流淚,搞完阿哥又要搞阿妹.....

yovin 發表於 19-3-23 14:23

其實唔關你事喎, 金豬人多吖嘛!

睇到明年78000,仲多過今年8000,欲哭無淚

mianyang_99    發表於 19-3-27 14:32

carey110 發表於 19-3-25 22:51
想請教下大家,如果呈一同呈二學校都評估為b1生,但到呈三考得唔太理想跌咗落b1c-2a,咁到大抽獎填表時係咪 ...

我會博間乙一band1尾先,乙二先band2頭

回覆 yovin 的帖子

Congratulations !
你同你的小朋友們都好叻呀 !!!

yovin 發表於 19-3-23 14:41

有時,喺EK度!

中作 小學都要貼題目?!睇嚟我p4個細要重新部署

carey110 發表於 19-3-25 22:51
想請教下大家,如果呈一同呈二學校都評估為b1生,但到呈三考得唔太理想跌咗落b1c-2a,咁到大抽獎填表時係咪 ...

揀學校 我非能手, 你留意下EK入面, 有幾位神級 高手 試下pm問佢哋。

如果band 1C→ band 2A: 我認為 好睇區份, 好似將軍澳(西貢區)咁band1位都唔夠, band one學生分分鐘都跌落band2學校, 邊緣人 乙一就唔搏band1啦。

所以要睇你個區 有幾多 band one位餘下。
真係有淨嘅→ 才考慮去唔去選band 1C。
但怎樣選, 我真係唔係好熟學校, 唔想幫倒忙。

就係因為我唔熟 學校, 所以咪 要練功穩陣入band one囉。

chelsea_ying 發表於 19-3-26 00:07
感想:默默流淚,搞完阿哥又要搞阿妹.....

講到AV咁, 笑C我!

retriever 發表於 19-3-25 11:39
恭喜哂...

怎能少得你? 217樓加番你、RUBY、王家爸爸先

我知 講漏咗 一兩個成長夥伴, 其中一個就係你。
「獵犬」 我成日記住中文,見番你先知英文怎串…… 都話我英文唔係太好!

勿看輕香港出產嘅大媽,我哋耐力深厚不見底。

大媽「心得」食譜如下:
練功出血時,吃番兩粒朱古力、飲啖汽水「炸一口悶氣」就可 打通任督二脈 補血了。

retriever 發表於 19-3-25 11:39
恭喜哂...

仲有呀friend.

前面說: 阿媽飛刀,例不虛發!

其實本來想加「small Lee」兩個字 , 緩和一下緊張嘅氣氛…… 不過EK太正氣! 所以最後都冇加到。

bb2911 發表於 19-3-25 13:33
多謝分享,很值得參考👍🏻👍🏻

請問
#後面D數字 是什麼來的?

賜教、賜教

kirstyau 發表於 19-3-26 00:49

中作 小學都要貼題目?!睇嚟我p4個細要重新部署

帖友!你看到重點呀。

你咁有心就提提你……本帖中JJ說出了另一個呈分重點,好緊要的。

大家去尋寶吧!

yovin 發表於 19-3-26 05:43

帖友!你看到重點呀。

嘩!又6am了,zzz……

明日講下九陽神功中數學基本心式。
講番D幫到大家有心家長想知嘅野。

請!

IloveJJ 發表於 19-3-26 07:39
搞完阿哥啦?入咗SPC嗎?

等抽獎啦~好弱

yovin 發表於 19-3-20 10:22
Finally,我完成人生最後一次呈分試(第9次)
考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡 ...
哇, 閉關一個禮拜, 多咗個好帖, 仲未刨晒。

阿女今日最後一日呈分, 自行面試亦完。講到佢, 真係要命。呈一開住架波子, 呈二開林寶堅尼, 做阿媽既, 諗住掂硬啦, 食住花生上網睇人哋做小朋友搏鬥。誰不知三月中自二2nd in滑鐵廬, 佢心理狀態唔好, 跌一跌無咗信心, 呈三走去同我開共享單車!

日日發顛, 發脾四, 唔溫書。我見勢色唔對, 即刻call數研老師加堂, 要保住數學一科。你知啦, 呈分呢樣嘢, 得數學, 得天下丫嘛。最終, 自一面試前一日大爆發, 可能佢壓力爆煲吧, 激到我話唔同佢去自行面試, 叫爸爸去。爸爸緊係驚啦。即刻拉佢入房談心。我偷聽到佢話讀唔入腦, 好驚, 好緊張云云。喊到豬頭咁, 我緊係有兩手準備, 放定兩支鐵匙入雪櫃。第二朝一起身佢又變返正常, 變回一個眼腫小天使。我就出動冰匙敷眼去腫, 幫佢梳個靚頭, 開開心心去面試了。

我哋面試近中午, 沿途都見到見完小朋友, 有笑的, 有愁的。但見愁的多。好奇怪, 上網明明見前輩JM話呢間面試相對易的, 點解咁多愁呢。面試完, 果然易, 阿女開心到跳下跳下, 又正正常常繼續備戰剩低呈分。今日剩返數學、常識, 之前既科繼續淺, 睇嚟, 都會順利完成。終於真正放監了。

p.s.:家姐呈分同時, 阿妹統測。呢個女無乜好, 真係心理質素好到不得了。日日笑到咀都合唔埋, 因為佢諗:測完驗就4月, 4月之後好快就5月, 5月考完試就放暑假可以玩了..........諗起就好開心。佢真係宇宙最強。

yovin 發表於 19-3-26 06:57
嘩!又6am了,zzz……

明日講下九陽神功中數學基本心式。
BTW, 遲咗, 恭喜你同阿仔, 真心高興。

little_yolky 發表於 19-3-26 09:06
哇, 閉關一個禮拜, 多咗個好帖, 仲未刨晒。

阿女今日最後一日呈分, 自行面試亦完。講到佢, 真係要命 ...
咁嘅小朋友最得人歡心開開心心咪好囉

[/url

yovin 發表於 19-3-26 05:43

帖友!你看到重點呀。

Li度高手如雲,有排尋寶, 首先你個中文分享,課文不供詞填充,黎緊大考會同阿細試下 等睇埋閣下數學分享

之前自己出7,80條不供詞填充(上網搵)都冇咩用,岩岩個考二仲錯哂咁濟 今次佢作好過我搵,之前都玩我成日架
‹ 上一主題|下一主題