用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

唔止係呢二日玩到癲, 直頭係一考完試果日已經癲晒, 連我自己都話好耐未試過咁輕鬆, 乜都唔駛理, 一定要好好享受呢二個月啊   

[ 本文章最後由 maggkiki 於 07-7-10 00:33 編輯 ]

Dear all,

我個囡現讀民幼,可否分享一吓你地小朋友的經驗,民幼直升的話程度會否接到? 需否有什麼預備?

Thanks

JCHANG

我的小朋友都是從民幼升上民小, 學習方面沒有大問題, 一般都可以適應, 之前亦沒有什麼要特別預備, 而且大多數小朋友都是從幼稚園升上, 大家更熟悉, 所以唔駛太擔心   

maggkiki

Thanks   因我見你地講考試啲嘢好似好大壓力,我有小許擔心。

想問多小小嘢
1. 今年你們的小朋友第一年游泳,游成點?游泳會否都須要考試? or Test only?
2. 民小有否普通話?會否須要考試?
Thanks

其實民生考試壓力不算大,每年只是兩測兩考。
游泳5月才開始,我覺得玩多過學。
至於普通話就須要考試。

diancon

Thanks

唉呀﹗終於找到了,可以繼續同你們傾計啦﹗
我幾驚啊﹗點解冇咗討論區的,嚇死﹗
放了暑假後,個人輕鬆了很多,好似個囡都乖巧咗,因為冇咁大壓力了嗎﹗
暑期你們有冇幫囝囡報暑期班啊﹖
我就幫個囡報着幾個啊﹗又有甜品班,又有作文班,我都驚佢會忙得制,好彩今年學校派的暑期功課唔是多﹗

我今年同阿仔報咗游水、普通話同畫畫加上原有之拼音同抬拳道應該夠了。

原文章由 joyhc 於 07-7-7 11:21 發表
唉呀﹗終於找到了,可以繼續同你們傾計啦﹗
我幾驚啊﹗點解冇咗討論區的,嚇死﹗
放了暑假後,個人輕鬆了很多,好似個囡都乖巧咗,因為冇咁大壓力了嗎﹗
暑期你們有冇幫囝囡報暑期班啊 ...

我都同阿女報左游水,做蛋糕同跳舞,都好忙

雖然好小暑期作業,但....叫極都唔願做

[quote]原文章由 carayan 於 07-7-8 17:39 發表
我今年同阿仔報

原文章由 carayan 於 07-7-8 17:39 發表
我今年同阿仔報咗游水、普通話同畫畫加上原有之拼音同抬拳道應該夠了。

哈哈,都幾多啦﹗
今天拿了成績表,成績ok嗎﹖我的囡的名次都幾好﹗是我的意外﹗嗯,要獎勵吓佢﹗   你們大家呢﹖

大家都繼續努力啦﹗加油啊﹗

記得很久之前, 學校派了一張通告關於小學生體格檢查, 記得係呢個月要帶小朋友去, 因忘記了張通告放在那裡, 所以唔知要去甚麼地方, 淨係記得個日期, 唔知係咪全部小朋友都係去同一間診所呢? 有無家長可告知應該去邊度呀?

原文章由 hoho1230 於 07-7-9 18:41 發表
記得很久之前, 學校派了一張通告關於小學生體格檢查, 記得係呢個月要帶小朋友去, 因忘記了張通告放在那裡, 所以唔知要去甚麼地方, 淨係記得個日期, 唔知係咪全部小朋友都係去同一間診所呢? 有無家長可告知應該去 ...

吓,咩有張咁的通告的嗎﹖我直情冇印象啊﹗
有冇家長記得啊﹗唔該,唔該晒﹗

你們說的應該是 "學生健康服務檢查通知書"
中心名稱:九龍城獅子會學生健康服務中心
地址: 九龍城侯王道80號  獅子會健康院1樓
任何查詢致電  23822220 / 23832976

有很多同學已經做了檢查, 我的小朋友都快做了, 可以再約時間再做的, 試下打電話去問問, 預約好才去應該會好些.

我地6月尾已經去左,大約要做個半鐘.

[ 本文章最後由 Joanne2004 於 07-7-9 22:32 編輯 ]

恭喜妳的囡囡拿到好名次, 我都十分滿意我囡的成績!

大家努力了一年的沒有白費, 升上小二仍要繼續啊

[quote]原文章由 joyhc 於 07-7-9 13:49 發表

哈哈,都幾多啦﹗
今天拿了成績表,成績ok嗎﹖我的囡的名次都幾好﹗是我的意外﹗嗯,要獎勵

maggkiki:
阿女成績好咪放心囉!我阿仔都有進步,主要係英文料比較痳煩d,所以暑假都keep住返英文oral同拼音,如阿仔keep住而家英文70分到都好喇!另想問阿女有冇講成績表上角老師寫的鉛筆no係名次,因阿仔學號no同呢個no一樣所以都唔知係咪真?

原文章由 carayan 於 07-7-10 12:59 發表
maggkiki:
阿女成績好咪放心囉!我阿仔都有進步,主要係英文料比較痳煩d,所以暑假都keep住返英文oral同拼音,如阿仔keep住而家英文70分到都好喇!另想問阿女有冇講成績表上角老師寫的鉛筆no係名次,因阿仔學 ...

名次是要看成績表的背頁的,阿囡的是寫在右下角的,你返去再看看啦,但是,只是班級的名次,没有全級的。
另外,你們有冇聽過 民生是否没有分精英班的﹖我個囡是咁話 A 班是精英班,我就話 之前聽 D 前輩講是没有分的,唔知邊樣正確呢﹖

ak25, 唔該晒.

carayan, 成績表右上角的鉛筆字應該就係班的名次, 因為上學期見老師時佢都係咁講, 今次都應該係一樣. 仲有每班老師習慣唔同, 有d會寫在背面. 咁你個仔各科都有進步, 考得幾好啦! 可以鬆一口氣.

joyhc, 無錯呀, 我都聽過校長講話民生無精英班.

原文章由 hoho1230 於 07-7-10 14:40 發表
ak25, 唔該晒.

carayan, 成績表右上角的鉛筆字應該就係班的名次, 因為上學期見老師時佢都係咁講, 今次都應該係一樣. 仲有每班老師習慣唔同, 有d會寫在背面. 咁你個仔各科都有進步, 考得幾好啦! 可以鬆一口氣 ...

嗯,要到8月才知道會分到哪一班的,不知道我們大家的小朋友有冇機會分到同一班呢﹖
如果是同一班的話,就可以有更多的話題呢﹗
終於可以放假輕鬆吓﹗好好享受這個假期啊﹗

我女的成績表背頁則寫了兩個名次,(1) 2nd term (2) whole
year. 您地係咪?
有冇回校學游水呀?
‹ 上一主題|下一主題