用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 路德會的功課補導班
樓主: candypoon
go

路德會的功課補導班 [複製鏈接]

回復 1# kittypo 的帖子

第二日功輔班完成,我囡都係唔夠時間完成所有功課。 佢將自已識做的做先,唔識
(口既)漏空,呢個係佢一向(口既)習慣,然後等我放工返黎教番佢唔識果(口的)。
我問佢唔識果(口的)點解唔問功輔班老師?佢話要出去排隊問,我問咁點解你唔出去問呀,係咪好多同學排隊等好耐所以輪唔到呀?佢話唔係得一個同學仔出去問。
我尋再教佢如果唔明點做要出去問老師,明白左再返埋位自已做。希望慢慢會好(口的)。
至於食野,我囡話有十分鐘時間食。無聽佢講話可以玩wor~佢話有個同學仔做完功課坐左去最後溫習默書。等我今晚再問問佢先。

阿仔話係抽紙仔,邊個抽第一老師就比佢問先,不過佢話都唔係咁多人問之麻,咁真係要小朋友好主動問,先學到野

我阿囝都係, 又做唔完, 又做錯, 其實一個人又點睇十幾個人的功課wor
原帖由 kittypo 於 11-11-7 15:49 發表
阿仔話係抽紙仔,邊個抽第一老師就比佢問先,不過佢話都唔係咁多人問之麻,咁真係要小朋友好主動問,先學到野

真係叫做有人睇住佢做功課,今日放4:30仲唔知咩事5:30先返到屋企,真係好似夜左d.

我個女今年 p.6,,, 咁多年都冇 !! 大家好好享受吧

唉~我決定放棄..,我自己跟返,自己教,唔好SIDE左時間
因現在放左學,我接仔回家已5:00,再同佢跟進...
真係又係由頭做過咁(太多錯)...輔導作用不大,
最慘係佢話輔導老師係咁教的**我CHECK時係錯**
(我覺得係老師唔仔細睇清楚問題,可能太多人問野掛),
阿仔又只信老師,仲有佢又同D同學,是是但但做完,跟住玩
,玩到心都散晒...真係...

但我知道有D在職媽媽又真係好矛盾
,收工收得夜,仔女等到佢返來
先開始做又真係唔係辨法....

醒目開學勳章

原帖由 kittypo 於 11-11-14 13:20 發表
唉~我決定放棄..,我自己跟返,自己教,唔好SIDE左時間
因現在放左學,我接仔回家已5:00,再同佢跟進...
真係又係由頭做過咁(太多錯)...輔導作用不大,
最慘係佢話輔導老師係咁教的**我CHECK時係錯**
(我覺得係老師唔仔細 ...

你都好, 可以自己跟, 我沒有報學校的, 我因為要返工, 所以在我媽樓下商場補習社攪掂, 幸好, 我每日放工返來不用跟, 因我仔 好早要瞓了, 而家唔知點解, 我仔D班功課特別多, 我都替他辛苦
‹ 上一主題|下一主題