用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信小學派中情況及策略, 請小六家長分享一下吧! ...
樓主: gizmoko
go

德信小學派中情況及策略, 請小六家長分享一下吧! [複製鏈接]

回復 大件仔 的帖子

好有同感... 讀唔讀到書真係好睇小朋友本身
所以我認為學校最緊要係德育好,
如果小朋友品行好既話就算成績不標青, 個人成長發展唔會差得去邊!
依D先係跟小朋友一世...
讀書好但品行差,真係幾叻都無用!

似乎得罪了好多學長, 唔好意思! 我只係講事實, 按往績德小確有5成派band 1, 我都係昨天才知升中的新安排, 我只係擔心, 如果大家好努力成為band1生, 如80位, 但學校只有3成band1位, 那就很無奈, 只係討論下, 大家唔洗禁偏激!

回復 MicFred 的帖子

但你真係要注意, 而家你講緊8-9年後既事, 個制度幾年改一次, 可能到時又有另一番景象!!
其實我相信大家只係唔想你太緊張姐, 並唔係話咩得唔得罪, 不過講真, 如果你入德幼, 你出去考名牌小學又可能會難左d架wor!

謝謝!

我在這里只是想探討今年升中派得差這問題, 眼見有錯更正而已, 只是大家接受唔到事實, 明白到今年是首年用這升中新玩法, 其實現時小學家長可建議學校有什麼地方再加強補其不足, 我亦希望明年及將來的升中派位有所改善.

我並沒有表示什麼一定要入band 1, 一定要名校, 只是大家硬要套於人身上, 當然明白來日方長, 只是現在早點去了解各學校的表現, 我覺得早d了解多d準備總是好的, 大家別替我擔心, 如我對小兒升學有煩惱/問題會向大家發問求意見, 故不用說一些與本話題無關的事情.

呢位家長, 我諗過激個位係你呀, 你冷靜小小先.

我係今件小六升中一既家長, 即係你話派得好差呢屆. 另外, 我亦係黎緊小一既家長. 所以, 我諗我絕對有資格回你探討.

首先, 提一提你, 德信從來無同其他小學合併, 第二, 呢個玩法, 唔係今年先有, 不嬲都係咁架喎, 我唔知你d資料從何而來, 不過, 肯定係唔太正確同唔太update. 或者得閒過去升中個邊睇下, 你會明白多d同update d.

你所指既事實, 即係今年派得好差, 唔係大家唔接受, 其實, 今年又有幾差呢??? 你話探討並想補學校不足, 咁差就一定係關學校既事??? 我並唔係話學校無問題, 100分, 無暇痴, 不過, 有時都關學生自己既事架喎, 仲有, 就係家長選校策略, 亂扣學校帽子, 對學校都唔係好公平姐.

我諗好多家長都好清楚呢個遊戲玩法, 唔接受個位, 好似係你, 你係米認為, 小朋友努力左, 就一定要有回報, 派得唔好, 係學校問題呢??? 如果你係咁諗, 勸你放開d, 無一間學校可以做得到, 因為呢個係香港既教育制度, 除非你小朋友讀私校, 國際學校, 什至去外國讀.

最後, 再次從申, 我無偏幫學校, 我講個d都係事實, 今年我地d家長, 只係覺得無舊年咁好, 唔係唔好, 唔係差.

題外話, 如果小朋友樣樣佳能, 文武全才, 一d好好既學校都會招攬佢架, 好似舊年鮮魚行小學, 有一位打藍球好出色的學生, 比DBS招攬, tvb都有講過, 所以, 唔一定關學校事架.

真沒想到過這裡的家長保護性禁強! 好似我犯了大罪般!
我確實真的不了解升中方法, 所以在這題目看看了解下, 分享的資料是從網站找到, 歡迎及多謝指出錯處, 是我誤會了, 對不起讓好像我一樣想找資料的家長混淆了!  其實這網站的目的都係俾d新家長找資料, 互相幫忙, 互相分享, 用不著動火, 無謂講多錯多, 謝謝各位給予意見!

我都係想解釋番個實際情況比你知. 係事實黎架.  

我唔覺我有邊句說話發火, 亦唔覺有邊句說話係維護學校, 如有, 請指出, thanks!!!

同埋, 請問你覺得我講錯/誤解升中程序或者歪曲事實???

你入黎討論咁耐, 都強調今年派得唔好, 同埋覺得點解師兄考編班試差會影響師弟, 我只係以家長立場話你知, 我地今年d家長唔係咁認為, 當然每個人睇法都唔同, 可能有人認為全校入晒九華先叫滿意. 至於師兄個問題, 都唔係我地去決定, 亦係遊戲規則.

可能, 你會覺得, 學校應該一早做好多野, 如不停補課(只係舉例)又或再做多d, 所以, 責任係學校度. 需知道, 有些學生, 唔係你谷就谷到. 而且, 有d家長, 策略錯左, 導致派得唔好, 又何怪誰???

如果, 你仍然覺得以上說話, 係偏幫學校, 維護學校, 咁真係無言啦!!!

我自問一直都心平氣和, 並無發火. 相反, 你好似唔太鐘意我講你唔太了解及唔update. 唔知係米呢幾句, 你有咁認為??? 可能用詞不當, 但只係想直接講出問題所在.  不過, 你唔清楚, 都唔係奇呀, 因為, 你小朋友咁細, 唔清楚, 有何不妥, 最緊要係唔清楚米清楚反, 唔了解米去了解反. 唔好一直誤會落去.  小朋友升學條路好長好複雜, 真係要慢慢去理解架.

希望你唔會又認為我在發火.

好的!明白!
我都見有D學校今年派位參差情況嚴重左, 可能真係因為龍年效應?!
不過遲下到2003-2004出生率低0個批, maybe情況又會好左, 2005出生0個批打後, 可能就會出現好似今年升小咁慘烈.....唉.....

想問問如何得悉中學RANKING ? , 謝謝. 請B3C , B2...B1..有LIST嗎?

MicFred  在中學果邊置頂每年有updated list  發表於 12-10-24 12:41
‹ 上一主題|下一主題