用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信真係一間好學校
樓主: moklan
go

德信真係一間好學校 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+heffalumpiglet+於+15-12-22+

原帖由 topyy 於 15-12-23 發表
真係好好喎!唔該晒你!老師方面呢?溫柔嘅多定嚴厲嘅多?定差唔多?

...
我咗太覺老師唔好喎,我仔果班老師都好錫佢地,包容度亦好高,當然有較惡嘅老師,如果唔係點壓住班男仔

回覆:heffalumpiglet 的帖子

今次考完試,雖然成績中游,但發現老師對小朋友好好!阿仔話好鍾意番學同啲同學玩!一字之曰:好!

宏心 發表於 17-3-10 15:23
我的小朋友現在讀K2,我好心儀德信小學,因為我樓下就係德信中學,每日見到的德信仔都好乖,好斯文。不過我 ...

基督徒或天主教徒對申請德信學校應該冇什麼分別, 其實很多同學都是基督徒,最緊要係申請時候110。 祝你好運

回覆樓主

德信今個學期開始有功課堂嗎?
四年級以上功課、測驗、默書密集嗎?
請問課程有沒有教深?即是四年級是用四年級程度的課本?

moklan 發表於 15-12-8 20:42
小兒讀了德信幾年,越覺得德信,識得教書,一群德信仔比起一齊讀補習同區同級學生,又乖又懂得尊重,雖然有 ...

德信今個學期開始有功課堂嗎?

請問德信今個學期開始有功課堂嗎?

kwokyuen 發表於 17-10-31 13:49
請問德信今個學期開始有功課堂嗎?
請問課程有沒有教深?即是四年級是 ...

據知,四年級為程度適中,用書亦不會超程硬教,並會輔以校本,又有網上i-readers書程度有深有淺讓同學增加閱讀趣味!
有做功課堂,據知比同區其他學校功課量不算多。小測驗默書都有當温習,其實老師出名識教書,既教懂又教德育,可能我仔在讀需非前茅但快樂及學懂做人!個人以言,明白有德育宗教課日後同學學壞機會减少,為這間學校優勝之處!

topyy 發表於 15-12-23 17:33
真係好好喎!唔該晒你!老師方面呢?溫柔嘅多定嚴厲嘅多?定差唔多?

...

老師大部分都非常有愛心,非常有耐性甚至放學留堂陪孩子做功課督導他們 (並非罰留堂) 令我非常感動, 據說未來每一個男孩子都會有一位男先生作輔導老師, 作為他們對家庭及學校的傾訴對象 十分體貼, 我孩子雖然是三年級在學校非常快樂!
‹ 上一主題|下一主題