用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

akys 發表於 18-11-29 12:04
逆襲成功要看成功的定義是什麼。如果打筍工,Freshgrad主要先用學校和成績篩選,再看筆試口試選擇,初期難 ...

我另一朋友唔鐘意讀書,中學時每日掛住打機打到天昏地暗,屋企人無可奈何最後送咗佢去澳洲讀書,去到澳洲更加無皇管,打機打到有世界排名,亦因為佢打得太勁,需要用Databank去儲存大量打機嘅data,後來發覺除咗自用之外原來有市場,之後自己建立Databank公司出租及管理各種類data,依家每年收入千萬計。所以行行出狀元,醒目、毅力、EQ、AQ等soft-skills等等亦係成功嘅關鍵。

溫馨提示:此人嘅成功並非全因打機,如果小朋友睇到呢個帖千祈唔好引用嚟回答父母~

MrBeast 發表於 18-11-29 13:11
其實e加已好大進步,小學課程也加入了少許這些原素,但at the end,父母要接受子女的特質,唔吹得可以做tec ...
講出重點

RoseRosa 發表於 18-11-29 13:01
有少少好奇,請問這個是你沒有請佢的真正原因吗?

其實我有尐衰,見到佢咁寫工作履歷喺CV已經知到乜事,相當大機會唔會請佢,不過因為好奇心想證實下係唔係我諗錯,所以請佢上我公司interview,點知同我想法一樣。商業社會講求合作性,太自我,太孤芳自賞會比較蝕底。

Soundervolt 發表於 18-11-29 15:08
我另一朋友唔鐘意讀書,中學時每日掛住打機打到天昏地暗,屋企人無可奈何最後送咗佢去澳洲讀書,去到澳洲 ...
BAFS係其中一科我覺得會對部份有志創業的孩子有利。出來工作後發現好多好叻嘅人都唔夠accounting concept,對做生意好不利。

akys 發表於 18-11-29 16:07
BAFS係其中一科我覺得會對部份有志創業的孩子有利。出來工作後發現好多好叻嘅人都唔夠accounting concept, ...
係! 創業不及守業難。

Soundervolt 發表於 18-11-29 16:01

其實我有尐衰,見到佢咁寫工作履歷喺CV已經知到乜事, ...
唔又唔排除一些騎牛搵馬applicants,不過我或許會比d提示或者咁佢next interview 可以比個較politically correct ans

回覆 IloveJJ 的帖子

我有個下屬係Cambridge 畢業添, 有時真係懷疑佢其實係劍橋護老院畢業生

王家爸爸    發表於 18-11-30 08:22
王家爸爸    發表於 18-11-30 08:22
IYY    發表於 18-11-29 18:49

IloveJJ 發表於 18-11-29 17:40
之前已經試過請走一位IQ160 既哈佛織髮, 真係讀書叻IQ高唔代表做野掂

王家爸爸    發表於 18-11-30 08:21

MrBeast 發表於 18-11-29 16:49
唔又唔排除一些騎牛搵馬applicants,不過我或許會比d提示或者咁佢next interview 可以比個較politically co ...

剛畢業時有兩份工請我,一份係國際垮國龍頭公司,另一間係細公司,大公司無論人工福利都俾細公司好,而且細公司一人要兼顧多職。但因為係咁,細公司可以接觸到嘅工作層面比大公司更多,學嘢會比較多及快,所以我選擇喺细公司浸兩年儲夠portfolio再轉去大公司發展,後來亦證明比同期同學嘅發展更理想。

策略思維Strategic thinking對做人做事都十分重要,搵工要好深思熟慮,亂石投林、騎牛搵馬呢種心態對待自己事業,除咗浪費時間,仲會俾到雇主認為申請人完全冇好好規劃事業前途、唔知自己要乜、人事問題......等等多種負面感覺,如果咁嘅心態非常不智。

IloveJJ 發表於 18-11-29 19:20
所以而家嗰種只求細路讀好書,其他咩都唔駛理既教育方式係唔啱。

但而家果D 為左鼓勵創意,或者唔想扼殺創意,而唔駛D 細路循規蹈矩,我覺都係唔岩喎!

Soundervolt 發表於 18-11-29 19:35
剛畢業時有兩份工請我,一份係國際垮國龍頭公司,另一間係細公司,大公司無論人工福利都俾細公司好,而且 ...

大小池各有好處,大池新魚,通常都執頭執尾。我U時見intern ,只是人見我見,完全冇準備,諗住自己成績ok 就得,就是比個interviewer 點醒左,經一試長一智,到我去in 人時,變成問題先生

MrBeast 發表於 18-11-29 19:46
大小池各有好處,大池新魚,通常都執頭執尾。我U時見intern ,只是人見我見,完全冇準備,諗住自己成績ok  ...
各有各好。我相反,係由大去細。當初學到的視野及跟過幾個阿頭去見大客,傾生意、project , 係佢地身上學到的技巧亦終生受用。

Soundervolt 發表於 18-11-29 16:01

其實我有尐衰,見到佢咁寫工作履歷喺CV已經知到乜事, ...
我做過大細公司, 請個初級管理, 大公司請人由HR海選左先俾我幫個部門final in, 資格一般都是正常, 上來in我會睇下佢, 估下同同事夾唔夾到.     在細公司要做埋一手睇信請人, 如果個人份份工得2年以下的, 資歷幾好都基本上都唔會入圍,   

ABC-DAD 發表於 18-11-28 21:50
https://youtu.be/9Hq9rf0XgrIlamb
coconut

artroboy 發表於 18-11-29 19:56
各有各好。我相反,係由大去細。當初學到的視野及跟過幾個阿頭去見大客,傾生意、project , 係佢地身上學到 ...

剛出來做事,我徧向選擇大公司,尤其跨國嗰啲,學習做事手法,加上有不同的培訓。頭一兩年學到好多嘢。

October.    發表於 18-11-30 09:10
王家爸爸    發表於 18-11-30 08:52

HaYi 發表於 18-11-29 21:39
我做過大細公司, 請個初級管理, 大公司請人由HR海選左先俾我幫個部門final in, 資格一般都是正常, 上來in我 ...

咁就要睇下係邊一行,我哋嗰行係好睇Profolio ,如果喺大公司,因分工太細,好多工序都要慢慢升遷先至可以接觸到,但細公司就一腳踢,如果認真又有能力,兩三年時間當然唔可以轉去大行做高層,但根基一定比大公司紮實,之後我喺行內兩大龍頭公司做到高層管理。所以每行未必一樣。我嘅同學心態都係首選大公司,同您嘅見解一樣,所以佢地今時今日仍然喺大公司返緊工,而大公司因為再滿足唔到我,所以已經離開咗好耐。

retriever 發表於 18-11-29 07:40

愛國不等於愛黨呢D 講到爛了。。。

我愛國……係愛任何國家
我不愛黨……係不愛任何黨派

至於表示愛祖國嘅中國人:
引用天真嬌⇒個個都愛國,唔通個個都想愛國咩!

呢D係相對的抽象意識形態:

例如:我愛中國香港多過中國內地,是建基於直接感情的培養; 我愛土生土長香港人又多過新香港人,是建基於自我族類價值認同。偏心一定有,但就不代表我討厭中國內地或新香港人。

引用明福俠⇒(核)核心嘅外圍係核心嘅內圍

但我實在好讨厭⇒有計劃自私地去損人利己嘅人,而損自己人去利己(係度食係度取)就更黑人憎。只要唔損人利己嘅地球人,我都喜歡啊!

artroboy    發表於 18-11-30 09:30
‹ 上一主題|下一主題