用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

Delete

10090 發表於 23-3-19 18:47
你啱呀,讀名校成績好又唔使補習,就好似買樓唔使做按揭一樣咁平常

呢個係EK現像, 係呢度我先知道香港原來好多好多名校生好勁, 係大多吾哂補習又考得勁的。 我呢D就慘啦, 阿仔又要補習又考吾到级頭, 真係好灰。

DD仔 發表於 23-3-19 21:25
DSE補、IB補、國際學校都補,你補我又補,都唔係乜嘢特別吖

見到你甘講我先冇甘灰.

Szetimmy0225 發表於 23-3-19 21:52
見到你甘講我先冇甘灰.

其實唔補先係異類啦⋯⋯我覺得
中文死亡之卷已經係補習熱門科,英文咁重要又唔補都唔得喇,再跟住…..
我聽過唔駛補嘅,係因為佢阿媽咪好掂,自己屋企搞掂

DD仔 發表於 23-3-19 22:17
中文死亡之卷已經係補習熱門科,英文咁重要又唔補都唔得喇,再跟住 ...

甘係EK都有好多好惦媽咪.        

中文死亡之卷已經係補習熱門科,英文咁重要又唔補都唔得喇,再跟住 ...
我绝对同意你埋個假設, 有friend話佢個小朋友从不補習, 但两公婆其实一有時間就"倍"住温書, 可能重慘过外補, 連几時放可以去玩都唔知...

2012年中文科只有49.8% level 3或以上,俾人投訴得多,2022年已經升至59.7%,所以而家唔算死亡之卷啦,林XX少咗好多人補
讀得band 1英中,英文科多數無問題

有啲本身兩位家長係博士,仲要文化高過老師跟到百份百貼心,駛乜補,唔叻都唔得。

Rpp 發表於 23-3-19 22:47
有啲本身兩位家長係博士,仲要文化高過老師跟到百份百貼心,駛乜補,唔叻都唔得。
...
能醫不自醫,自己讀書叻,唔代表識教啦!如果咁講,個個博士碩士教授仔女 homeschooling 啦

10090 發表於 23-3-19 22:26
2012年中文科只有49.8% level 3或以上,俾人投訴得多,2022年已經升至59.7%,所以而家唔算死亡之卷啦,林X ...

應徵公務員職位
文憑試中英文3+等同會考3+
首屆文憑試中英文3+%已高於會考3+%
對比上年文憑試與末屆會考日校考生
文憑試中英數優良合格率皆高於會考
死亡之卷可能係引人進補之言?

HKDSE 2022 | HKCEE 2010
-------------------------------------------------
中文
日校考生 39,819 | 82,582
-------------------------------------------------
5** 1.0% | -
5*+ 3.9% | 5* 2.2%
5+ 9.7% | 5+ 6.1%
4+ 31.9% | 4+ 20.3%
3+ 59.8% | 3+ 42.0%
2+ 87.8% | 2+ 75.2%
1+ 97.4% | 1+ 94.6%
U 2.6% | U 5.4%

英文
日校考生 40,948 | 81,880
5** 1.1% | -
5*+ 4.3% | 5* 1.5%
5+ 10.5% | 5+ 7.4%
4+ 27.4% | 4+ 20.0%
3+ 53.2% | 3+ 43.2%
2+ 79.1% | 2+ 68.2%
1+ 92.2% | 1+ 88.1%
U 7.8% | U 11.9%

數學
日校考生 40,774 | 81,851
5** 1.4% | -
5*+ 6.0% | A 3.8%
5+ 14.5% | A-B 12.8%
4+ 39.0% | A-C 30.6%
3+ 58.5% | A-D 55.9%
2+ 82.2% | A-E 76.6%
1+ 93.1% | A-F 91.9%
U 6.9% | U 8.1%

政府接受新高中學制學歷應徵公務員職位
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/info/2170.html

「為符合公務員職位的語文能力要求,申請人在中學文憑中國/英國語文科取得第3級及第2級成績,會分別被視為符合該會考語文科目考獲第3級及第2級成績的語文能力要求。」

Szetimmy0225 發表於 23-3-19 22:19
甘係EK都有好多好惦媽咪.

我哋吹水就掂,教幼稚園時就好掂。

Rpp 發表於 23-3-19 23:17
我哋吹水就掂,教幼稚園時就好掂。

Poyau 發表於 23-3-19 23:05
應徵公務員職位
文憑試中英文3+等同會考3+
首屆文憑試中英文3+%已高於會考3+%

問題係DSE中文卷深好多,死嘅好多都係理科生或偏科英文嘅學生嘛。
特別係開頭幾年,好多人其他科勁但中文2,之後條路難行咗好多。

DD仔 發表於 23-3-20 07:33
問題係DSE中文卷深好多,死嘅好多都係理科生或偏科英文嘅學生嘛。
特別係開頭幾年,好多人其他科勁但中文2 ...

而家中文取3比率已高過英文取3

重點係大學已放棄中文level 3的底線,你理科有5*加中文2,已經入到港大

10090 發表於 23-3-20 09:06
重點係大學已放棄中文level 3的底線,你理科有5*加中文2,已經入到港大

5* (唔駛5**?)- 呢個係咪已經係肯定嘅,定係特事特辦㗎?

poonseelai 發表於 23-3-20 08:08
而家中文取3比率已高過英文取3

如果係中中嘅中文3高咗,英中冇變或跌咗,「死亡味道」嘅分別都不太大。

DD仔 發表於 23-3-20 09:14
5* (唔駛5**?)- 呢個係咪已經係肯定嘅,定係特事特辦㗎?

肯定,當然你直接問嘅話,大學唔會正面回應
收生困難已經蔓延至大學

DD仔 發表於 23-3-20 09:26
如果係中中嘅中文3高咗,英中冇變或跌咗,「死亡味道」嘅分別都不太大。
...

我公司新請的畢業生, 包括3大, 英文都係差不多, 唔好假設英中就好

poonseelai 發表於 23-3-20 13:56
我公司新請的畢業生, 包括3大, 英文都係差不多, 唔好假設英中就好

重點唔係英中英文好,而係英中嘅中文可能仍然係差
至於英文,冇得講,傳統名校生嘅英文真係普遍強好多,5+%都反映呢個事實。同大學關係不太大。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊