用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-12-2 08:16
呢d咪就是父母價值觀的角色,做CE有upside, 補習除非變生意,前途有限
肯勤力拼搏,就行行出狀元,補習界都出咗年薪千萬的天皇天后。

識人做裝修,養一家四口,供倆個仔女留學英美,自住樓外仲買樓投資,呢兩年仔女讀完返來做野,屋企就換樓up grade住所,你個裝修師父係30年前偷渡來港的。

October. 發表於 18-12-1 18:59
依家銀行工DOUBLE啦。
而且係DOUBLE咗都請唔到人。

MrBeast 發表於 18-12-2 08:16
呢d咪就是父母價值觀的角色,做CE有upside, 補習除非變生意,前途有限
補習想變生意,首先需要改變自己,好似啲財經名咀咁,定位自己係演員,補習演員。

October.    發表於 18-12-2 18:10

yovin 發表於 18-12-2 03:37

你真的好好人,好容易受傷(指嗰心)!

事無大小都親力親為,看似勤力盡責,但對工作成效非常之低......做營運管理或教仔最緊要學識「偷懶」,而偷懶嘅定義唔係走咗去乜都唔理,而係要千方百計令同事有能力可以「自動波」,需要懂得如何安排工作俾下層同事,諗方法令佢地增值,變成多個嘅「我」,唔需要我積極參與下仍然能夠做好工作,而騰出嘅「偷懶」時間我可以再去提升其他同事、做好公司發展等事務。咁先至可以有Synergy效應,令人力資源壯大,有利公司發展。

我用同一理念去教仔,到目前成效都仍然滿意,佢基本上佢已經可以「自動波」。

IYY    發表於 18-12-2 22:10

Soundervolt 發表於 18-12-2 09:49

事無大小都親力親為,看似勤力盡責,但對工作成效非常 ...

小朋友多大。我小朋友上了中學才自助波。小學由於要考中學、派位、不夠膽完全放手、如果是一條龍應該會好些

多謝你教!我明白你意思。
跟名門正派大隊走,不是我之道! 總之我唔害人就得啦。

講返教仔, 我開壇只會係試前一個月才針對講考試,另外個兩個月係唔講學校書嘅野㗎!老師嘢由老師教得啦!

但生得出一定要抽時間去培係我嘅責任。
大仔要教佢曳D,佢唔得!太認真,到中學操行都A-。
细仔要教佢乖D,呢個愚子可教也!

自動波→我好好彩,呢方面用教。

PS. 都話important 又點會事無大小呢!
       畀得人做 就唔係important啦。

唔係要教我偷賴!

係要教我唔好咁貪心。

我一直記得英國一個教授教我,一個叻的工程師的先決條件就是「懶」,搵新的快靚正平的方法!

三十多年過去,我都覺得是至理名言,終身受用。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MrBeast 發表於 18-12-2 07:55
hi tech hi 野,有tech 冇app 好難成事,冇tech 底只跟風更唔使講。
介紹大家一美comedy: silicon valley,  ...

好多源於大學的技術,沒有用家 input 是好難商品化。

你說到沒有技術底是否不可能,我見到現正富二代或是三代,他們不少高學歷,有網路,自己唔識,咪請有識之士。你留意幾大地產商及本地的跨國企業,已經做緊,有些放在 family trust ,外界關注較少!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-2 11:34
我一直記得英國一個教授教我,一個叻的工程師的先決條件就是「懶」,搵新的快靚正平的方法!

三十多年過 ...

Bill

Sophie0804 發表於 18-12-2 12:16
Bill

绝對係→懒人要用來被聘請的。

Sophie0804 發表於 18-12-2 12:16
Bill

我家男跟女不同看法的,阿仔跟我傾向 work smart better than work hard , CEO 就相反,重點放在勤力,有趣的是她份份工作都是跨國企業或公營機構管理階層。

看看香港個現任事頭婆就知道,所以她妒忌薯片叔叔早放工

artroboy    發表於 18-12-2 14:32

估唔到開出一個post,除了帶出小朋友的大魚,小魚,還帶出了家長們自身的經歷,體驗和理念,真的得益不少

回覆樓主

其他行業就不深入了解,但在科技界有一個名詞 intrepreneurship ,內部企業家或者內部創業家,即是鼓勵內部有創意,或者有時間思考的人,有魄力的人,spin off 一個新的構想的新技術或者產業, Microsoft,阿里巴巴 ,Siemens 是其中一些,個種「懶人」先難搵,揾個普通 CFO ,通街都有!

如果搵 Billy ,去東涌!

ANChan59 發表於 18-12-2 11:34

三十多年過 ...
110% agree. 我有位前老闆都是咁講:用最少的努力賺最多金錢 ,似是無kai之談但其實有其道理

ANChan59 發表於 18-12-2 11:49
好多源於大學的技術,沒有用家 input 是好難商品化。

你說到沒有技術底是否不可能,我見到現正富二代或是 ...

absolutely.  有good idea 可搵vc .  
身邊就有有錢ish 朋友美國留學,一心諗住畢業去silicon valley 做野然後搞start up 搵大$。

我覺得除了閱讀、理財投資外,閲人能力都重要

ANChan59 發表於 18-12-2 12:39
我家男跟女不同看法的,阿仔跟我傾向 work smart better than work hard , CEO 就相反,重點放在勤力,有 ...
香港local  和美國教育的分別

ANChan59 發表於 18-12-2 12:39
我家男跟女不同看法的,阿仔跟我傾向 work smart better than work hard , CEO 就相反,重點放在勤力,有 ...
話說十幾年前,我有位高層同事,好興夜晩九點,十點幾才send email , 有時星期日返公司覆email . 可能佢覺得C.C 比大老板,眾部門主管才顯出自己的勤力、熱愛工作吧。

Raleigh 發表於 18-12-2 12:43
估唔到開出一個post,除了帶出小朋友的大魚,小魚,還帶出了家長們自身的經歷,體驗和理念,真的得益不少
...
謝謝你個post . 久違了的投契感覺。

artroboy 發表於 18-12-2 14:37
話說十幾年前,我有位高層同事,好興夜晩九點,十點幾才send email , 有時星期日返公司覆email . 可能佢覺 ...

現在很多中國人管理的公司都是這樣,小農DNA。 例如公司生意不好,我放假陪小朋友去玩,其他部分的經理會有閒言閒語。

artroboy    發表於 18-12-2 15:40
‹ 上一主題|下一主題