用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

囝囝今年9歲, 三年級, 一直以嚟都係活躍型, 但學習上無問題, 測驗考試多8-90幾分, 錯都係一啲唔小心既嘢.  
平日紀律唔多好, 小一後都間間斷斷被老師投訴坐唔定, 多嘢講. 但佢放學後, 可以好快攪掂啲功課, 執拾書包功課都無問題.
另外佢係課外活動都有唔錯成績, 游水係一年級時已被選入泳隊, 但一直都無太大進步. 平日無乜心機練水, 但叫佢唔好再練, 佢又唔肯. 教練亦經常投訴佢唔認真. 但到水運會, 佢又可以攞到獎牌返嚟, 教練都比佢攪到唔知點好. 另外學琴, 佢平時好懶好懶練琴, 上堂亦經常被老師閙. 但到校際及皇級試, 佢又有好好表現. 令老師都說跌眼鏡.
我一直都只當佢係較活躍型既孩子.
但前一排因在學校發生了一件小事, 同班主任傾談中, 她建議我帶小朋友去做專注力測試. ,跟住上網摷吓資料, 又發覺囝囝有幾多共通點. 學校社工比咗啲精神科醫生資料比我, 我隨便找了一間.
去到診所, 我哋等了差不多一小時, 期間囝囝一直乖乖坐低睇書. 到見醫生後, 佢同我囝囝閒話家常, 問吓佢幾歲, 屋企有乜人, 平日有乜開心, 有乜唔開心. 講咗大約5分鐘後, 就問我有無嘢想問? 我話我嚟睇係因為老師建議. 醫生聽後已即時話囝囝有輕微專注力不足, 會開啲藥比我食.
我好奇地問點解不用評估, 醫生就話其實啲評估係啲人特登定出嚟, 例如IQ Test, 佢話唔通定咗70以下係低能, 咁70無事, 69就有事咩? 佢話只要學校或家長有投訴, 咁佢就覺得要當係問題, 因為咁樣會影響小朋友心理同自尊, 從而影響佢既發展. 佢叫我放心, 話啲藥毫無副作用(Ritaline + Chlorpromazine), 食咗可以令囝囝既自控能力好啲, 追返正常小朋友既進度. 我鐘意幾時停就幾時停, 但因藥效顯著, 所以好多家長都會比小朋友食到考完中學為止喎!
我有啲懷疑, 覺得點解咁輕率就斷症, 而且後來我上網睇到啲藥係唔多唔小都有啲副作用, 但佢又可以話一啲事都無?
我想問吓大家去邊做評估? 評估內容係點? 大約幾耐同幾錢? 希望大家可以比多啲意見我, 等我可以再去揾多個醫生問, Thanks!

我都有食藥問題~~
小兒今年小一,今年1月確診adhd, 因佢生得'細粒'又輕,所以醫生話暫時唔考慮食藥住~~因之後有好多在校行為問題, e.g. 反鎖學校toilet門,爬學校欄杆想走...佢日日新鮮,我都預左要比佢食藥, 但同老公再商量,其實仔仔做功課,默書,甚至考試都ok,成績就中文差D, 其他都有7x-8x分左右;而且,除左學校之外,同佢出街,返教會,返興趣班都比之前專注, 有進步,他亦針灸了4個多月了,我們亦稅有成效,我和C6都想再考慮下先決定食唔食藥, 始終仔仔真係幾'的息', 當然身邊有勁多人有反應,又話你害左佢, 又話而家唔食高年級都要食; 但亦有人話d副作用會有好長遠effect, 要三思
Can anyone give me some opinion?   Thanks

請問有沒有人看過「過動不需藥」Overcoming ADHD這本書?

原帖由 依嵐媽媽 於 11-5-17 14:13 發表
我都有食藥問題~~
小兒今年小一,今年1月確診adhd, 因佢生得'細粒'又輕,所以醫生話暫時唔考慮食藥住~~因之後有好多在校行為問題, e.g. 反鎖學校toilet門,爬學校欄杆想走...佢日日新鮮,我都預左要比佢食藥, 但同老公再 ...

回覆 1# pattsui11@yahoo 的文章

書局是否有得買 ??

我剛在博客來訂了,很快便送到來。

這是打算放在資源中心遲些讓大家看的,我未有時間看,若你有興趣,給你先看,然後寫幾句讀後感介紹一下,好嗎?

原帖由 依嵐媽媽 於 11-5-18 13:36 發表
書局是否有得買 ??

hi, 好耐無上來.

今年升小二, 在今年暑假做左評估, 好緊張, 好希望唔係ADHD, 但又要叫自己冷靜D, 要預左. 終於知道結果了. 醫生話唔係, 呼~~~ 當堂鬆口氣, 我問了好幾個問題, 為何不是ADHD 孩子會這樣, 醫生說, 全因專注力偏弱, 語言偏弱, 他不是有心的. 只要有恒心教導, 會改善的, 但要預左佢讀書唔叻, 比一般小朋友較難去結交朋友. 較難令佢明白道理, 要佢學習如何表達自己......
醫生再說: 媽媽, 現在你知道了, 那你以後不用再為這些事而煩惱, 亦不用再勞氣了, 因為你預左....

由於REPORT 說不是, 沒辦法, 要STOP CASE FOLLOW.  我當然不想, 請求醫生可否再FOLLOW多一年, 但醫生說, 由於不用吃藥, 因此沒需要再回來....

這個結果, 應否滿意?
滿意: 因為不用擔心吃藥會帶來什麼副作用..
不滿意: 問題並沒有因為REPORT寫沒有ADHD 而得到解決.....

又或者係.. 在這3年間, 不停的訓練, 不停的看專家, 不停的看醫生, 可能真的從中得到無形的改善, 而得到今天的REPORT 吧.

大家別再懊惱, 就讓孩子順其自然吧....

回復 6# gogoweb 的帖子

同你個case一樣成績可以,當你以為佢唔得佢又做到比你睇,我仔都係咁,好無奈。

Hi Shouxi

Pls PM me 刮痧資料, many thanks.

請問可以係邊到CHECK 到, 去健康院問個醫生, 佢好求其咁問下就話唔係, 我想自己帶小朋友去CHECK 下, 因我懷疑我小朋友有專注力不足.

回復 6# 依嵐媽媽 的帖子

依嵐媽媽
我想要針灸医生的資料, 請PM 或EMAIL 給我[email protected] 唔該

如果只是專注力不足,都是一種病態嗎?

K1小朋友可以check到係吾係ADHD嗎?我而家都想喊......番學個多月,斷斷續續都聽到仔仔多手,多口,吾留心,攪破壞,亂畫工作紙.......等等,連老師都好似無乎咁,我見到佢又好煩,好忟!!

究竟佢係咪都係ADHD?(今日打電話去健康院,都要去到12月先有得見姑娘評估!!但去健康院評估係咪都無乜用呢???)

原帖由 TTeresa 於 11-10-1 01:37 發表
同你個case一樣成績可以,當你以為佢唔得佢又做到比你睇,我仔都係咁,好無奈。

agree!!!  當你以為佢唔得佢又做到比你睇

醒目開學勳章

原帖由 goodbaby 於 11-3-25 12:00 發表
我個仔一早已經比人label咗... 今年仲多啲tim... 佢今年讀p.3... 唔單只, 老師, 同學, 連校長都label埋佢... 想佢走.. 總之, 有咩都係佢錯先..所以令到我個仔宜家冇晒信心, 唉... 一言難盡... 我會pm我個電話比你,  ...

其實有無地方可以睇到那間小學會有ADHD 支援呢?
我現在很煩惱,因為我兒現在間學校完全唔support 呢類學生,將佢列入為壞學生.......佢讀得好唔開心,even 係佢小息時唔小心踏到1個同學隻腳都只係罰佢,話佢攪事,學校係知道佢有ADHD都唔會體諒......

如果學校知道都咁對佢...小朋友會好慘...轉校吧..      

原帖由 rebecca0113 於 11-11-25 10:57 發表

其實有無地方可以睇到那間小學會有ADHD 支援呢?
我現在很煩惱,因為我兒現在間學校完全唔support 呢類學生,將佢列入為壞學生.......佢讀得好唔開心,even 係佢小息時唔小心踏到1個同學隻腳都只係罰佢,話佢攪事,學校 ...

醒目開學勳章

原帖由 lokhimbb 於 11-11-25 11:29 發表
如果學校知道都咁對佢...小朋友會好慘...轉校吧..      

我都好想轉校,但我好驚轉去另1間學校都係咁label佢....所以好想知那些學校會support呢的小朋友?

真係好難一下子看晒64頁的post.

我個仔最近在學校真係好多煩嘢, 好想請教你哋.

第一, 佢未做過專注/過活的test, 所以唔知佢係唔係, 但我好多朋友都話佢唔係, 因為佢可以坐定定玩同讀書, 成績都中上, 錯D大意分/寫錯字.

從升咗小二後, 好似問題越來越多, 如
- 有D嘢, 同佢講, 你甘做唔係甘好, 佢話覺得好. 愛相反.
- 喜愛同其他人玩, 佢會去作狀吻人
- 固意做錯考試卷, 話想等我教番佢
- 做網上功課答錯, 會喊
- 上堂, 唔專心, 好易分心
- 情緒唔好, 愛發皮氣
- 今日又.....小息時, 在班房跑, 把抬踫跌了, 同學叫佢唔好, 佢都唔聽仲跑 (佢話小息好悶)

我想問下你哋, 覺得佢有咩問題, 我可以點幫佢.

大家好:我個小朋友睇左私家精神科醫生,個醫生咩test都沒有做就直接開藥比小朋友,我覺得好兒戲。而家經私家精神科醫生轉介去瑪麗精神科,請問去到瑪麗會唔會有心理醫生做任何評估,定係直接睇精神科醫生咩評估都唔做直接食藥?如果係咁,我使唔使去智能評估中心排隊?謝謝﹗

報到~

我囡囡一月就會係八歲, 沉日係私家精神科醫生(何定邦醫生)確診左係混合型(過度活躍症+專注力不足+對抗性反抗症)

點解要帶個女去評估細節唔需要講啦~我相信呢度D媽咪會好明白係咩一回事.

入到去醫生度, 醫生問有咩幫到我, 我講出唔知個女係唔係專注力不足, 跟住醫生就請我個女出去等, 同我傾左好耐, 佢將所有細節全部抄低, 問左我好多問題, 小時候情況, 老師既評語, 興趣班老師既評語, 同輩小朋友既評語, 跟住就請我出去叫囡囡入去傾左陣, 又叫返我入去. 就話我知佢已經確診左. 叫我食藥, 解釋利害關係, 藥既副作用等~
我諗左一陣就決定食...

而家食RITALIN 20MG, 朝早半粒. 醫生話我講得情況越清楚, 佢越快較岩藥量. 估計我講既情況, 佢較三次就得. 但因為我個女輕磅, 所以唔可以俾太重藥~

今日個女第一次食完, 放學返黎已經話個頭好痛. 冇胃口食野~呢D我都全部係預計之耐, 唯有同個女講忍耐下.
但係好神奇~只係半粒藥~ 我女都發覺佢今日集中精神好多. 係到屋企, 我同我屋企人都覺得佢脾氣好左, 溫柔左, 純良左~ 好彩把口都係咁多野講, 如果唔係真係以為湊錯左人地個女放學......

我想問呢度各位媽咪, 你地D小朋友初初食完藥係咪都係有咁既反應架?? 另想問, 頭痛冇胃口會持續幾耐架???

終於鼓足勇氣去見社工,討論小兒是否需要轉介去看政府精神科醫生,評估是否是(ADHD)。姑娘話最快要3個月到半年時間見醫生。就快知道真相,這麼多年的懷疑就快有結果。

‹ 上一主題|下一主題