用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
樓主: carayan
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

明白! 唔該晒你地!

HI:
你小朋友下年升四年班呀!其實今年全個學期都可以用趕同忙嚟形容,科科都教得好快(可能要趕住TEST同EXAM)你有時間可以查定生字同備課(因平日真喺無時間)因為功課又多咗如果小朋友唔主動同寫字慢就會晚晚都做到9點幾,你預每日約8份功課喇,其實型式同三年班差唔多,不過就每科都深咗,而考試測試D題目就問得無咁直接,可以話有時都幾陰濕,要小朋友完全知道課書嘅內容先識答(如GR,數),不過可能喺我仔仔唔小心,多數喺大意而失分,但可以攞到高分數嘅同學仔都唔少喇!四年級其實算喺高小,班主任已經當佢地喺大人,好多方地都唔會提你,要佢地自己搞,而且有D同學仔有比較早熟,所以會出現較大差別喇,我個仔就比較BB喇,仲好依賴我睇功課同跟進。不過佢地好快就會適應O架喇!大家一齊努力喇!

原帖由 tabo_son 於 10-5-25 11:46 發表
HI!
各位P4家長, 我個小朋友現讀緊P3, 我想知係咪一上P4就有好多嘢要死記, 背誦同測驗考試都好多係唔供詞! 因為都有D擔心, 所以希望襯暑假可以補吓底先! 唔該晒! ...

真係好多謝你地d寶貴資料, 其實而家3年級都已經好趕, 考試前夕都好多功課! 所以都驚小朋友應付唔到!
‹ 上一主題|下一主題