用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
樓主: 5941
go

York- school debentures [複製鏈接]

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-29 10:02 發表

或者係車馬費啦.... 加埋所謂的奉獻教會費用,仲有,會唔會 york 本身都要收番 d 場地(即佢校舍) 租金呢?打開門做生意,無理由免費借地方俾你上堂架。燈呀冷氣呀呢 d 都要電費,仲有起碼都要有一個校工當席看下門口、洗下廁 ...

假設小朋友能讀慕道班,完成慕道班后小朋友都5歲了,能領洗嗎?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 gibumeow 於 10-9-29 10:10 發表

係呀, 小朋友返的係主日學, 唔係慕道班, 跟家長上的是分開的(我之前無講清楚),返完可同家長一齊領洗。

我真係未聽過返年半主日學領洗,真的嗎?主日學唔響church上都係第一次聽,好似上補習班o甘。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

參加慕道班又好, 主日學都好, 我從未聽過要收錢, 神父的開支應該是由教會負責, 而不是轉架到出席的家長和學童身上, 收5千幾蚊實在不合理.  

就算家長真係有完成慕道班才能領洗, 但慕道班和受洗事宜, 亦不應該由幼稚園自己策劃和組織!

咁上完會去邊間教堂領洗呀?
其實我唔明 點解係香港教會既"菲律賓神父" ??
會唔會當中有咩特別原因 ?

作為精明的家長,要查清楚‘領洗紙’是否受香港教區承認,可致電天主教教育事務處查詢:

tel: 2881 6163

自問唔係無能力去讀呢間學校... 但真係好唔認同佢地嘅手法....本來仲係15/16 2 Oct 去唔去interview, 而家唔諗喇!!!!
York not my first choice..... 都係focus係第二間心水學校好過.........
祝各位讀緊or想入去讀嘅小朋友Good Luck!!!

算啦!如果真係有慕道班,又真係上足時間,咁咪算係正規囉。點解要比錢?邊間教堂領洗?比得錢"上這個堂"嘅家長根本就唔介意,有人賣,有人買,各取所求,只是一單生意而以…再加上香港小型教會有好多,不是大支派或沒有budget傳教,咁咪要收補貼囉…如只是為一張領洗紙,夠鐘就去上處堂,唔使面對其他人(如教友等,有正常的教會生活),咁確實又省左好多"麻煩"嘅…
原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 10:19 發表

原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 10:19 發表

可能York第日起個church領洗?佢地只commit俾張領洗紙,認唔認受係另一回事!

其實大家唔駛咁勞氣話佢間學校點樣唔啱,搵到証據就去教育局,天主教基督教會告佢囉

接觸公教報一段時間, 仍未得悉慕道班已經外判化, 嬰孩領洗沒有了從前的年齡(三歲)限制, 兒童主日學被外判慕道班取締, 堂區神父需要為'所謂奉獻'跑數..., 成件事開始明朗化, 又一糊里糊塗之作.  

原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 09:51 發表

唔明點解神父要收錢....神父唔係教會安排生活既咩??
咁人地其他神父點解又唔洗收錢既
d錢係邊個袋呀 ?
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 sheffield 於 10-9-29 10:31 發表
算啦!如果真係有慕道班,又真係上足時間,咁咪算係正規囉。點解要比錢?邊間教堂領洗?比得錢"上這個堂"嘅家長根本就唔介意,有人賣,有人買,各取所求,只是一單生意而以…再加上香港小型教會有好多,不是大支派或沒有budget傳教,咁咪要 ...

我又認同喎 拎5千幾蚊出來 可以換5分喎
過到良心就可以啦
我識大把家長都係為左5分番教會

原帖由 popcorn11202001 於 10-9-29 10:33 發表
其實大家唔駛咁勞氣話佢間學校點樣唔啱,搵到証據就去教育局,天主教基督教會告佢囉

其實大家都係討論者. 無勞氣 你都唔好勞氣啦

原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 10:39 發表

我又認同喎 拎5千幾蚊出來 可以換5分喎
過到良心就可以啦
我識大把家長都係為左5分番教會

o甘我識好多朋友反而係仔女返主日學后自己覺得要上慕道班了

唔勞氣,只是唔舒服居然有學校會有如此安排…如果我地覺安排得好,咁我地都已經係york嘅用家啦…
如係york小朋友嘅家長,但覺得唔舒服,咁都唔好唔開心,小朋友返得開心,老師又用心就得!如又係york用家,又好鍾意這個上堂安排,咁就恭喜晒,呢d家長嘅品德同價值觀同學校領導人嘅品德同價值觀perfectly matched!大家臭味相投,蛇鼠一窩,莫講話5千幾蚊,黎個雙倍都值!
好灰…
原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 10:40 發表

其實大家都係討論者. 無勞氣 你都唔好勞氣啦

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-29 10:48 發表

o甘我識好多朋友反而係仔女返主日學后自己覺得要上慕道班了

所以呢d都係講緣囉
可能佢地聽聽下真係信主 都唔係壞事呀
我相信教會深明好多家長都係為5分
不過入去聽都總算係一個開始
有開始就會有機會信

醒目開學勳章

原帖由 popcorn11202001 於 10-9-29 10:33 發表

真實大家講緊嘅唔係啱唔啱、有無犯法嘅問題,正如有人說'一個願買、一個願賣',而學校亦都唔會咁傻做啲會被人告嘅事,佢地一定會做咗好多事前嘅準備功夫。但係,呢個係道德問題,York唔係一間教會學校,點解唔開佛教班、道教班?係咪因為無5分攞而無咁受家長歡迎?咁樣真係間接灌輸一啲走捷徑嘅歪理。我成家人都係天主教徒(except me),記得佢地領洗時真係好感動、好莊嚴,而絕對唔係用錢買返嚟!

最後,我相信York的老師真的很好,因為我囡囡都讀過(但已轉校),但係學校的教育宗旨,我卻有所保留了。

原帖由 vincenthkg 於 10-9-29 10:29 發表
自問唔係無能力去讀呢間學校... 但真係好唔認同佢地嘅手法....本來仲係15/16 2 Oct 去唔去interview, 而家唔諗喇!!!!
York not my first choice..... 都係focus係第二間心水學校好過.........
祝各位讀緊or想入去讀 ...

我很小發言的, 但是這個topic真的看不過眼, 原本都覺得debentures不是很多, 如果是間好學校, 要比幾千元都值得, 而且囡囡是9月小朋友, 很擔心沒有好學校收, 但是如果york真的這樣做, 我都不會去interview了,,,因為一間學校最重要的不是學術, 而是德育, 如果小朋友在這裡成長, 給這種思想薰陶, 我會覺得很可悲!

我都是10/2interview, 不過應該不會去了....

醒目開學勳章

我係york家長(小囡今年k1), 由舊年interview開始, 一直考慮係咪應該比自己個囡入讀,因為一直都有好多負面攻擊york嘅討論,奇怪點解無咩york家長出黎解釋一下。

現在終於明白點解,原來佢地係想慳返啖氣, 因為真正用家先會知間學校係咪對自己小朋友好,而最難聽攻擊說話,大部份都係來自非york家長或只係曾經比過30元interview 或交過660元留位費嘅人。

york的確收好多細b(小囡都係細b),但係係咪如外面講,收以千計申請表,為呃留位費咩人都收呢?但同我一齊報名嘅朋友,又收到reject letter喎,即係點? 

To be honest,如我小朋友收reject letter,我都唔會上教育網講出黎!(係咪即係話比人聽,個個都收都唔收我自己個小朋友,我小朋友係咪有問題?)係咪要去果啲爭崩頭嘅熱門kg,爭到個位先代表個小朋友非常醒目呢?人地肯收細b/易收就差啲唔馨香?

小囡本身好怕羞,讀了兩個幾月,明顯係有好大進步,朝早見人都叫早晨,york教小朋友真係有佢一套,英文亦有明顯進步,仲識同我用普通話講:你好,我叫xxx。最重要係,我囡日日都會話返學好開心,上堂做左啲咩,學術同呢愉快學習呢兩樣嘢,正正係我想自己小朋友呢3年得到,所以就算如外間所講以錢掛帥,只要能力負擔到,why not?

至於宗教通告,我亦不停聽到啲”有心人”不停攻擊比錢買洗禮紙,以我理解,通告係話學校協助家長接觸教會,亦要上一定時間(年幾兩年,忘記了)慕道班,小朋友亦要上一定時間主日學,先會安排洗禮的。比錢呢part最初我亦有意見,因為我自己接觸教會咁多年,從來只有十一奉献,未試過有教會要收錢。但諗深一層,佢作為一間無宗教背景無聖堂私校,提供場地,冷氣,人力,電燈,唔通呢d會免費嗎?

各位york家長,我今日講得太多了,我們繼續在york forum傾自己小朋友校內學習吧!

原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 10:58 發表

所以呢d都係講緣囉
可能佢地聽聽下真係信主 都唔係壞事呀
我相信教會深明好多家長都係為5分
不過入去聽都總算係一個開始
有開始就會有機會信 ...

如果唔係嬰兒洗禮,小朋友上主日學都好似要5歲,乜趕得切攞果5分咩?

RE KIMWAN:我知道有人POST左個有關神父既TOPIC出黎之後就有好多人不停話佢點樣點樣唔啱,道德上有問題,但係其實我又好想問下討論既人有冇聽過個簡介會又或者睇過通告?係咪咁清楚成件事係點?我知道好多人都唔鐘意呢間學校,所以一有D咩負面消息出黎既時侯就會不停踩不停踩,我覺得咁樣係有D唔公平,其實如果真係對YORK咁反感,咁唔好讀啦!
RE ROSEBUD:我都覺得自己講得太多啦,只係自己睇到有D覺得唔開心先出聲,我亦好同意你"而最難聽攻擊說話,大部份都係來自非york家長"呢句說話,所以都係唔講咁多啦!
‹ 上一主題|下一主題