用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

原帖由 wongkaka 於 11-10-3 11:10 發表
係呀!我都有咁同個女講, 唔係比較, 每個人的吸收能力都唔一樣, 跟住我同個女講 : 十隻手指, 佢就會答我: 都有長短
所以盡心而為吧啦!!

不過見佢今朝仲咁好心情睇孫中山, 知佢心情輕鬆d我都放心d, 因問心真係擔心第 ...

就連我女女都唔一樣啦. 人比人, 比死人. 我要時常提醒自己唔可以比較.

你有否有 d funny 既方法同佢串呀!
例如: 圖像, 數白攬, 唱歌.....
我教亞女記 elephant 時,
就是這樣的: 有1隻眼有條鼻又有一隻眼, 跟住一隻耳仔向下, 一隻耳仔向上聽野, 個pet pet 有隻蟻喎!
佢聽完開心到傻左!

不過當然你要知佢有咩字已經識了, 再用想像去諗!

還有用磁貼英文字, 方法就是比3個英文字, 叫佢估下咩字, 可以先幫下佢比提示, 可加圖, 鼓勵下佢嘗試。

原帖由 wongkaka 於 11-10-3 00:40 發表
明天可以合格的話, 真係要慶祝? 亞女轉過頭又唔記得左
HELP HELP HELP !!
Bernice

唔知今日多唔多功課呢?
係學校又會做到幾多呢?

中英文默書呀, 中文仲要背默, 10月7日, 好快呀. 我見到好多生字呀, 慘!
10月3日家課冊如下:-

中文:
1)7/10背默文(一,13)詞(一,12,13)
2)工作紙, 3)作(一)p.30-31, 改P.28-29

英文:
1) 12/10 Dict. pink paper + quiz
2) vocab list 4a,4b is given
3) ple 1a p.14

數學: 1)紙ex. 10(1-8)B
        2)書P.15-21
常識: 1) 改作(3), 改工(1)
有I-LEARNER回條.

做功課+默書+測驗, 仲點上每日一篇呀? 我想問如果唔係日日睇會唔會比老師罰架?

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-3 18:14 發表
做功課+默書+測驗, 仲點上每日一篇呀? 我想問如果唔係日日睇會唔會比老師罰架?

我都想知

Dictation date should be 17 Oct 11 instead of 7 Oct 11.

回復 1# emilycsp 的帖子

原帖由 emilycsp 於 11-10-3 20:57 發表
Dictation date should be 17 Oct 11 instead of 7 Oct 11.

唔該哂你呀, 原來中默係10月17日. 我都奇怪點解會甘遲通知背默. B班有一課書都未教. 好彩你通知我ja. tks.

原帖由 babybabymickey 於 11-10-3 21:07 發表
Hei Man also write in Oct 17 wor

我個女靠唔住架, 所以我要每日都上黎. 好彩有你地提提我ja. 等我仲鬼甘急.

回復 5# ANNAFRIEND 的帖子

回復 6# klkkchan88 的帖子

1d都係17號

我個女都係抄17/10 中默
今日佢同我講英文好多唔記得, 我只好鼓勵佢下次要再努力D, 用D方法

我個女真係鍾意中文, 佢今晚只讀一次已識背, 仲想開始寫下D字,  但英文就完全冇把握

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-3 21:11 發表

唔該哂你呀, 原來中默係10月17日. 我都奇怪點解會甘遲通知背默. B班有一課書都未教. 好彩你通知我ja. tks.

回復 1# wongkaka 的帖子

嘩,英文默書張list水蛇春咁長,仲要12/10就默,好恐怖呀!看來要日日開戰啊!

回復 2# wongkaka 的帖子

今次篇文好易上口, 但需要時間練字

原帖由 babybabymickey 於 11-10-3 22:13 發表
Hei Man also識背!
English need to start to spelling everyday ( 2 words per day )

原帖由 babybabymickey 於 11-10-3 21:14 發表
all same just Chinese Dict date is 17 Oct

Tks a lot!

原帖由 mvbb2009 於 11-10-3 21:50 發表
嘩,英文默書張list水蛇春咁長,仲要12/10就默,好恐怖呀!看來要日日開戰啊!

係咪剩係默粉紅色果張架ja????

原帖由 wongkaka 於 11-10-3 23:05 發表
今次篇文好易上口, 但需要時間練字

D字真係好難下, 慶團圓呢3個字莫講話佢地, 我都覺得難寫. 好彩唔係今個星期五, 一額汗 .我仲要攪兩件, 我真係死得.
阿女今日做足5個鐘頭功課呀 , 剩係作句子都花左唔少時間. 因為我真係要佢自己做, 又要通順, 又要夠字數, 佢講既都比我REJECT. 佢做得耐又眼訓. 我樣樣功課都要佢自己諗, 今日D數學都要諗諗先做到. 佢平時做數學練習都好快, 今日做咩都好慢. 數學題目睇兩睇又話唔識, 唔知講咩. 可能今日成3點3先放學, 我都知佢好累. 佢想訓我又堅持唔比訓, 唉! 佢都知道自己做左好耐, 真係做完功課再對一次手冊, 執埋書包沖涼即刻上床訓覺啦. 希望佢真係知衰, 聽日唔會再同我磨啦. 我好頂唔順食完飯仲要催佢做功課
‹ 上一主題|下一主題