用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 青衣宏福幼兒園N1面試
go

青衣宏福幼兒園N1面試 [複製鏈接]

星期六20/10要面試,請問有冇媽咪指教有咩做呢?
   0    0    0    0

Hi kitty23205

我囝囝宜家15個月, 我都有報青衣宏褔, 但末收到通知面試, 你嗰BB幾大 ? 我聽有啲媽咪講, 要到BB18個月先會安排面試? 唔知喺唔喺

原文章由 ANNELPS 於 07-10-18 13:23 硐表
Hi kitty23205

我囝囝宜家15個月, 我都有報青衣宏褔, 但末收到通知面試, 你嗰BB幾大 ? 我聽有啲媽咪講, 要到BB18個月先會安排面試? 唔知喺唔喺

我囝囝14個月大, 都未收到通知喎~
kitty, 你小朋友幾時入學架?
interview完, 可否上黎報下料呀?

想問下你地幾時開始幫bb報幼兒班呀, 我bb現在1歲1個月, 是否要幫bb報名呀?同想問宏福有無學劵呀?

原文章由 conniekwok0712 於 07-10-19 01:56 硐表
想問下你地幾時開始幫bb報幼兒班呀, 我bb現在1歲1個月, 是否要幫bb報名呀?同想問宏福有無學劵呀?

宏福9月已開始報名, n1無得用學卷住, k1開始先用得, 但只限中英文班, 國際班好似唔用得

今天面試是在很輕鬆的情況進行的,敏敏一到幼兒園就高興的玩起車車,過了一會有一位老師走過來打招呼問敏敏哪個是爸爸和叫她吻一吻媽咪她也照做了,之後拿了一塊紅色的積木問是甚麼顏色敏敏沒有反應我告訴老師沒有教過她,就這樣一邊玩"揸車車"一邊面試,然後有位主任講解學校的種種...足足講了一小時..
兩星期會知道收不收,不過我的首選並不是這間. 但經過今天觀察這間也不差~

我囡19個月大報08年8月的N1,不過今天面試的都有15個月大的BB..

原文章由 kitty23205 於 07-10-20 23:04 硐表
今天面試是在很輕鬆的情況進行的,敏敏一到幼兒園就高興的玩起車車,過了一會有一位老師走過來打招呼問敏敏哪個是爸爸和叫她吻一吻媽咪她也照做了,之後拿了一塊紅色的積木問是甚麼顏色敏敏沒有反應我告訴老師沒有教過 ...

thank you 呀, 敏敏媽!!
你報中英文, 定國際班呀? 咁你心目中首選係邊間學校架?

原文章由 ricebb 於 07-10-21 01:04 硐表

thank you 呀, 敏敏媽!!
你報中英文, 定國際班呀? 咁你心目中首選係邊間學校架?

不用客氣 我首選係學之園因為近d,妳又點睇呀?

原文章由 kitty23205 於 07-10-21 13:40 硐表

我報中英班.

原文章由 kitty23205 於 07-10-20 23:04 硐表
今天面試是在很輕鬆的情況進行的,敏敏一到幼兒園就高興的玩起車車,過了一會有一位老師走過來打招呼問敏敏哪個是爸爸和叫她吻一吻媽咪她也照做了,之後拿了一塊紅色的積木問是甚麼顏色敏敏沒有反應我告訴老師沒有教過 ...

Hi 敏敏媽

多謝你報料.

你囡囡好叻, 我囝囝都末識分邊個是媽媽, 邊個是爸爸

原文章由 kitty23205 於 07-10-21 13:40 硐表

我首選係宏福呀, 因想阿仔讀全日. 學之園都會唸下, 因d口碑好似唔錯, 佢地今個星期6有open day喎

原文章由 ANNELPS 於 07-10-22 16:05 硐表

Hi 敏敏媽

多謝你報料.

你囡囡好叻, 我囝囝都末識分邊個是媽媽, 邊個是爸爸

唉.....我個仔就唔肯錫鍚我呢

小女當年考宏福nursery 真係無答過任何野, o個時佢仲係講bb 話, 老c 面試時問佢咩, 佢咩都無回應, 只係叫o左佢個名一聲, 佢望一望個老c, 咁就收o左啦.  e家佢已經k3, 但我讀完nursery 就出o左九龍讀啦.  希望幫到大家.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 Jennie 於 07-10-22 17:15 硐表
小女當年考宏福nursery 真係無答過任何野, o個時佢仲係講bb 話, 老c 面試時問佢咩, 佢咩都無回應, 只係叫o左佢個名一聲, 佢望一望個老c, 咁就收o左啦.  e家佢已經k3, 但我讀完nursery 就出o左九龍讀啦.  希望幫到大 ...

多謝你呀~~~
我唸我個仔...只可以做到應一應人咋 :cry: :cry: :cry:
不過今年多好多bb出世, 可能競爭會大d啊

ricebb
妳囝囝幾大啊?我囡19個月大啦,講野都吾叻,原來妳報全日班,我想報學之園都怕入吾到06年真係有好多bb出世,上次open day我有去過間校舍好細,咁妳囝囝幾時面試呀?

原文章由 kitty23205 於 07-10-23 11:36 硐表
ricebb
妳囝囝幾大啊?我囡19個月大啦,講野都吾叻,原來妳報全日班,我想報學之園都怕入吾到06年真係有好多bb出世,上次open day我有去過間校舍好細,咁妳囝囝幾時面試呀? ...

我阿仔14個月大, 仲未收到面試既call呀, 可能係佢下年8月先番學, 所以未輪到佢interview啦~

ricebb, 各位,

我仔仔以家讀緊宏福中英文部(N1 am class),
都讀得好開心, 老師同學習各方面都好好,
亦令我滿意。
記得上年in的時候, 去到學校老師給一份
表給我填係關於小朋友個人資料, 及有
幾條問題係問對學校既期望同睇法,
好簡單, 跟住入到去, 我仔仔同另外一個
小朋友係到玩車車, ;老師就會同家長介紹
下學校, 跟住就會叫其中一個小朋友同家
長一齊入去in, 問下小朋友叫乜名, 知唔
知邊個係爸爸同媽媽, 同比D切圖我仔仔
睇下佢會唔會放番原位, 同問下佢知唔知
乜生果名, 同問下我仔仔平時係邊個湊!
就係甘! 唔知係唔係我仔仔係大仔, 所以
老師問左好多問題, 但我諗你地唔使太擔
, 因老師都會明白大仔/女同細女/仔既
分別, 所以你地既小朋友唔係太識答問題
都唔使太擔心。希望我既經驗會幫到你地!
記得到時in之前有充足休息同到時保持心
情輕鬆。

原文章由 ricebb 於 07-10-23 00:47 硐表

多謝你呀~~~
我唸我個仔...只可以做到應一應人咋 :cry: :cry: :cry:
不過今年多好多bb出世, 可能競爭會大d啊

原文章由 天藍 於 07-10-24 11:45 硐表
ricebb, 各位,

我仔仔以家讀緊宏福中英文部(N1 am class),
都讀得好開心, 老師同學習各方面都好好,
亦令我滿意。
記得上年in的時候, 去到學校老師給一份
表給我填係關於小朋友個人資料, 及有
幾條問題係問對學校既 ...

多謝你咁詳細既資料呀~!!!!
如果依家要我阿仔interview, 你遇到既test, 我個仔一定全部fail, 佢都未識講野, 實唔知d生果名, 又一定唔肯砌野添 唯有隨遇而安....你囝囝interview時係幾大呀?

如果n1 青衣區好多人會考慮: 卓思/宏福/學之園/啟思/康傑.  你地亦可以睇o下呢幾間.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

ricebb,

你唔使甘客氣多謝我, 你以家既心情就等於我
當年既心情, 所以我都好明白你以家既心情, 大
家都係BK媽咪, 有經驗都想幫下大家同分享下!
我仔仔今年8月開學返N1, In個陣應該我無記錯
係上年十月尾左右, 個陣我仔仔一歲七個月左右,
個陣我都係怕仔仔唔合作, 但好彩去到好合作,
以家返學仲好開心, 希望到時你都一樣會成功,
加油, 我支持你!
原文章由 ricebb 於 07-10-25 00:43 硐表

多謝你咁詳細既資料呀~!!!!
如果依家要我阿仔interview, 你遇到既test, 我個仔一定全部fail, 佢都未識講野, 實唔知d生果名, 又一定唔肯砌野添 唯有隨遇而安....你囝囝interview時係幾大呀? ...
‹ 上一主題|下一主題