用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 10/11 年小一嘅家長入嚟傾吓啦!
go

10/11 年小一嘅家長入嚟傾吓啦! [複製鏈接]

有無嚟梗九月入讀小一嘅家長,大家交流吓!
   1    0    0    0

您好!

我女兒今年會入讀港同小一,我同佢都有小小緊張。始終都係新開始,新環境。 希望佢早啲適應啦!

原帖由 cocokaka 於 10-5-6 03:20 發表
有無嚟梗九月入讀小一嘅家長,大家交流吓!

Hello!我個囡好期待入讀小一呀,佢成日掛住學校個English Corner.因為佢話可以餵龜食嘢!

醒目開學勳章 王國長老

原來ENGLISH CORNER有烏龜咩? 我做左幾年家長都唔知, 真失敗 (隔離公園大把龜我就知)
我大女升小五, 細仔都係今年小一, 多指教

Charlotte_mom

我成日留意你既發言,你寫D嘢好中肯,又好用心解答問題,真係要多多向你請教!

English Corner 係有隻烏龜,事緣同個女去簡介會個外籍老師俾佢餵龜就愛上呢間學校.

當然HKUGA我哋真係好鍾意,初時唸咁大競爭未必可以考到.

不過而家頭痛無校車到屋企,最近個站要行四、五個字.寫咗信俾學校,唔知可唔可以加站呢?:

cocokaka,

你住係邊區呀? 你可以同校車公司直接講, 睇下有冇得改變個校車路線。

iwff

原帖由 cocokaka 於 10-5-11 00:52 發表
Charlotte_mom

我成日留意你既發言,你寫D嘢好中肯,又好用心解答問題,真係要多多向你請教!

English Corner 係有隻烏龜,事緣同個女去簡介會個外籍老師俾佢餵龜就愛上呢間學校.

...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-10 14:36 發表
原來ENGLISH CORNER有烏龜咩? 我做左幾年家長都唔知, 真失敗 (隔離公園大把龜我就知)

咦...真係唔知ENGLISH CORNER會有烏龜, 今晚要問返我仔先得

原帖由 KooKoo 於 10-5-11 09:36 發表

咦...真係唔知ENGLISH CORNER會有烏龜, 今晚要問返我仔先得

哈哈!有的,今天早上仔仔才跟我講ENGLISH CORNER有龜的,好像也可以餵。

醒目開學勳章 王國長老

哈, 原來咁多人唔知, 咁我都安慰D, 呵呵.....
原帖由 small_cc 於 10-5-11 10:03 AM 發表

哈哈!有的,今天早上仔仔才跟我講ENGLISH CORNER有龜的,好像也可以餵。

Hi,

希望5/29新生家長會有機會同大家見面啦,唔知妳哋收咗信咪呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-10 14:36 發表

醒目開學勳章 王國長老

我未收信WOR, 可能今日收啦......
原帖由 cywcindy 於 10-5-11 02:37 PM 發表
Hi,

希望5/29新生家長會有機會同大家見面啦,唔知妳哋收咗信咪呢?

我住油塘區,最近藍田至有站,試過同校車公司講,但態度冷淡,話唔會為一個學生加站。站於商業角度都正常嘅,但最慘我仲有個細要拖往,打風落雨都幾煩,所以都幾頭痛。
原帖由 iwff 於 10-5-11 09:13 發表
cocokaka,

你住係邊區呀? 你可以同校車公司直接講, 睇下有冇得改變個校車路線。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

唔係新果座下話........ 請check pm
原帖由 cocokaka 於 10-5-11 10:12 PM 發表
我住油塘區,最近藍田至有站,試過同校車公司講,但態度冷淡,話唔會為一個學生加站。站於商業角度都正常嘅,但最慘我仲有個細要拖往,打風落雨都幾煩,所以都幾頭痛。 ...

唔係,唔係,
已覆PM.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-11 23:23 發表
唔係新果座下話........ 請check pm

cocokaka,

其實油塘站坐地鐵返學都好方便的, 不過你有個細要照顧又係麻煩d。我記得好似油塘都有個站架? 不過將來小朋友要參加課外活動就比較煩了, 因為回程校車只停大站, 九龍得藍田站, 所以我住將軍澳, 上課外活動就要工人姐姐接放學的了。

iwff

原帖由 cocokaka 於 10-5-11 22:12 發表
我住油塘區,最近藍田至有站,試過同校車公司講,但態度冷淡,話唔會為一個學生加站。站於商業角度都正常嘅,但最慘我仲有個細要拖往,打風落雨都幾煩,所以都幾頭痛。 ...

sorry, 有啲離題, 不過見你地講開校車, 突然諗起有新校車, 係北角七姐妹道有個站係去書院個邊, 以前見係16座位(or 2x座位)校車, 上星期就見到架大巴, 仲好新添, 就同老公講, 今年多左北角人返中學, 哈哈....

講開課外活動,請問一年級多唔多課外活動可以參予呢?同埋會係星期幾上呢?

原帖由 iwff 於 10-5-12 11:22 發表
cocokaka,

其實油塘站坐地鐵返學都好方便的, 不過你有個細要照顧又係麻煩d。我記得好似油塘都有個站架? 不過將來小朋友要參加課外活動就比較煩了, 因為回程校車只停大站, 九龍得藍田站, 所以我住將軍澳, 上課外活動 ...

cywcindy,

一年級都有好幾十樣唔同的課外活動選擇(最多選3樣,多人選就要抽籤了),星期一至五都會有課外活動上,價錢都係幾十元一堂,詳情要睇開學後出的時間表。

iwff

原帖由 cywcindy 於 10-5-12 19:00 發表
講開課外活動,請問一年級多唔多課外活動可以參予呢?同埋會係星期幾上呢?

醒目開學勳章 王國長老

要考慮埋車程同車錢, 因為課外活動後可能會一架大車兜晒幾個區, 分分鐘成個鐘都返唔到屋企
原帖由 iwff 於 10-5-12 09:44 PM 發表
cywcindy,

一年級都有好幾十樣唔同的課外活動選擇(最多選3樣,多人選就要抽籤了),星期一至五都會有課外活動上,價錢都係幾十元一堂,詳情要睇開學後出的時間表。

iwff

...

真好呀,唔駛出面再揾課外活動,價錢又唔算太貴

原帖由 iwff 於 10-5-12 21:44 發表
cywcindy,

iwff

...
‹ 上一主題|下一主題