用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 校車司機很好! 會教小朋友念乘數表及唐詩的 ...
go

校車司機很好! 會教小朋友念乘數表及唐詩的 [複製鏈接]

我沒有比我仔仔讀此校, 但我朋友說此校的校車好好.
會教小朋友念乘數表及唐詩的.

因為當時有其他選擇, 不過我朋友說佢女女. k1都識念好多唐詩!

佢話老師都有愛心同埋吾會惡. 只係聽說保良局的課程比較淺d

所以我想此校也不太差.
   1    0    0    0
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

這間校車叔叔 ee, 老師都好好人, 中文 數學情度都不錯, 只係英文比較淺,  大致上是一間很好的幼稚園

我们约了8月3号面试,插K2。

hi, hi, 我都係今年帮囝囝插k2咖! 多多指教!

係呀, 我個仔都是在校車上學嘅嘢比學校的多及深刻好多呀,可能輕鬆學習比較識合佢囉,佢學識好多詩, 一至九的乘數表都背得好熟,全部都係校車上學嘅, 其實到而家我都唔知係那個司機叔叔才是這校,還是所有吳多泰司機都是這樣教小朋友的呢?!
但我對學校及老師的教法就唔多buy啦:(

所以今年會轉返哥哥嘅母校重讀k1

妳咁講,我驚驚地,點解唔buy? 太傳統?

1. 囝囝返咗大約一個月學多d, 連續幾日都帶錯同學仔的書返來, 最後成個書包都帶錯咗, 只係本手冊冇錯到, 咁你話有冇攪錯啦, 手冊有個人資料,如果都錯埋, 你話係唔係好唔電呀?但而家咁嘅情況又真係唔知佢哋老師點做嘅呢?當然要打比老師了解了解一下啦.(第一團火)
揾唔到老師, 唯有留低邊位揾老師, 等佢有時間覆我啦.
老師打去我工作地方揾我不是問題, 間題係可以......
佢打來公司找我, 但我正忙碌中, 佢同我同事講, "打番比佢個仔嘅老師吖"
好彩同事知道我有兩個仔, 識得問佢係大仔定細仔呢?
老師又識答係細仔喎.....點解佢唔留低係邊間幼稚園邊位老師呢?
因為我都唔記得班主任係邊位, 到我打返去, 同書記講找某班的老師,書記又話有兩位老師, 你找那位呀?佢都冇留低, 個仔都係返咗一個多月學, 我當都唔清楚班主任係姓乜啦?(第二團火)
同老師了解, 老師一開始就企硬咁話:係呀, 我哋要佢認得自己嘅物品,要佢哋學識認自己嘅名架, (佢嘅態度令我產生第三團火)
我:咁你哋唔會跟下嘅咩?佢只返咗一個多月學, 三歲都未夠, 123都未識, 自己個名當然都未學識啦, 個多月就要自己認唔係問題, 問題係老師會唔會跟一跟佢哋有冇錯呢?
老:會...(講下日程做乜做乜,都唔覺得)
我:因為係連續幾日啦, 最後仲成個書包都錯咗,好彩本手冊冇錯到啫?如果都錯, 咁就唔係咁好啦, 因為有個人及父母嘅資料的......
唔記得係點結束對話, 只記得老師企得好硬, 唔係好覺得佢哋有呢個責任,錯咗有乜大不了啫嘅態度咁.....
印象大打節扣

2,....(第二日再講,, 而家要揾周公先)bb,

ak909amanda 發表於 12-8-17 11:37
係呀, 我個仔都是在校車上學嘅嘢比學校的多及深刻好多呀,可能輕鬆學習比較識合佢囉,佢學識好多詩, 一至九的 ...
我前兩日同同事傾開計,佢都係話個校車ee 校佢地念乘數表呀,佢9月開學讀K1之嘛,依家背乘數表去到五了~~
因佢搭校車要1小時,無野好做所以校車ee校囉 :)

回復 virgindominic 的帖子

去你度就唔知. 以我作參考啦下午班由富寶出發就1:15上車. 因為係尾站所以幾個字就到學校
放學又係尾站5:25分落車. 約1個鐘

回覆:ak909amanda 的帖子

‹ 上一主題|下一主題