用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會何日東小學 屯門何日東小學交流會(1)
樓主: happymother123
go

屯門何日東小學交流會(1) [複製鏈接]

Re: 屯門何日東小學交流會(1)

anson,

我的大仔系工人接送的,你呢?

下个星期派成绩表,你个囡几多点呀?

DEAR ALL,
   呢排亞女病完到亞仔,我就癲喇!我成日同個天講,要病比我病好啦!唔好病得太勁又唔會死就得      睇見佢哋唔舒服真係好心痛   

Boey,

唔好癲住呀,更加唔可以病,因为亚仔要你照顾o家!
我都曾经试过好似你一样,希望自己病,好过小朋友病。
希望你亚仔快点好返!
加油!

boey 寫道:
DEAR ALL,
   呢排亞女病完到亞仔,我就癲喇!我成日同個天講,要病比我病好啦!唔好病得太勁又唔會死就得      睇見佢哋唔舒服真係好心痛   

我自己接送的。家長日我下午2點半呀。

[quote]
dingdong98 寫道:
anson,

我的大仔系工人接送的,你呢?

boey,

好明白你的心情, 睇見佢

各位姊妹, 大肚婆番來了. 有無掛住我呀!

呢排好死忙, 掛住執囡囡d野, d BB衫掛到成屋都係.......好混亂. 今天早上, 華都O個間鄭任安打電話比我, 話我知已經收左我個仔, 而家15,16唔知讀唔讀好..........各位靓太比D意見.

我LIKE 何日東, BUT下午校D時間無O甘好用, 遲D又要搬去黃金海岸.............

其實之前何日東上午校校長已經接見左我地(我交FORM WITHIN 2 HOUR佢地已經叫我立即去面試) IN的成個過程好好地, BUT 校長一問到我派左邊間, 我話何日東下午校, 佢已經變臉, 仲話我知上下午校教學方法一樣, 佢唔會收番自己學生去上午校O甘話....    我之所以知道小四轉全日制, 都係校長親口同我講我至知......

我真係需要你地比D意見, 唔該.

Kristy555,

你終於番黎了, 梗係掛住你啦, 天氣咁熱驚熱親你o架o麻, 原來你掛住執屋。

揀邊間, 真係幾難決擇喎, 各有各好, 鄭任安唔知有無聯繫中學, 何日東就有兩間, 至於d時間問題, 下午校都唔係唔好用o架, 我會安排上午去學課外活動, 少人d, 唔使驚人多, 返全日制, 一星期返五天, 唔使長短週 (呢樣唔錯 ), 媽咪就時間多左(呢樣都唔錯 ), 小朋友都唔夠時間用o架, 放得學黎(鄭任安好似放三點九) 返到屋企都無乜時間剩, 返下午校, 就遲多兩個鐘都放學 (五點十), 但勝在多左個上午用黎學野或溫習。

講度話搬去黃金海岸轉全日制, 我而家唔諗o架啦, 有排啦, 政府d政策五時花, 六時變, 朝令夕改, 到時可能話唔轉都未定呢

無論你o既決定係點, 你都要時時上黎搵下我

你最好問吓何日東的家長, 因何日東己貼了紙出來說明因發現古物, 所以要2010年才會"動工", 保良局亦如是, 小四轉全日, 可能未必得.

-------------------------------------------------
由 Kristy555 於 2006-07-03 14:51:07

各位姊妹, 大肚婆番來了. 有無掛住我呀!

呢排好死忙, 掛住執囡囡d野, d BB衫掛到成屋都係.......好混亂. 今天早上, 華都O個間鄭任安打電話比我, 話我知已經收左我個仔, 而家15,16唔知讀唔讀好..........各位靓太比D意見.

我LIKE 何日東, BUT下午校D時間無O甘好用, 遲D又要搬去黃金海岸.............
其實之前何日東上午校校長已經接見左我地(我交FORM WITHIN 2 HOUR佢地已經叫我立即去面試) IN的成個過程好好地, BUT 校長一問到我派左邊間, 我話何日東下午校, 佢已經變臉, 仲話我知上下午校教學方法一樣, 佢唔會收番自己學生去上午校O甘話....   我之所以知道小四轉全日制, 都係校長親口同我講我至知......

我真係需要你地比D意見, 唔該.

Kristy555,

我几锺意郑任安个校舍,但系有人话附近有机铺,唔系几好。

Anson,

我2点50分呀!

[quote]
anson0727 寫道:
我自己接送的。家長日我下午2點半呀。

dingdong,

咁o岩, 我未知當天會否早到或準時, 要睇下d小朋友點安排先, 屆時睇下我

真係奇怪............明明已經登出左, 唔知點解仲有"在線上"出左黎 (唔好以為我明明o係度, 但又無答嗲呀.)

因為亞仔鼻敏感, 所以呢幾日都無開冷氣, 好鬼熱 亞囡又成日o係肚入面玩踢波, 真係好辛苦. help! 好熱呀. 我呢個肚簡直係一個又重(重左9kg), 又熱既包袱.   今晚埶醒左

anson0727: 你係咪已經有個小朋友讀緊何日東嫁? 可唔可以講多d時間上的分配, 晚上做工課做到幾點, 早上幾點起身去學野. 何日東的課程深唔深.........thanks!

今晚同老公傾過, 鄭任安都好好, 番8:10am放3點pm, 佢是行通識教育, 下午多數是做家課, 多元活動......但他沒有直屬中學, 但80%派去brand 1,2中學. 呢間學校的校舍, 位置我十分like, 又好近我住既地方, 打風下雨都唔駛怕遠, 但一講到何日東, 真係好難捨棄, 好似o甘大舊肥豬肉係口都唔識食o甘.  我個仔好like何日東.........我怕幫佢選擇錯誤. 而且我無做野, 其實何日東番半日我可以多d時間比佢, 所以我至想問下午班的時間如何分配.

個個父母想望子成龍, 又擔心o甘又擔心o甘. 真係好辛苦.

Kristy555
真係2間都好, 不過睇你看重邊度, 鄭任安均衡發展d, 何日東學術係高d ( 係我女英文老師講) , 2間派位既中學都好, 只係睇你想看重佢邊一樣野  , lee 2間都係我選校時15/16 的其中一間架

如果你仔鼻敏感, 開冷氣時, 你都可以try 下用放濕機, 因我朋友之前話用左幾好, 個鼻無咁乾架

Kristy,
     鄭任安係我第二志願,如果第時何日東下午班d時間我分配唔到或者亞女唔夠級數留係何日東,我會去鄭任安試吓叩門...
如果我係你我都會覺得好煩,因為鄭任安真係方便好多,起碼唔使行兩條天橋同坐校車.但係比咗舊肥猪肉你,如果唔食...好似有d對自己同亞仔唔住喎!亞仔就鐘意肥猪肉,你自己鐘唔鐘意???
我自己就諗住放學要亞女做個半鐘功課,做唔晒咪第二朝早做同溫書,課外活動會安排係星期六,日.

放鬆d啦~煮到嚟咪食囉~係咪?仲有包9kg米,有排煮呀!         

早晨~     

多謝你地比意見我, 好感動,     我同老公講, 而家鄭任安好似無人無物o甘, 反而何日東有你地呢班朋友傾下計.

boey, 你真係好明白我, 可能你同我住既地方差唔多, 所以鄭任安真係好方便, 仲有, 佢地地方夠大, 番學放學舒服d. 我老公問過一個教師朋友, 佢勁讚鄭任安好, d小朋友個個都好開心.......我仲15,16......好煩.

其實我唸住唔收唔駛煩, 點知...........

早晨呀, 咁多位咁早呀!  

Kristy555,

咁鄭任安咁近你屋企, 又真係好方便喎, 打風落雨都唔使驚。

做人就係咁o架, 有又煩, 無又煩, 梗係要人去決擇, 有時真係好驚會揀錯。

至於, 時間分配, 我要囡囡每晚都做晒d功課, 有時好快, 有時好慢,  第二朝就學其他野, 例如: 奧數, 普通話, 體操等等, 大約一星期3天, 上完就食午飯返學, 其餘2天就要溫習, 因為每星期有中英默各1次, 所以, 我會在默書當日早上, 再幫她重溫, 等佢印象深刻d。  

happymother,

我聽人講何日東屬於band 1, 咁鄭任安係咪都係呀?? (你囡囡的英文老師有無講呀!)

鄭任安都係band 1, 不過我個老師話佢地英文水評都幾大既相差 (一年至年半) , 因我女只係補習英文 , 我只係以英文黎比較
因佢2間學校既學生都有補習緊, 以上係佢個人既評估, 我唔知是否事實架...

我睇本小一攻略, 何日東及胡少x 將會有72個位可去返直屬中學  

happymother123,

我知何日東上英文堂係全英語教授的, 咁鄭任安是否都係呢??   你話幾大的相差係指兩間學校的學生英文水平嗎? 如果相差一年至年半, 又真係幾大喎!
‹ 上一主題|下一主題