用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

因我係working mom及住得較遠, 但時間可以, 我都會回校幫手, 另有關group order or 文書的幫手, 就一定無問題!!..........我地今日lunch可詳談

此外我都想訂Magic Tree House!!

原文章由 010 於 07-9-6 08:51 硐表
至於book  club 訂書的問題.
要我負責take order / 一般文書處理我都可以
但分書時,時間安排就要同大家有興趣訂書的家長傾一傾
因為我未必次次都能回校開箱分書,
到時,你們有那幾位也願意安排時間協助呢?
因我們沒理由要其他級家長做埋我們的份兒嘛!!!
我們要考慮清楚才下order啊!
J&A說過:九月訂書截數為 11.09.07
是次推介的書是
Magic Tree House : Chapter #1 - 28 再加送 #33-34
共30本英文書籍,價錢只需HKD 419.50。

我不知我們趕不趕到喎...

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-9-6 09:38 編輯 ]

原文章由 010 於 07-9-5 17:27 硐表
但我仔堅持話老師講只需要佢帶一本,
其他堂就唔使帶喎
同佢商量一輪後,我選擇....信佢!
希望佢係岩嫁啦

我為你的,
我送給你的!

你為小王子行出了第一步, 打後你會發現你的得著會比付出還要多! 放心, 我們會慢慢的講你知如何做!!

首先,
1. 去開一個新的email address, 為訂書和通知家長溝通一個新渠道的開始, 唔好用個人email address, 因為第時, 可能有多一/兩個leader, 大家可以共用訊息+password!

2. 開咗個新email address後, pm比我, 我會send 個訂書format + 通告, 以方便你發比其他家長! 另外, 我會send 一個已做grouping 的sample比你, 以便你清楚如何交order 比book club。

3. 我會通知你 book club 的email address,方便你落單!

原文章由 CalvinMama 於 07-9-5 23:15 硐表
J&A,

多謝你一直以來對我們一眾P1媽咪的關顧, 並且體諒我們working mom的工作限制而暫未能擔上Co-ordinator此重任.  Thousand thanks with a big big .

客氣了, 大家都是英華家長, 好樂意的! 我以前都是多得各前輩的指導, 現在可以做到的, 都盡量做而已!

星期六, 第時可以的, 多回校一點, 無論是幫手好, 還是傾吓計都好, d家長們都好樂意分享佢地的心得, Eng Book Club分書時, D家長會教你地買D咩書比小朋友, 又啱睇D咩書, 邊本低買, 邊本唔好錯過咁, 我地都學到唔少嘢ga:loveliness:

Book Club前輩- csk叫我通知你地買Magic Tree House, 買30本才是419.50, 平均14元/本, 如果出面書局買做特價都要100元/四本, 平時就38元/本, 所以, 佢見咁抵, 叫你地唔好錯過!

csk常常都教我地, 我們低年級是儲書的黃光時間, 買到返屋企, 比佢地揭吓揭吓, 咁都可以慢慢對書唔抗拒! 每個月份, 每個club都會有特價書, 10元/本, 真係好抵的! 你地第時有機會, 攞咗catalogues, 你地唔忍唔到手

醒目開學勳章

JAM
我地要唔該 晒你先岩
快手快腳開左新email,PM左比你:loveliness:

因仔仔仍有兩項活動在星期六未完,
所以怕趕唔到來學校,待過埋呢兩個月,
會重新安排活動時間,一定樂意/儘量多d返學校幫手嫁:)

各位BK P1 家長
咁我就胆粗粗/傻更更咁做住先啦
做得唔好/有錯亂(你地知我有幾大頭啦-長老最清楚 )請大家見諒喎!
暫定會訂書的家長將來都輪流返校做分書,每次幾人,
咁每人一年可能只要做兩三次咋
(待和J&A商量後再告知各位實情)

若真係趕唔切今次就按matthew_mama 提議,
先訂住magic tree house先,等我地孰悉下運作程況.
誰還會訂書,誰願意做leader*(自己加返粒*自己啦:loveliness: )

magic tree house
010* (1)
KLLP (1)
RoyceMa (1)
mcheung (1)
matthew_mama (1)
大眼仔媽媽 (1)

準備回校做午膳媽媽啦,返來再傾

[ 本文章最後由 010 於 07-9-6 10:44 編輯 ]

thank you..........唔怕做得唔好/有錯亂, 有我地幫手, 另外我係校對ma

要出門口回校la, see u later

原文章由 010 於 07-9-6 10:29 硐表
各位BK P1 家長
咁我就胆粗粗/傻更更咁做住先啦ops:" /> ,
做得唔好/有錯亂(長老知我有幾大頭啦 )請大家見諒喎
我地暫定會訂書的家長將來都輪流返校做分書,每次幾人咁好嗎?
詳細待和J&A商量後再告知各位.

若真係趕唔切今次就按matthew_mama 提議,
先訂住magic tree house先,等我地孰悉下運作程況.
誰還會訂書,誰願意做leader*(自己加返粒*自己啦:loveliness: )

ordermagic tree house
010* (1)
KLLP (1)
RoyceMa (1)
mcheung (1)
大眼仔媽媽 (1)

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-9-6 10:40 編輯 ]

010,

A big for acting as the coordinator.  Thanks for putting my name for the order.  I shall try to squeeze my time to render support on this big business.  By the way, I have asked my son to ask for the catalogue today and see whether he can achieve this 'mission'.

[quote]原文章由 010 於 07-9-6 10:29 硐表

010* (1)
KLLP (1)
RoyceMa (1)
mcheung (1)
大眼仔媽媽 (1)

[ 本文章最後由 大眼仔_媽咪 於 07-9-6 12:06 編輯 ]

原文章由 Eva 於 07-9-5 23:10 硐表

聽你這樣說,我更加希望囝囝入到童軍。不知道他們需要多小個領袖,我怕到時不被選中!

你老公真好人,為了妻兒,不情願也要去,結果是蔡翁失馬,自己有所得著!可喜可賀!那麼 你老公要射住我們了

有無其他媽咪選了小童軍

其實, 童軍領袖唔會好多人想做, 怕困身! 佢地只想自己小孩入到童軍! 說實的, 他們有些知道, 申請做領袖, 易入選, 但入選了, 他們有些會退團唔做領袖的 所以, 咩人都有, 只知自己唔可以這樣做, 給了個壞榜樣比小孩, 直至到現在,我老公依樣做到今時今日! 好攪笑, 現在他們四個P.1爸爸媽媽便成了好拍檔

相反, 小孩就多人報, 佢地會視乎人數面試再選小孩! 還有, 正式童軍其實三年級才開始, 我們這些一/二年級只是小童軍, 所以, 形式上有少許不同!

[ 本文章最後由 JAMmama 於 07-9-6 12:30 編輯 ]

JAM
我地要唔該 晒你先岩
快手快腳開左新email,PM左比你:loveliness:

各位BK P1 家長
咁我就胆粗粗/傻更更咁做住先啦
做得唔好/有錯亂(你地知我有幾大頭啦-長老最清楚 )請大家見諒喎!
暫定會訂書的家長將來都輪流返校做分書,每次幾人,
咁每人一年可能只要做兩三次咋
(待和J&A商量後再告知各位實情)

見到你地咁團結, 大家肯一齊安排/分擔工作, 最後得益都是大家的小王子。

Dear mcheung, Thanks for your reply..!

Dear all mums,

i would like to order the book of magic tree house, please add me in the list and advise what's next..

Thanks a lot.
LittleMM

原文章由 mcheung 於 07-9-6 10:38 硐表

thank you..........唔怕做得唔好/有錯亂, 有我地幫手, 另外我係校對ma

要出門口回校la, see u later

010* (1)
KLLP (1)
RoyceMa (1)
mcheung (1)
大眼仔媽媽 (1)
LittleMM (1)
dickielam* (1)

我只可以在星期六幫手, 希望010不要介意呀, 其他有什麼可以幫手的話, 若時間可以配合到大家, 便請隨便吩咐, 定當盡力.

LittleMM,
已加了, 請參考以上的list.

亞仔今日影學生相唔記得拿錢出來交, 結果班主任打電話問我有否給亞仔錢及幫他拿出, 我真擔心我家少爺, 樣子好似好醒, 但就一舊雲, 點算

[ 本文章最後由 dickielam 於 07-9-6 14:09 編輯 ]

010,

訂書方面, 有勞你預埋我一份. 另我會盡量參與當中的文書處理/拆分圖書. 如果有具體時間, 請你call我啦.

010* (1)
KLLP (1)
RoyceMa (1)
mcheung (1)
大眼仔媽媽 (1)
littleMM (1)
dickielam* (1)
Calvinmama (1)

JAMmama, Sneezy,

希望日後有更多機會, 在各方面請你們賜教! 我覺得有你們一班前輩教路提點, 而實在感到十分幸運和高興 , 不然我想我仍是一位 "盲頭烏蠅" 新小一家長

JAM
我地要唔該 晒你先岩

...

[ 本文章最後由 CalvinMama 於 07-9-6 14:14 編輯 ]

Dear all,

今天的小一家課:

1E 班:
中:帶1上(一), 作(一)
Eng: (1) Name card (Full name) (2)ABC paper
常: 帶書 (2) 作(2)
其他: 簽 (8)(19)

1D班:
數: 帶1上B
常: 帶一上2冊書 + 作業
其他: 通告 8, 19

1C班:
中: 讀a, o, e
常:下週一帶一上二冊書, 作, 「招」
其他: 簽 (8) (19)

1B班:
中: 讀單韻母
英:alphabet
數:明帶1上B
其他: 簽通告8

1A班:
Eng: Name Card
數: 帶1上A, 1上B書 (寫上名字)
其他: 簽 (8) (19)

醒目開學勳章

大家好.返來啦

其實對大家提出訂書的協議,
都是先小人後君子的約定吧.
一個下午見大家都答應肯抽時間,
相信到時只要互相合作,一定無問題嫁!

今日做午膳媽媽,但唔可以照顧返自己的小朋友
且只有這兩天和下星期一連五天
需要義工家長看守小朋友午飯咋!

見到一眾小朋友,好開心啊
佢地比想像中食得快,食得多
開始時老師吩咐大家不要傾計,
佢地真係一句計都唔傾嫁,老師真係好有威嚴
當然小朋友吃飽後,就可以玩嫁啦:)

另外提提大家,自己帶飯的小朋友是沒有墊盤用的,
若小朋友弄污枱面,有嬸嬸可以為他們抺枱,
但因為始終多人,嬸嬸未必馬上留意到
故可以提下小朋友自己留意,真有需要就舉手請嬸嬸抺枱囉
想帶枱墊也是可以的,小朋友要自己拎出來和收拾好.
所以最好比個膠袋佢袋住個枱墊,
怕佢弄污左又唔記得抺乾淨就咁放返書包就

另外提下大家:
1)我見好多order肉醬意粉的小朋友
在吃時好易弄污裇衫(包括我仔仔-好在回家清洗還可以),
相對其他,茄汁醬料似乎弄污後較難清理
所以下次 order 時留意一下,
當然若小朋友沒有問題又真係好中意食就照order啦:)
2)準備濕的毛巾仔比佢地,弄污/食飽時可以方便些

[ 本文章最後由 010 於 07-9-6 18:32 編輯 ]

想請問各位小王子課室內的Locker是否已開始放置物品? 因我想仔仔書包好似好重, 希望盡早給他將顏色、剪刀等放入Locker, 在學校備用. 謝謝.

原文章由 RoyceMa 於 07-9-6 16:55 硐表
Dear all,

今天的小一家課:

1E 班:
中:帶1上(一), 作(一)
Eng: (1) Name card (Full name) (2)ABC paper
常: 帶書 (2) 作(2)
其他: 簽 (8)(19)

1D班:
數: 帶1上B
常: 帶一上2冊書 + 作業
其他: 通告 8, 19

1C班: ...

醒目開學勳章

可以啊,但那不是Locker,是一格格沒鎖的四方櫃
其實他們枱下有個櫃桶,我也準備提仔仔放在入面.
因為用時應比較放便嘛!

原文章由 CalvinMama 於 07-9-6 18:15 硐表
想請問各位小王子課室內的Locker是否已開始放置物品? 因我想仔仔書包好似好重, 希望盡早給他將顏色、剪刀等放入Locker, 在學校備用. 謝謝.

今日真的開心能見面,各媽媽好啊!以後請多多指教,可惜未能同你們一起吃午餐,希望下次○K

原文章由 010 於 07-9-6 18:15 硐表
大家好.返來啦

其實對大家提出訂書的協議,
都是先小人後君子的約定吧.
一個下午見大家都答應肯抽時間,
相信到時只要互相合作,一定無問題嫁!

今日做午膳媽媽,但唔可以照顧返自己的小朋友
且只有這兩天和下星期一連五天
需 ...

今日協助1D班小朋友午膳, 大致佢地食飯幾好,幾企理, 幾快食完, 但正如010說肉醬意粉較易弄污………..另一提, 我見一小朋友用筷子食肉醬意粉, 但他不太靈活難運用筷子, 所以, 建議小朋友用义, 該小朋友食得最慢, 打鍾後仍未食完, 急起來就哭了, 我唯有安慰他及用校長的書簽鼓勵佢完成!

另一發現, 我叫小朋友自已清理枱面, 佢地(有3個)好自然用手掃落地, 唔知係咪boy係不拒小節

原文章由 RoyceMa 於 07-9-6 09:30 硐表

I also let my son to take all the books according to the time table. But it's really hard for him to bring the school bag, it's very heavy after we put the books in the bag.

So, I do not buy the idea to let him to shoulder his own school bag as a way to train his responsibility.  I think I can train him by other ways instead of this.  He insists to shoulder by himself but I explain to him that it is harmful to his backbon at this age/size and promise/ask him to shoulder by himself when he is capable to do so.

原文章由 mcheung 於 07-9-6 19:51 硐表
今日協助1D班小朋友午膳, 大致佢地食飯幾好,幾企理, 幾快食完, 但正如010說肉醬意粉較易弄污………..另一提, 我見一小朋友用筷子食肉醬意粉, 但他不太靈活難運用筷子, 所以, 建議小朋友用义, 該小朋友食得最慢 ...

我問亞仔今日正式堂,感覺如何。他說很開心。。。。因為個lunch好好味 ,成個食光光。我話咁大個飯盒食清光?!佢話食多個都得wor 仲話自己食最快,所以有兩個姨姨,每人給他一個書簽 。睇lai個lunch對佢好重要。第日唔知肯唔肯轉帶飯壺 !

今日功課之一是name card。佢第一次就唔記得帶張綠色紙返來。本來俾左張他說一樣的紙給他做,但是想想下,都是不好了。想他自己負責任,不要旨意有人幫手,所以叫他明天坦白告訴老師,要欠也沒有辦法。

今日我亞囝都出奇地快食晒d飯, 仲識黎1D班房找我

妳唔再俾過張紙佢, 經此一次, 妳小朋友下次一定記得帶功課la!!

原文章由 Eva 於 07-9-6 20:15 硐表
我問亞仔今日正式堂,感覺如何。他說很開心。。。。因為個lunch好好味 ,成個食光光。我話咁大個飯盒食清光?!佢話食多個都得wor 仲話自己食最快,所以有兩個姨姨,每人給他一個書簽 。睇lai個lunch對佢好重要。第日唔知肯唔肯轉帶飯壺 !

今日功課之一是name card。佢第一次就唔記得帶張綠色紙返來。本來俾左張他說一樣的紙給他做,但是想想下,都是不好了。想他自己負責任,不要旨意有人幫手,所以叫他明天坦白告訴老師,要欠也沒有辦法。
‹ 上一主題|下一主題