用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

先謝謝010, 我相信各位bk家長都會樂意幫忙的, 大家會支持你和其他leader.  我都是只是星期六才可以回校(除了一個月約有一次要上班), 有需要幫手請通知我,我excel都掂架, 我會把資料pm給你. 另請替我也訂一套書. 謝謝.

想問吓小朋友的飯盒大盒嗎? 阿仔話佢成個飯盒食晒, 嚇死我, 我驚佢食太多, 因為佢已經有肥胖傾向, 所以好驚佢食太多.

magic tree house
010* (1)
KLLP (1)
RoyceMa (1)
mcheung (1)
matthew_mama (1)
大眼仔媽媽 (1)
littleMM (1)
dickielam* (1)
Calvinmama (1)
cfmama (1)

原文章由 010 於 07-9-6 18:15 硐表
大家好.返來啦

其實對大家提出訂書的協議,
都是先小人後君子的約定吧.
一個下午見大家都答應肯抽時間,
相信到時只要互相合作,一定無問題嫁!

今日做午膳媽媽,但唔可以照顧返自己的小朋友
且只有這兩天和下星期一連五天
需 ...

Dear all mums.,

Can any one tell me how to do the worksheet of 分漢語拼音.....?????

littleMM

原文章由 cfmama 於 07-9-6 21:37 硐表
先謝謝010, 我相信各位bk家長都會樂意幫忙的, 大家會支持你和其他leader.  我都是只是星期六才可以回校(除了一個月約有一次要上班), 有需要幫手請通知我,我excel都掂架, 我會把資料pm給你. 另請替我也訂一套書. 謝謝 ...

今日見炒飯, 意粉等分量都算大(比街外快餐店細少少咋!!), 但長通粉分量相對細dd, 不過, 都應夠P1學生食

原文章由 cfmama 於 07-9-6 21:37 硐表
想問吓小朋友的飯盒大盒嗎? 阿仔話佢成個飯盒食晒, 嚇死我, 我驚佢食太多, 因為佢已經有肥胖傾向, 所以好驚佢食太多.

咁我就有排驚啦, 惟有小心留意佢體重, 同晚飯食得少d同清淡d啦, 做阿媽真辛苦, 唔肯食又担心, 食太多又担心, 唉!

原文章由 mcheung 於 07-9-6 21:56 硐表
今日見炒飯, 意粉等分量都算大(比街外快餐店細少少咋!!), 但長通粉分量相對細dd, 不過, 都應夠P1學生食

littleMM:
我見功課只係話讀單韻母, 而且仔仔話係老師讀, 他們聽, 再揀個字, 所以我無同佢做worksheet, 只係同佢溫習吓d 發音同四聲.

原文章由 littleMM 於 07-9-6 21:49 硐表
Dear all mums.,

Can any one tell me how to do the worksheet of 分漢語拼音.....?????

littleMM

cfmama...Thanks !!!! 我睇下睇下先理解到是讀....多謝您再比我定心丸...

原文章由 cfmama 於 07-9-6 22:16 硐表
littleMM:
我見功課只係話讀單韻母, 而且仔仔話係老師讀, 他們聽, 再揀個字, 所以我無同佢做worksheet, 只係同佢溫習吓d 發音同四聲.

叫佢多做運動law........

原文章由 cfmama 於 07-9-6 22:10 硐表
咁我就有排驚啦, 惟有小心留意佢體重, 同晚飯食得少d同清淡d啦, 做阿媽真辛苦, 唔肯食又担心, 食太多又担心, 唉!

哈, 可惜d肥仔通常都唔多鐘意做運動呢.

原文章由 mcheung 於 07-9-6 22:52 硐表
叫佢多做運動law........

咁就難為了媽媽la........

原文章由 cfmama 於 07-9-6 22:54 硐表

原文章由 mcheung 於 07-9-6 21:28 硐表
今日我亞囝都出奇地快食晒d飯, 仲識黎1D班房找我

妳唔再俾過張紙佢, 經此一次, 妳小朋友下次一定記得帶功課la!!

睇lai d 飯盒很好味,個個都食曬 ::" />

不過我想佢帶飯。因為家姐以前就是吃學校餐,結果胖得很快,之後給她帶飯,才好一點。現在多數在多假期的月份才在她要求之下,給她訂學校餐。

希望他在大意方面,慢慢有改進啦!除左張name card之外,今日無功課做,所以佢自己照舊拿本四合一課外作業出來做,這才發現佢連幼稚園學過的英文數目字同一些生字(e。g。 orange) 都唔記得點串 。俾佢嚇c 。今晚拿拿臨叫佢law返d 數目字出來串。
希望唔好咁快有默書,否則 no eye see :

[ 本文章最後由 Eva 於 07-9-6 23:11 編輯 ]

原文章由 cfmama 於 07-9-6 22:54 硐表

咁佢鍾意玩球類嗎?好彩我個女鍾意,所以幫佢報羽毛球,籃球同遊泳,咁至叫做keep到下咋

不過依家放完暑假,又無得上堂喇!都唔知邊處有得學,學得lai又就到時間

今日正式上堂,我也開始做兩個星期半日安,希望教好他們放學回家要做什麼的習慣。所以今天自己去湊放學。

情況很混亂啊!許多家長和賓姐迫在那條走廊。迫在牆壁那邊的家長根本看不見自己的小朋友是否已經出來。不久才有個亞sir出來叫咪,但是有時叫,有時沒有叫。要看小朋友手上的字牌。但是不知道為什麼我沒有看見亞仔那些的紙牌,但是亞仔突然在前面叫我,嚇了我們一跳。他說他已經出來了一陣。可是我跟老公都看不見哩!

我聽見很多家長不耐煩地說:「跟舊時咪好lor,攪到依家咁麻煩!」原來以前家長站在出面球場,小朋友下樓便可以很容易互相相認。其實這個舊安排是很不錯,唯一擔心的是怕太曬和下雨。但接放學需要很短的時間吧了!好過現在每天都混亂

不知道有接孩子的家長有什麼意見

醒目開學勳章

大家早

Eva
接放學情況真係幾混亂
應該是給家長空間不足夠,
明白個個都心急想接返自己d小朋友,
但有d賓姐,為左望自己個小朋友,
係咁迫係咁推,試個有幾次有賓姐”咁”著我肩頭借力
走上花糟看小朋友呢 (佢望到無望過我一眼嫁

所以我自己而家通常唔行入去啦,
就咁企係望到仔仔的樓梯前,留意班主任出現,
見到班上d小朋友,見埋自己個仔,
我先行入去,當然行入去都要廢一番功夫嫁.
但好過企埋去一齊迫囉
今日會帶埋婆婆去接仔仔,
重會教埋佢點先望到仔仔-但又唔被人推/迫到囉.

原文章由 Eva 於 07-9-6 23:27 硐表
今日正式上堂,我也開始做兩個星期半日安,希望教好他們放學回家要做什麼的習慣。所以今天自己去湊放學。

情況很混亂啊!許多家長和賓姐迫在那條走廊。迫在牆壁那邊的家長根本看不見自己的小朋友是否已經出來。不久才有個 ...

[ 本文章最後由 010 於 07-9-7 09:18 編輯 ]

原文章由 Eva 於 07-9-6 20:15 硐表

我問亞仔今日正式堂,感覺如何。他說很開心。。。。因為個lunch好好味 ,成個食光光。我話咁大個飯盒食清光?!佢話食多個都得wor 仲話自己食最快,所以有兩個姨姨,每人給他一個書簽 。睇lai個lunch對佢好重要。第日唔 ...

我個仔都話自己第一個食晒個飯盒,又話揚州炒飯好好味.

但係佢昨天已經唔記得帶通告袋回家, 今早又揾唔到個名牌, 真係俾佢激c

醒目開學勳章

無所謂啦,d小朋友好得意嫁,佢地一食晒,收好餐具時
就會話自己係第一/第二個完成嫁啦
我聽到當然話”係”呀

唔係住,學校都比時間佢地適應,
我地都要比時間佢地適應嫁.
好似我仔今日又帶唔齊書,
但唔緊要,錯多幾次,佢會明白點執書包嫁啦!

原文章由 RoyceMa 於 07-9-7 09:17 硐表

我個仔都話自己第一個食晒個飯盒,又話揚州炒飯好好味.

但係佢昨天已經唔記得帶通告袋回家, 今早又揾唔到個名牌, 真係俾佢激c

[ 本文章最後由 010 於 07-9-7 09:28 編輯 ]

原文章由 littleMM 於 07-9-6 22:49 硐表
cfmama...Thanks !!!! 我睇下睇下先理解到是讀....多謝您再比我定心丸...

各位,

如果你同我一樣不熟悉普通話聲母, 唔知點同仔仔温書時, 你可以到以下website, 佢有晒普通話聲母表, 又會教你點讀, 真的很有用.

http://resources.edb.gov.hk/~chi/

醒目開學勳章

thanks so much!!!   
原文章由 RoyceMa 於 07-9-7 09:22 硐表

各位,

如果你同我一樣不熟悉普通話聲母, 唔知點同仔仔温書時, 你可以到以下website, 佢有晒普通話聲母表, 又會教你點讀, 真的很有用.

http://resources.edb.gov.hk/~chi/ ...

原文章由 010 於 07-9-7 09:25 硐表
thanks so much!!!   

唔駛客氣:loveliness: , 大家有正嘢就上黎報料啦!

Eva,
As I remembered from the talk by the principal, she suggest parents/maids to help by taking away part of the books in another small bag for our caring.  But, the child still carry his schoolbag.  Try this!

原文章由 Eva 於 07-9-6 19:55 硐表

So, I do not buy the idea to let him to shoulder his own school bag as a way to train his responsibility.  I think I can train him by other ways instead of this.  He insists to shoulder by himself b ...

各位午餐媽媽
sorry sorry,今天因細仔病了,整夜無sleep,我又返了通宵未能出值,希望下個星期五可以啦!
‹ 上一主題|下一主題