用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 有無今年-07九月入讀大坑道真光K1
go

有無今年-07九月入讀大坑道真光K1 [複製鏈接]

有無今年-07九月入讀大坑道真光K1

已決定讀真光la!交了註冊費及九月份學費支票.不過現在才知學生要剪短頭髮,覺得學校有D古板,唔知冬菇頭得唔得呢?另有無家長知道那套書其實有無須要員買?因佢哋話上課時是唔須要用的.

Re: 有無今年-07九月入讀大坑道真光K1

Hi ritayim

1. 要剪短頭髮? 是因為衛生問題. 學生跑跑跳跳,天氣熱易
     出汗. 所以要剪短頭髮

2. 冬菇頭得唔得?---好多學生都係!

3. 套書其實有無須要買? 某程度上都會幫到學生. 不過我
     覺得套書的價錢是可以接受. 當普通書跟小朋友一起看
     也不錯. (個人意見)

Dear lawandrew,
多謝你的意見,再想請問通告寫"白色布鞋",其實是否普通白色運動鞋都可以?
Brgds,

Hi ritayim

Yes!

BTW, 好多學生和家長都好喜歡在真光的生活. 希望妳和妳的小朋友也一樣!
ritayim 寫道:
Dear lawandrew,
多謝你的意見,再想請問通告寫"白色布鞋",其實是否普通白色運動鞋都可以?
Brgds,

Thanks Lawandrew!

我哋都很期待在真光的生活.

Ritayim & Lawandrew,

我小朋友都係今年9月讀上午班,咁你呢?

mimi

我囡囡都可能會讀真光下午班, 早前只交了1個月學費, 未交其它文件, 因仲15, 16, 嫌車程太遠, 唔知值唔值, 有d担心.......

hi mimi2004,

你決定左俾囡囡讀真光嗎? 是否坐Mr Wong媬姆車???

hellocat & mimi2004,
剛收到聖公會 (中環)電話通知上午班有位,真是1516 ,不知怎樣取捨 ???不過多數都會讀真光.始終佢有小和中學.
我住將軍澳的, 會安排工人帶佢搭MTR 到北角站(一程不必轉車), 之後在北角上校車 ($510.00), 因為我覺得比較安全,媬姆車車程太遠, 又貴($1,700.00)又時間長.

hi ritayim,

咁加加埋埋mtr d 車費都好貴wo!

mimi2004

mimi2004,

hello~我地又見面啦~

hellocat & ritayim,

nice to meet u all~
我仔仔都係讀下午班ga~
第日多d交流下~

mimi2004,

我計過一個月坐MTR大既$800.00,加埋校車$500.00,都平過媬母車,而且我覺得校車有學校管制,點都安全啲.仲有媬母車要11:30上車,我都怕佢兜咁耐車會嘔.

BRGDS,
Rita.

原文章由 mimi2004 於 07-6-30 01:21 發表
hi ritayim,

咁加加埋埋mtr d 車費都好貴wo!

mimi2004

簽名被屏蔽

hi 各2007 K1家長,

今個星期六家長會見呀

hi,各位你地好,我個女都係今年讀k1, 已去左sat個家長會。 聽日就開學,你地預備成點呀. 我個女會坐冠忠,希望順利啦。唉,唔知女女會讀成點呢,有d緊張添!

原文章由 hellocat 於 07-8-29 14:16 硐表
hi 各2007 K1家長,

今個星期六家長會見呀
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

hi各位家長,你地個小朋友讀邊班ar?
我個仔而家讀幼星,大家多多指教

hi, ivysham, 我個女係幼光am, 女女暫時都冇唔習慣,算ok啦.係呢,好少男仔會揀真光喎,點解你會揀既?

原文章由 ivysham 於 07-9-6 13:17 硐表
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

hi ingerha,

因為亞仔適合活動教學之餘,我想他可以培養出良好既品德同自理能力.真光校風純樸,而且好著重品德培養,呢點係我想個仔響呢3年裡最能學習到既.....
同埋我仲有個細女,希望第時都可以入到真光就讀~

hi, ivysham, 我個女都係幼星班

原文章由 ivysham 於 07-9-6 13:17 硐表

hi, ivysham, 我個女都係幼星班

‹ 上一主題|下一主題