用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長 ...
go

有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長 [複製鏈接]

有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長

真鐸係一間甚樣嘅小學呀?
教學方式?
課程深淺?
老師如何?

thank you

Re: 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長

up

請問這間係唔係聾啞小朋友讀的? 因為我成日見到佢地放學的學生都係做手語的。

暫時兩樣學生都有~!----->please click here 睇睇註:1 & 註:2

真鐸學校(前稱真鐸啟喑學校)於一九三五年由三位基督教傳教士(寶興懌女士、龍褔 英女士及黎理悅女士)創立。首位校長為李綠華女士,任期自一九三五至一九六八年 。創立初期,學校只有六名學生,承蒙香港大學免費借用巴丙頓道女生宿舍三個房 間用作課室。

校董會由聖公會、中華基督教會、扶輪社及其他組織的代表組成。七十年來,本校 秉承耶穌基督的信、望、愛精神,致力為聽障學生提供優質教育。在數碼助聽器及 支援服務協助下,不少聽障學生現已融入主流學校。截至二零零五年九月,本校小 學及中學的聽障學生分別有134及106名。

本校憑著"一個都不放棄, 孩子皆可成材" 的信念,於二零零四年九月開辦小一主流班,並擴建新翼「科技及藝術專科樓」。新翼大樓將於二零零六年啟用。

十年樹木, 百年樹仁,楝樑之材要從小培育。年輕一代須具備良好的語文能力 和敏銳的觸覺,才能緊握時代脈搏,開創前路。本校推行各類學習活動,務求讓學生在愉快的環境中,提升運用兩文三語及資訊科技的能力,並培養事事關心、勇於承擔的精神,以便他日成為自治、自信和自強的社會領袖。

MrsFung 寫道:
請問這間係唔係聾啞小朋友讀的? 因為我成日見到佢地放學的學生都係做手語的。

[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

我都想知呀~?

TeddyMaMa 寫道:
真鐸係一間甚樣嘅小學呀?
教學方式?
課程深淺?
老師如何?

thank you
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

goodboy1969 寫道:
不要從聾啞學校眼光看真鐸,正確是弱聽,曾有機會參觀
此校,可看到校內每一個人上下一心辨好此校為主流小學,
課程有心思、活動。

Hi, 我同意goodboy1969, 真鐸近年來開始收小一主流班,我都參觀過真鐸, 覺得校舍,老師都不錯,而且聽有些街坊說真鐸的學生很喜歡上學, 有些放學時捨不得放學, 而且個人很喜歡其分科分流教學法, 不同程度的學生都可以照顧到,真是可以一個都不放棄.
7月16(日)及7月23(日)下午1-6將會有小一入學嘉年華暨試讀日,有興趣可參觀了解一下.

詳情請visit website: www.cts.edu.hk   

真鐸家長, 想請問一下:聽說放學後有功課輔導班, 不知每月要多少費用? 是否由老師還是高年班的哥哥姐姐教呢?質素好不好? 謝謝!

功課輔導班應該係外來教師,佢地有挑選,質數應該 ok! 學費約幾百/月.

Re: 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學

我想問大家學校何時會分科分流教學呀

請問你地係咪有小朋友讀緊 ?

可否告知課程深/淺 ?

佢地會唔會開辦中學部 呢 ?

我小朋友今年九月先小一呀

EYeung2006,

我小朋友都好大機會今年入讀 ,
請問你係自行/統一 派到 ?

maxims,

我小朋友是叩門的,
你是否叩門後正在等消息

難入嗎?我兒子現升K3,學校係靠評估來評核,冇考試,測驗,都唔知同佢楝乜小學好 :cry:
My Casper & Risky Lau 本人有更多其他物品請按

我覺得唔難,今次面試大約有八九十個小朋友只是收二十七八個, 我小朋友話面試內容是英語及國語,不過我小朋友都是評估來評核

小兒係呢間學校已經讀左一年,今年暑假後升二年級,之前有家長講D學生係咪放學真係唔捨得走架,我可以答你,係架,真係架,佢地既分流分班真係做得好好,我囝囝之前幼稚園有個同學同佢一齊入左呢間學校,係第一段考時,呢個同學成績唔係咁理想,佢分流左去少人既班上堂,到第二段考時,仔仔話比我知呢個同學仔進步左好多,到大考時都能保持水準,雖然我唔係成日返學校,但真係見到校長,老師真的真的放了很多心機係呢間學校,仲有係佢地返呢間學校真係好開心囉!係開心咁去學野喎!因為之前係特殊學校,D老師真係好有愛心,耐心去教小朋友,如果小朋友唔討厭返學,喜歡返學,又點會無心機讀書呀!     

我想請問P1何時會分班呀

‹ 上一主題|下一主題