用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 終極呈三考試, 結果如何 ?
樓主: goodboy1
go

終極呈三考試, 結果如何 ?   [複製鏈接]

mamee 發表於 14-4-6 17:53
我仔第二次呈分就和你小朋友今次一樣,數學由第一次呈分的90跌到76,其他同你一樣考得頗好,叫做頂一頂咋, ...
但願如此呢,越諗越驚,希望第三次呈分至失手會冇咁傷啦,啊Q啲諗,有頭兩次呈分打底,或者冇咁傷呢

mamee  咁其實又真係第一二安全無咁傷, 起碼自行無影響先, good luck!  發表於 14-4-6 18:40

引用:小兒第三次呈分終於有分睇了,心情從天堂跌

原帖由 barryyu2007 於 14-04-06 發表
小兒第三次呈分終於有分睇了,心情從天堂跌了落地獄,因為第一日派中,英,常,很好啊90,96,91,心諗今次 ...
我仔第二次呈分就和你小朋友今次一樣,數學由第一次呈分的90跌到76,其他同你一樣考得頗好,叫做頂一頂咋,但最後全級排名也跌了20名,好彩仍在band 1位置。希望你小朋友也一樣,保住band 1內。

NurseSally 發表於 14-4-6 14:01
我覺你囝仍然B1 中!
多謝你的鼓勵,我也希望不跌,但佢地啲分真係爭得好利害,所以要有心理準備,還要今個星期尾至知,真係有排煩呢!!!!

小兒第三次呈分終於有分睇了,心情從天堂跌了落地獄,因為第一日派中,英,常,很好啊90,96,91,心諗今次 ...
我覺你囝仍然B1 中!

引用:Quote:原帖由+Horsebbj+於+14-03-20+發表回

原帖由 VKwan 於 14-04-06 發表
做咩放棄?幾大都試下!機會既野,話唔埋
自知阿囝程度未達, 不想浪費時間精神, 留返機會比其他適合的人。

甘似我女間小學,呈分都係有20%係測驗到,我女今次91,98,97,95,都係全級頭20名內,希望可以保持到係呢個位置

引用:回覆+palmchristy+的帖子 因為阿囝想讀男

原帖由 Horsebbj 於 14-03-20 發表
回覆 palmchristy 的帖子

因為阿囝想讀男女校, 佢問我邊間最好, 我就答佢SPCC, 所以幾年前已經以此為目 ...
做咩放棄?幾大都試下!機會既野,話唔埋

小兒第三次呈分終於有分睇了,心情從天堂跌了落地獄,因為第一日派中,英,常,很好啊90,96,91,心諗今次過關,應該唔會跌band了,因為數學是啊仔的強項,每次都有9x分,但是偏偏最後一次呈分就得79分,心情急轉直下,佢試完兩次呈分,老師話佢係全級20頭,只是band1中,今次可能會跌落band一尾至band2頭,希望憑佢之前測驗攞100分,呈分有20%可以保到佢考試失手,不會跌好多,超擔心啊

Phoebenana  總分加埋都ok,係唔係你哋學校band1生的比例只占30%或更低,如果唔係咁低比例,不必要擔心跌banding。  發表於 14-4-6 21:20

bb0405 發表於 14-4-1 10:50
想問.. 呈分係for 抽獎用, 而自行就係依靠interview, am i right?

第一次及第二次呈分試係自行用. 你報左果二間中學, 果二間中學大部份會看你第一次及第二次呈分試成績和其他報了他們學校成績比較, 及再面試後選出合他們所學生.

第一次,第二次及第三次呈分試係大抽獎用.

呀女第三次呈分試成績好左, 最主要原因第二次呈分試考得差左, 真係吹脹.....

之前自行林住報band  1A, 但第二次呈分試失左手現要改變策略......

Phoebenana 發表於 14-3-31 20:37
我都係咁睇,第三次呈分班上成績好的個部份同學,都有不同程度的退步,老師話係這班人驕傲、目中無人----老 ...

這些同學都已有直資offer?

Horsebbj 發表於 14-3-31 20:02
自行後失去動力的原因是? 自己知穩在band 1 pool, 第三次呈分只要保持著, 抽獎只可是等運到?

...
我都係咁睇,第三次呈分班上成績好的個部份同學,都有不同程度的退步,老師話係這班人驕傲、目中無人----老師講著都惱。

goodboy1    發表於 14-4-1 09:27

引用:Quote:Horsebbj+發表於+14-3-26+06:50+已有

原帖由 goodboy1 於 14-03-26 發表
兩者都有。但主因是自行後令阿仔失去了動力, 六年來最差今次 !
自行後失去動力的原因是? 自己知穩在band 1 pool, 第三次呈分只要保持著, 抽獎只可是等運到?

goodboy1 發表於 14-3-20 10:50
最後一次呈分試終於考完, 總算可以這個沉重的包袱放下來。待呈三成績出來後, 便可着手甲、乙部的排陣了。:h ...
水準保持,4科主科成績極滿意

引用:My+daughter+is+now+planning+the+grat.+di

原帖由 NurseSally 於 14-03-26 發表
My daughter is now planning the grat. dinner and grat. Camp.
下星期一去camping lor. 但天氣唔好,落雨……

回覆:Horsebbj 的帖子

My daughter is now planning the grat. dinner and grat. Camp.

回覆:misoko 的帖子

GE paper attained 98.5! Other subjects not yet announced!

hktwun  Congratulations!  發表於 14-4-1 01:45
moniquechoy  現在有直資OFFER 了沒有?  發表於 14-3-26 20:50
‹ 上一主題|下一主題